Kıbrıs Postası - Rasıh Reşat - Ulaş Barış - İsviçre - Mont Pelerin

Mont Pelerin zirvesinde dün yaşanan krizin aşıldığını ve dün boşa geçen günün telafi edilmesi için yeniden geçtiğimiz haftadan kalan toprak konusundaki kriterlerin masada görüşüldüğünü belirten Kıbrıs Postası Genel Yayın Yönetmeni Rasıh Reşat ve Kıbrıs Postası Editörü Ulaş Barış, liderlerin yaklaşık bir buçuk saattir görüştüğünü, beşli konferansın tarihinin belirlenmesinin beklendiğini ve Mont Pelerin zirvesinin uzamayacağını açıkladılar.

EİDE LİDERLERLE AYRI AYRI GÖRÜŞTÜ

Mont Pelerin’de bulunan liderler Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Lider Nikos Anastasiadis, Aralık ayı içerisinde beşli görüşmenin tarihinin belirlenebilmesi amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile ayrı ayrı görüşme gerçekleştirdiler.

HAVA OLUMLU ŞEKİLDE DEĞİŞİYOR

Müzakerelere yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre Yunanistan'ın zirve öncesi garantilerle ilgili yapmış olduğu ön koşul niteliğindeki açıklama karşısında Türk tarafının masada kararlı duruşu meyvesini vermeye başlıyor. Yapılan temaslar sonucu havanın bu konuda olumlu şekilde değişmekte olduğu bildirildi.

Mont Pelerin zirvesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Kıbrıs Postası Genel Yayın Yönetmeni Rasıh Reşat ve Kıbrıs Postası Editörü Ulaş Barış, zrivedeki krizin Anastasiadis Tsipras görüşmesi sonrasında başladığını ifade etti. Tsipras’ın beşli zirvenin içeriğini ön koşul olarak masaya sürmesinin krize neden olduğunu kaydeden Rasıh Reşat, Yunanistanın bu konularda anlaşma olursa beşli zirveye gideriz ifadesi kullandığını ve beşli müzakereye geçmeden beşli konferansta görüşülmesi gereken konuları ortaya koyduklarını vurguladı.

Rasıh Reşat ve Ulaş Barış: “Dün akşam müzakerelerin çökmesi söz konusu oldu. Yunanistan ve Rum tarafıyla müzakere yaptığı ve Yunanistan’ın beşli zirveye gelmesi talebi oldu. Beşli zirve olacağı söyleniyor. İngiltere katılacağını söyledi, Türkiye de katılacak, KKTC katılmak için hevesli, Rum tarafı sürecin içinde ancak çıkmak için bir yol arıyor. Yunanistan ise sürekli bir ön şart sunuyor. Müzakere edilmesi gereken konuların ön şart olarak masaya sürülmesi söz konusu.

Türk tarafı süreç içerisinde kirli oyunlara başvurmadı. 18 aylık süreç içerisinde mutabakatlara uydu. Ayrıca süreç içinde mutabakatlara uyduğu için Cumhurbaşkanı eleştirildi. Akıncı ve Türk heyeti İsviçre’de mutabakata uyarak süreci sürdürüyor.

Yunanistan ve Türkiye NATO üyesi olduğu için yine bir araya gelecek. Kıbrıs ile ilgili görüşmeler yaşanması söz konusu.

Yunanistan’ın beşli konferansa katılmasıyla ilgili kriz aşıldı ve toprak konusu müzakere masasında görüşülmeye başlandı.
Editör: TE Bilisim