Maliye Bakanı Zeren Mungan, 2013 yılı için kamuya yapılacak istihdam sayısının geçmiş UBP hükümeti tarafından doldurulduğunu açıklayarak, ne devlet ne de diğer kurumlarda bu yıl personel alımının mümkün olmadığını vurguladı

Maliye Bakanı Zeren Mungan, her yıl için kamuya istihdam edilecek istihdam sayısının bütçe yasasında belirtildiğini ifade ederek, 2013 yılı istihdamlarının geçici hükümet göreve gelmeden evvel, 13 Haziran’dan itibaren doldurulduğunu açıkladı.
“Bu yıl içerisinde istihdam edilebilecek sayısı son noktaya kadar kullanıldı” diye konuşan Mungan, ne devlet ne de diğer kurumlarda bu yıl personel alımının mümkün olmadığını vurguladı.

Mungan, personel istihdamı konusunda 2014 yılına eksi ile başlanacağını açıklayarak, “öğretmen ihtiyacını 2014 istihdam sayısından kullanacağız. Bu yüzden 2014’te yapılacak istihdamlar, 300’ün altında başlayacak” dedi.
2014 yılında yapılacak istihdamların 300’ün altında olacağını açıklayan Mungan, 2013 yılında kamuda maaş artışının söz konusu olmadığını da vurguladı.

Kanal Sim’e önemli açıklamalarda bulunan Mungan, bütçede ciddi sıkıntılar olduğunu kaydetti.
“ Geçmişten gelen cari giderler denilen personel ve transfer gibi giderler bütçenin yüzde 80-90’ına ulaştı” şeklinde konuşan Mungan, personel, emekli ve sosyal yardım maaşlarının aşağıya çekilmesinin imkansız olduğunu vurguladı.
Mungan, bütçede tasarruf yapılacak yerlerin belli olduğunu söyleyerek, kamuda “diğer cari giderler” denilen ağırlama, temsil, kırtasiye ve telefon gibi giderlerde en büyük tasarrufu yapabilmenin söz konusu olduğunu dile getirdi.
“Göreve geldiğimiz günden itibaren, gerek RHA kullanımında, gerek temsil ödeneklerinin harcanmasında çok ciddi tasarruflar yapıldı” diye konuşan Mungan, aylık akaryakıt gideri beş bin TL olan bir bakanlığın aylık giderini 200 TL’ye düşürüldüğünü açıkladı.

Kart ve çelenk gönderilmemesi konusunda genelge

Mungan, geçiş hükümeti ve şu anki hükümet döneminde temsil giderleri olarak kart ve çelenk gönderilmemesi konusunda genelge yayınladıklarını aktararak, “Geçmişte
bayram ve yılbaşı kartları gönderildi. Bunun bir anlamı yok. Ufak bir çevrede yaşıyoruz. Hepsimiz birbirimizi görüyoruz” diye konuştu.

“Sadece geçici öğretmen istihdamı yapılacak”

2013 yılı içerisinde sadece geçici öğretmen istihdamının gerçekleşeceğini aktaran Mungan, “geçici öğretmen yetkisi vermiyoruz. Eğitim Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde belirlenen genel ortaöğretim, mesleki öğretim ve ilköğretimde kaç kişilik öğretmen ihtiyacı olduğu belirlendi. Bu tespitler sonucunda da mümkün olduğu kadar tasarruf içerisinde hareket etmeye çalıştık. Bunu sürdürebilmemiz ilgili bakanlıklar, sendikalar ve öğretmenlerin desteği ile olacaktır” dedi.

“Eğitimde tasarruf söz konusu değil”

“Tek bir istihdam yapma yetkisi olmamasına rağmen eğitim en önemli konulardan biridir. Bu yüzden de okulların olabilecek imkanlar çerçevesinde öğretmen eksiği olmadan başlaması için çalışıyoruz” diye konuşan Mungan, eğitimde tasarrufun söz konusu olamayacağını söyledi.


“365 kişi istihdam edildi”

Mungan, bütçe ilkeleri çerçevesinde tek bir öğretmen yetkisinin verilmesinin söz konusu olamayacağını aktararak, bakanlığın bütçe yasasındaki yetkisinin dışına çıktığını açıkladı.
“ bir yerde hukuku çiğner duruma geldik. Bütçe yasasında istihdam edilecek kişi sayısı belirlenmişti. Bu da biz göreve gelmeden önce sonuna kadar kullanıldı” dedi.
Mungan, 365 kişinin kamuda istihdam edildiğini açıkladı.

“13. maaşlarda sıkıntı yaşanmayacak”

Bütçe ve devlet imkanlarının toplumun her kesimi için kullanılmak durumda olduğunu kaydeden Mungan, “kamu çalışanları bizim gözbebeklerimiz. Onlardan aldığımız hizmetlere karşılık ücretlerini vaktinde ödemek zorundayız. Ancak, devletin görevi sadece maaş ödemek değil” dedi.
Mungan, 13. maaşlar devletin mükellefiyetleri altında olduğunu ve vaktinde ödemesi için gerekenin yapılacağını açıkladı.

Yerel kaynaklara 30 milyon TL, ek mesailere 60 milyon TL

Kuzey Kıbrıs yetkililerinin Türkiye ile temas içerisinde olmasının zorunluluk olduğunu belirten Mungan, “bütçe ve yatırımların büyük bir kısmı Türkiye tarafından karşılanıyor. Bununla birlikte savunma harcamalarının tamamı ile bütçe cari harcamalarda oluşacak açıklarda yine her ay Türkiye Cumhuriyeti’nin katkıları ile karşılanıyor” şeklinde konuştu.
Mungan, Türkiye’nin katkı koymaması halinde, yatırım yapamaz hale gelinebileceğini belirterek, “ yatırımlara yerel kaynaklardan 30-35 milyon TL ayırabiliyoruz. Ek mesailere ise 60 milyon TL ayırıyoruz. Bu dünyanın hiçbir yerinde yoktur” dedi.

(YENİ DÜZEN)
Editör: TE Bilisim