"Uluslararası camianın önemli aktörlerinden olan İslam İşbirliği Teşkilatı üye devletlerinden Kıbrıs Rum tarafını kabl edilemez taleplerinden vazgeçirme ve çözüm sürecine yönelik daha istekli olma hususunda teşvik etmelerini bekliyoruz" diyen Nami, adada kapsamlı bir çözüme ulaşılana kadar, tüm üye ülkelerin Kıbrıslı Türklere karşı uygulanan izolasyonların kaldırılması yönünde somut adımlar atmasını istedi.

Dışişleri Bakanı Nami, BM'de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Dışişleri Bakanları yıllık eşgüdüm toplantısına katılarak bir konuşma yaptı.

İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) üye ülkelere, İİT karar ve bildirileri ile Kıbrıs Türk halkının haklı davasına verdikleri destekten dolayı minnettarlığını sunan Nami, karar ve bildirilerin üye ülkelere, Kıbrıslı Türkler üzerindeki haksız ve insanlık dışı izolasyonları sona erdirmek için somut adımlar atma ve Kıbrıslı Türklerle etkili dayanışmalarını güçlendirme çağrısında bulunduğunu kaydetti.

Nami ayrıca, Suriye'de uluslararası normların açık ihlali olarak, sivil halka karşı kimyasal silahların kullanılmasını kınadı.

SONUÇ BİLDİRGESİNDE KIBRISLI TÜRKLERLE DAYANIŞMA


Toplantı sonunda İİT tarafından kabul edilen sonuç bildirgesinde KKTC ile ilgili paragrafta, Kıbrıslı Türkler ile dayanışma içerisinde olunduğu ifade edildi.

İki tarafça kabul edilebilecek bir anlaşmaya yönelik Kıbrıs Türk tarafının yapıcı çabalarının takdir edildiği ve 2008 yılında BM Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonu çerçevesinde başlatılan son çözüm sürecinden sonuç alınamamasından duyulan hayal kırıklığı dile getirildi.

Ayrıca, iki halktan kaynaklanan kurucu güç, iki halkın siyasi eşitliği ve Ada’nın ortak sahipliği temelinde adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüme destek beyan edildi.

Sonuç bildirgesinde, 50 yıllık Kıbrıs sorununun sonuç alıcı müzakerelerle çözülmesinin gerekliliğine vurgu yapılarak, bölgede yaşanan olumsuz gelişmelerin Kıbrıs’ın bir istikrar adasına dönüştürülmesini daha da ivedi kıldığı ifade edildi.

Son olarak ise Üye Devletlere, Kıbrıs Türk Devleti ile etkin dayanışmalarını güçlendirmeleri çağrısı yapıldı. 
Editör: TE Bilisim