Güney Kıbrıs’ın iflastan kurtulmak amacıyla Rusya’dan yeni kredi alınması için bu ülkede temaslarda bulunan Rum Maliye Bakanı Mihalis Sarris’in, sunduğu talebe, Moskova’dan olumsuz yanıt geldiği belirtildi.

Rum haber kaynaklarına göre Sarris, Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada yeni kredi konusunda anlaşmaya varılamadığını ancak müzakerelerin sürdüğünü belirtti.

Sarris, açıklamasında ayrıca Siluanov ile samimi bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve Güney Kıbrıs’ın içinde bulunduğu zor durumu vurguladıklarını söyledi.

Sarris, bir çözüm bulunması için müzakerelere devam edileceğini de ifade etti.

“HAYIR SONRASINDAKİ GELİŞMELER”

Rum haber kaynaklarına göre Rum Başkanlığı ile Merkez Bankası’nda, Meclis’in mevduatlardan kesinti yapılmasına yönelik yasa tasarısını ret etmesinin ardından şekillenen durumu idare etmek amacıyla sabahtan beri yoğun istişareler yapılıyor.

İstişarelerin amacının ise daha önce mevduatların tıraşlanmasından elde edilmesi planlanan 5.8 milyar Euro’nun bulunmasıyla ilgili olduğu da belirtildi.

Bilindiği üzere Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, siyasi partileri bugün için toplantıya çağırmıştı.

TROYKA RUM BAŞKANLIK BİNASINDA

Troyka heyetinin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşmek amacıyla öğle saatlerinde Rum Başkanlık Köşkü’ne gittiği belirtildi.

Rum haber kaynakları, Troyka ile Anastasiadis arasındaki görüşmenin, Rum Meclisi’nin “hayır” demesinin ardından çok önemli olduğuna da dikkati çektiler.

Haber kaynakları ayrıca Troyka heyetinin istişarelerde bulunmak amacıyla şu sıralar Meclis’te bulunduğunu da belirttiler.

ANASTASİADİS-BAŞPİSKOPOS II.HRİSOSTOMOS GÖRÜŞMESİ

Rum Kilisesi Başpiskoposu II.Hrisostomos, Güney Kıbrıs’ın kendi ayakları üzerinde durması, bankacılık sektörünün çökmemesi için Kilise mallarının Rum Yönetimi’nin emrinde olduğu söyledi.

Rum haber kaynaklarına göre Başpiskopos II.Hrisostomos bu açıklamayı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile sabahleyin gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptı.

Hrisostomos ayrıca durumu idare edilebilir olarak da nitelendirirken, Anastasiadis’in krizden çıkış için somut bir öneri üzerinde çalıştığını da ifade etti.

ANASTASİADİS-FRANSA CUMHURBAŞKANI İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Rum haber kaynaklarına göre RumYönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, bu sabah, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşme hakkında bilgi veren bir kaynak, görüşme sırasında Güney Kıbrıs’ın karşı karşıya kaldığı zorluklara bir çözüm bulunması için genel bir değerlendirme yapıldığını söyledi.  
Editör: TE Bilisim