-Akpınar

DP Girne Milletvekili Serhat Akpınar, “Güncellenmesi Gereken Yasalar ve Güncel Siyasi Gelişmeler” konulu güncel konuşma yaptı.

Çok fazla güncellenmesi gereken yasa olduğunu belirten Akpınar, KKTC yükseköğretiminin dünyaya açılabilmesi için ve ülkenin "nefes borusu" olan üniversitelerin gelişim süreçlerinde uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya ulaşabilmesi için önemli gördüğü yeni madde düzenlemelerini gerekçeleriyle sunduğunu kaydetti. Akpınar, mevcut yasayla üniversitelerin gelişimi için yasal zorlukların yaratıldığını dile getirdi.

Merkez Bankası’ndan faiz oranlarına güncelleme… Merkez Bankası’ndan faiz oranlarına güncelleme…

Daha birçok yasada güncellemeler yapılması için halkın ihtiyacı olan değişik önerilerini Demokrat Parti olarak Genel Kurul’a sunacaklarını ifade eden Akpınar, güncellenecek yasalarla yasal eksikliklerin daha belirgin hale geleceğini belirtti.

Kıbrıs Türk halkının sorunlarının ötelenerek, buraya kadar gelindiğini dile getiren Akpınar, “Geçmişte ertelenen sorunlar bugün karşımızda” dedi. Kıbrıslı Türklerin "çözüm gününü bekleme alışkanlığını" bırakması gerektiğini kaydeden Akpınar, “Kendi sorunlarımızdan ancak kendi çabamızla ve Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle başa çıkabiliriz” diye konuştu.

KKTC’nin kendi sermayesini oluşturabilmesi için ekonomik gelişmelere imkan sağlayacak yasal değişikliklerin hem hükümet hem de muhalefet kanadından gelmesinin önemini belirten Akpınar, sendikalarla, hükümeti karşı karşıya getirmenin ülke insanına ancak zarar vereceğini söyledi.

-Küçük

UBP Girne Milletvekili Hasan Küçük, “Elektrikli Araçların Ekonomiye Etkisi ve Emlak Sektöründeki Gelişmeler” konulu güncel konuşma yaptı.

Ekonomi temelli bir siyasetin önemini belirten Küçük, “üst akıl” derken farklılıklarla ortak çözüm üretilmesinin önemini vurguladı. Türkiye Cumhuriyeti’nde üretilen yerli otomobil Togg’un planlamanın sonucu olduğunu ifade eden Küçük, üretim için eğitimin öne çıktığını kaydetti.

Geçen yıl scooter araçlarla ilgili yasa önerisinin Genel Kurul’dan geçtiğini anımsatan Hasan Küçük, bu izin verilirken, bazı şeylerin gözden kaçırıldığını belirtti. Küçük yaşta çocukların yollarda olduğunu ve scooterlerin kontrolsüz kullanıldığını dile getiren Hasan Küçük, beklenmedik kazalar yaşandığını söyledi. Küçük, konuyla ilgili yasanın tekrar ele alınması ve yaş sınırlamasının getirilmesi için çağrı yaptı.

Elektrikli araçlarla ilgili bir yasa tasarısının hazırlandığını ifade eden Küçük, bu yasa tasarısının kısa bir süre sonra gündeme geleceğini ve çok önemli olduğunu kaydetti. Elektrikli araçların dünyada 2030 yılı itibarı ile yüzde 30’lara çıkacağını dile getiren Küçük, ülkede bir üniversitenin kendi imkanlarıyla bunu başardığına dikkat çekerek, eğitim ekonomisinin altını çizdi. Küçük, ekonominin sürdürülebilirliği açısından dünyadaki dijital ekonominin ülkeye uyarlanmasının önemli olduğunu belirtti.

Haber: Afet İlban

Editör: Haber Merkezi