Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin evsahipliğinde dün akşam yemekte bir araya gelden liderler müzakerelere kaldığı yerden devam etme kararı aldı.

BM’den yapılan açıklamaya göre taraflar 9 Ocak 2017’de Cenevre’de biraraya gelecek.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin evsahipliğinde yemekte bir araya geldi.

Liderlerin akşam yemeği BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’ın ara bölgedeki ikametgahında gerçekleşti.

Liderler yemekte, müzakerelere kaldığı yerden devam etme kararı aldı. Taraflar 9 Ocak 2017’de Cenevre’de biraraya gelecek.

BM’den yapılan açıklamaya göre 11 Ocak’ta taraflar karşılıklı harita sunacak. 12 Ocak’ta ise garantörlerin katılımıyla “Kıbrıs Konferansı” düzenleneceği belirtilirken, ilgili diğer tarafların da ihtiyaç halinde konferansa davet edileceği ifade edildi.

Liderler ayrıca görüşmeler yeniden başlayana kadar müzakerecilerini, çözüm
bekleyen diğer tüm konuları birbirleriyle bağlantılı şekilde ele almaları konusunda görevlendirdi.

Liderler, Kıbrıs’taki sorunun mümkün olan en kısa zamanda çözüme kavuşturulması hedefini yinelerken 9 Ocak’a kadar olan süre içerisinde gerekmesi halinde Lefkoşa ara bölgede toplanacak.

Liderler dün sabah saatlerinde de Eide ile ayrı ayrı görüşmüştü.
Editör: TE Bilisim