Merhum Başsavcı Yardımcısı Mehmet Ali Şefik, ölümünün 11. yılında anıldı. Bu çerçevede Şefik anısına düzenlenen ve Faiz Yasası’nın eksikliğini konu alan makale yarışmasının sonuçları açıklandı.

“Fasıl 150 Faiz Yasası Yürürlükten Kaldırıldıktan Sonra Borçluların Karşılaştıkları Zorlukların Giderilmesi İçin Yapılması Gereken Yasal Düzenlemeler” konulu makale yarışmasında Avukat Şevket Gazi’nin makalesi ödüle layık görüldü.

Bu yıl 8’incisi düzenlenen yarışmaya avukatların yanı sıra stajyer avukatlar da katıldı.

Jüri üyeliğini Yüksek Mahkeme Başkanı Nevvar Nolan, Başsavcı Yardımcısı Ersoy Ölçter, Yüksek Mahkeme Yargıcı Narin Ferdi Şefik, Avukat Mustafa İnan, Avukat Süleyman Dolmacı’nın yaptığı yarışmada 5 hukukçu 4 makaleyle yarıştı.

Mehmet Ali Şefik anısı için oluşturulan organizasyon komitesinin düzenlediği yarışmanın sonuçları bugün, Lefkoşa Posta Dairesi’nin konferans salonunda düzenlenen törende açıklandı.

Törene, jüri üyelerinin yanı sıra Başsavcı Aşkan İlgen, Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Ünver Bedevi, yüksek mahkeme ve kaza mahkemesi yargıçları, savcılar, avukatlar ve Mehmet Ali Şefik’in ailesiyle sevenleri katıldı.

Törende, yarışmada birinci olan avukat Şevket Gazi’ye ve katılımcılara plaket verildi.

Ayrıca birincilik ödülü olarak Şevket Gazi’ye, Anayasa Hukuku ve İdari Hukuk kitapları hediye edildi.

ŞEFİK: “TÜM KATILIMCILAR KKTC’NİN YENİ BİR FAİZ YASASI’NA İHTİYACI OLDUĞUNU VURGULADI”

Yüksek Mahkeme Yargıcı ve Merhum Başsavcı Yardımcısı Mehmet Ali Şefik’in eşi Narin Ferdi Şefik törende bir konuşma yaptı.

Şefik, yarışmaya katılan makalelerin konuyu farklı yönleriyle ele alındığını ifade ederek, “Tüm katılımcılar KKTC’nin yeni bir Faiz Yasası’na ihtiyacı olduğunu vurguladı” dedi.

Narin Ferdi Şefik, “Yasanın yürürlükten kalkmasının üzerinden yıllar geçmesine rağmen yeni bir faiz yasası hazırlanmadı. Bunu anlamak zor. Yeni bir yasa çıkmadan KKTC’deki bu kangrenleşmiş sorunu çözmek mümkün değil” ifadesine yer verdi.

Şefik, konuşmasında ülkedeki avukat sayısı hakkında da bilgi verdi.

25 Nisan 2014 verilerine göre KKTC’de 770 icrai meslek yapan avukatla, bin 33 kayıtlı avukat ve 64 stajyer olduğunu söyleyen Şefik, geçmiş yıllara göre avukat sayısında azalma olduğunu belirtti, bunun meslek için sevindirici olduğunu söyledi.

Narin Ferdi Şefik, ülkedeki avukat sayısının fazlalığına işaret ederek, genç hukukçuları kendilerini fark ettirecek böyle yarışmalara karışmaya davet etti.

YORUCU: “BİLEŞİK FAİZİN YARATTIĞI OLUMSUZLUKLAR BUGÜNKÜ YAPISAL EKONOMİK SORUNLARIMIZIN TEMELİNİ OLUŞTURUYOR”

Ödül töreninde Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Öğretim Üyesi ve Kıbrıs Türk Ekonomi Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Vedat Yorucu “Dünya Perspektifinden KKTC’deki Faizlere Bakış” başlıklı bir konuşma yaptı.

