Toplantıyı Dernek salonunda Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Sav gerçekleştirirken, toplantı öncesi Diyabet Derneği Başkanı Caner Arca, 14 Kasım Diyabet Günü dolayısıyla Derneğin düzenleyeceği etkinlikler hakkında bilgi verdi.

HASAN SAV


Dr. Hasan Sav Diyabetle ilgili sunumunda diyabetin tanımı, şeker, insülin ve görevi, risk grupları, dünyadaki diyabet gerçekleri ve rakamlarla diyabet konularında bilgiler verdi.

Yalnız diyabetlilerin değil yakın çevrelerinin de risk altında olduğunu söyleyen Sav, diyabetin dünyadaki hızlı yükselişi karşısında tedavi kadar, önlemenin de büyük uğraşlar gerektirdiğini anlattı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün de tüm ülkelere diyabeti önlemede gerekli tedbirleri alması uyarısında bulunduğunu hatırlatan Sav, diyabetlilerin kendilerine iyi bakma yanında risk faktörü olan yakınlarına da gerekli uyarıları yaparak koruma görevi olduğunu söyledi.

Dünyada 371 milyon diyabetlinin 2030 yılında 552 milyona çıkacağını kaydeden Sav, Her 10 saniyede bir kişinin ve yılda 4-5 milyon kişinin diyabet ve buna bağlı hastalıklardan yaşamını yitirdiğini, her 10 saniyede 2 kişinin de şeker hastalığına yakalandığını anlattı.

Dünyadaki 371 milyon şeker hastasının %50’sine henüz tanı konmadığının altını da çizen Sav, 40 yaşından büyük olanlar, birinci derece akrabasında diyabet olanlar, obez, önceki ölçümlerinde açlık şekeri yüksek çıkan, büyük bebek doğurmuş, gebelik diyabeti geçirmiş, trigliserit yüksekliği olan ve polikistik over hastalığına sahip kişilerin diyabette risk grubunu oluşturduğunu söyledi. 
Editör: TE Bilisim