Kovid-19 salgın dönemi ve sonrasında devam eden süreç, dünya genelinde tüm ezberleri bozup tüm kuralları altüst ederken varlığından haberdar olmadığımız bazı kavramları da hayatımızın parçası haline getirdi.

Şüphesiz bunların en meşhuru ise, sözlük anlamı “hukukta görevin, taahhüdün ve sorumluluğun yerine getirilmesine engel teşkil edebilecek nitelikte bulunan ölüm, iflas, hastalık, tutukluluk, doğal afet ve buna benzer haller” olan mucbir neden veya sebep.

Ve mucbir sebep, UBP-YDP-DP Hükümeti Bakanlar Kurulu eli ile toplumsal vicdan da bir yara ve iç barışı bozan adaletsizliğin sembolü olarak karşımızda durmakta.

Nedeni ise mucbir sebep gerekçe gösterilerek Hükümet eli ile Taşyapının Ercan havalimanı özelleştirmesinden kaynaklanan Devlete ödeyeceği ciro payının bir yıl ertelenmesinden başka bir şey değil.

Ercan Havalimanının inşaatı yılan hikayesine dönerken Taşyapı için alınan kararın adaletsizliğe neden olduğunun ise UBP-YDP-DP Hükümeti tarafından görmezden gelinmesinin ne anlaşılabilir ne de açıklanabilir bir yanı var.

Ercan Havalimanı özelleştirildiği günden beri kanayan bir yara.

Ve o günden bugüne, geçen 8 yıllık sürede 8 Hükümet, herhalde bir dünya rekoru olurken 2012’den bugüne kadar görev yapan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlarının sayısı ise 10.

Göreve gelen 8 Hükümet hangi partilerden oluştu, hatırlamakta fayda var.

2012’den bugüne UBP, CTP-DP-TDP, CTP-DP, CTP-UBP, UBP-DP-Bağımsızlar, CTP-HP-TDP-DP, UBP-HP ve UBP-YDP-DP Hükümetleri görevde oldu.

Görev yapan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanları ise Ersan Hamza Saner, İsmail Başarır, Ahmet Kaşif, Hasan Taçoy, Tahsin Ertuğruloğlu, Asım Akansoy, Kemal Dürüst, Tolga Atakan, Ünal Üstel ve Resmiye Canaltay.

Başbakanlar ise İrsen Küçük, Sibel Siber, Özkan Yorgancıoğlu, Ömer Kalyoncu, Hüseyin Özgürgün, Tufan Erhürman, Ersin Tatar ve Ersan Hamza Saner.

Özetle, Taşyapı ve patronu Emrullah Turanlı eşittir, 8 Hükümet, 8 Başbakan ile 10 Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı.

Ve unutmamakta fayda var, 2012’den bugüne kadar Mecliste yer alan tüm partiler gelmiş geçmiş Hükümetler de yer aldı.

Ve unutmamakta daha çok fayda var, geçen sürede ülkede yaşanan seçimlerde, Hükümet olmaları halinde Ercan ihalesini iptal edeceklerini beyan eden partiler ise CTP-BG, DP-UG ve TDP.

HP Genel Başkanı Dışişleri eski Bakanı ve Başbakan eski yardımcısı Kudret Özersay ise taahhüt edilen zamanda tamamlanmayan Ercan ihalesi sözleşmesinin 4 yıl daha uzatılması ile Devletin zarara uğratıldığını gerekçe göstererek eski Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst ile de ilgili suç duyurusunda bulunmaya kadar tepkisini ileriye taşıdığı da unutulmamalı.

Eski defterleri açmak ve yakın geçmişi hatırlatmak sıkıcı olmak ile birlikte mucbir sebep gösterilerek kamu maliyesi can çekiştiği böylesi bir dönemde Taşyapıya tanınan ayrıcalık kıyak değil de nedir?

Ve böylesi bir adaletsizliği ve kişiye özel uygulamayı da eleştirmeye hiçbir siyasetçinin yüzü ve hakkı olmadığının kanıtıdır aslında yakın geçmişi hatırlamak.

Adaletsizliğin bam teli ise pandemi döneminde kepenk kapatan ülke esnafı ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin vergi taksitlerinin ödeyememesini mucbir neden sayılmaması ve üstüne de Vergi dairesi ile faiz yükü bindirilmesidir.

Mucbir sebep hakkının Taşyapı için olması varken iflasın kıyısında var olma mücadelesi veren ülke esnafı ile küçük ve orta ölçekli işletmelere olmamasının ise ne anlaşılabilir ne de açıklanabilir bir yanı var.

Sahi, Meclisin değişmeyen yüzleri olan siz seçilmişlerin aynaya bakacak yüzü var mı?

Editör: TE Bilisim