Yorucu, konuşmasında kamuoyunun gündemini oluşturan bileşik faiz ve mazbata sorununa değindi, yasamanın yetkisinde olan faiz sınırlama yetkisinin KKTC Merkez Bankası’na verilmesinin doğru olmadığını söyledi.

Vedat Yorucu, katsayı uygulaması ile borçların yeniden yapılandırılmasının da yargıya bırakılmasının yanlış olduğunu söyledi.

“Yürütmenin yetkisinde olan hususun yargıya yıkılması anayasal düzen içindeki organların işlevselliğinde birtakım sorunlara neden oluyor” diyen Yorucu, geçtiğimiz günlerde yerel bir gazete yayınlanan habere atıfta bulundu, yaklaşık 90 bin alacak- verecek davası olduğunu söyledi.

“MAHKEME YETKİLERİ OLUŞTURULACAK BAĞIMSIZ KURULA DEVREDİLSİN”

“Yargının omzuna binen yüke” dikkat çeken Yorucu, “Gerekirse Mahkemeler Yasası’nda değişikliğe gidilebilir” dedi, mahkeme yetkilerinin oluşturulacak bağımsız ve yeni bir kurula devredilmesiyle bu yükün hafifleyebileceğini söyledi.

Ülkedeki diğer ciddi olaylara, mahkemelerdeki yargıç ve dava sayısına dikkat çeken Yorucu, “Taksitlendirme işleminin bir elekten geçirilmeli, halledilmeyecek hususların Yüksek Mahkeme tarafından çözülmesi için ayrı bir yasal düzenleme yapılmalı” dedi.

“İCRAYLA İLGİLİ YASAL DÜZENLEME YAPILMALI”

İcrayla ilgili düzenlemenin gündeme gelmemesini de eleştiren Yorucu, konuyla ilgili yasal düzenlemelerin yapılmasını istedi.

Vedat Yorucu, adil olmayan sözleşmelere dikkat çekerek, ülkedeki yasal mevzuatların eksik olduğunu kaydetti, bu konuda da çalışma başlatılması gerektiğini söyledi.

Öte yandan Yorucu, KKTC’de resmi para birimi olarak kabul edilen Türk Lirası’nın Türkiye’deki makro ekonomik iktidarsızlıkları ülkeye taşıdığını söyledi.

KKTC Merkez Bankası’nın Türk Lirası basmadığını ve emisyon yapmadığını, bu nedenle ülkedeki faizlerin Türkiye Merkez Bankası tarafından belirlendiğini anlatan Vedat Yorucu, “Biz kendi yasalarımızı yaparak uygulanan faizlerin bileşik faiz kapsamında ana parayı geçmemesi üzerine bir sınırlama koyabiliriz” dedi.

Konuşmasında faizleri düzenleyen Fasıl 150’nin 1987’de yürürlükten kaldırıldığını ve Cumhuriyet Meclisi’nin elinde olan faizi belirleme yetkisinin KKTC Merkez Bankası’na devredildiğini anımsatan Yorucu bu tarihten sonraki gelişmeleri aktardı.

Yorucu, “Bunun sonucunda bileşik faizin yarattığı olumsuzluklar bugünkü yapısal ekonomik sorunlarımızın temelini oluşturuyor” dedi.

“BİLEŞİK FAİZ SADECE MAZBATA SORUNUNA NEDEN OLMADI”

Bileşik faizin sadece mazbata sorununa neden olmadığını vurgulayan Vedat Yorucu, bileşik faize herhangi bir sınırlama getirilmemesinin makro ekonomik dengesizliğin ve yapısal sorunların temelini oluşturduğunu söyledi.

Yetkilerin KKTC Merkez Bankası’na verilmesinden sonra yaşanan sürece değinen Yorucu, dünyada yaşanan küresel krizlerin önce Türkiye sonra da ülke ekonomisini etkilediğini belirtti, borçların yapılandırılması için izlenen yollarda borçluların karşılaştıkları sıkıntıları anlattı. 
Editör: TE Bilisim