Maliye Bakanı Ersin Tatar, Meclis’ten oybirliğiyle kabul edilen Borç İlişkilerini Yeniden Yapılandırma Yasası’na bankaların uymaması durumunda, hukuk yolunun açık olduğunu söyledi.

Tatar, yasanın, Barolar Birliği tarafından Anayasa Mahkemesi’ne götürdüğünü, ancak çoğu bankanın yasayı uyguladığını ifade ederek, Anayasa Mahkemesi’ne taşınan yasa konusunda sonuç çıkana kadar bazı bankaların uygulamazlık yapabileceğini, ancak yasaya uyulması gerektiğini kaydetti.

Yasanın takipçisi olduklarını, ancak bir yasa uygulanmıyorsa hukuk yolunun açık olduğunu ifade eden Tatar, muhalefetin Türkiye ile ilgili yaptığı eleştirilerde ise dayanaksız iddialarla “haddini aştığını”, iki ülke arasını açacak eleştiriler ve “hamaset” yaptığını ifade ederek, Türkiye’nin gerçekten KKTC için mesai harcadığını, çalıştığını, önemli ve büyük yatırımlar dile getirerek, eleştirilerle Türkiye’ye haksızlık yapıldığını vurguladı.

EMİROĞLULARI

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Gazimağusa milletvekili Mustafa Emiroğluları, ekonomi konusunda gündem dışı konuşa yaptı.

Emiroğluları, Meclis’in, devlet içerisindeki yerini önemseyenin olmadığını savunarak, ülkede kimsenin Hükümet’ten Meclis’ten umuru olmadığını iddia etti. Meclis’in yaptığı yasaları kimsenin uygulamama lüksü olmadığını vurgulayan Emiroğluları, Meclis’ten geçen borçlarla ilgili yasanın uygulanmadığını, bazı bankaların siyasilerin işini yaptığını vatandaşın işini yapmadığını iddia ederek, bu konuda Başbakan ve Maliye Bakanı’nı uyardı.

Emiroğluları, uygulamanın herkese eşit yapılması gerektiğini, ancak bankalar tarafından adamına göre yapıldığını iddia ederek, eğer uyulmayacaksa Meclis’te yasa yapmamalarını istedi.

Ülkede herkesin ekonomik darda olduğunu, çemberin daraldığını ifade eden Emiroğluları, halkın çocuklarına ne vereceği endişesinde olduğunu, çünkü elindeki değerleri de kaybettiğini savundu. UBP’nin devleti talan ettiğini iddia eden Emiroğluları, ülkenin kötüye gidişinden Hükümet’in sorumlu olduğunu öne sürdü.

Ülkede yanlış işler yapıldığını, Türkiye’den gelecek su, tapu kayıtları ve benzeri konularda yeteri kadar bilgi verilmediğini, idarenin Elçilik tarafından yapıldığını iddia eden Emiroğluları, Hükümet’i, esnafa verilecek veya verilen krediler, Serbest Liman, yap işlet devret modeli ile yapılacağı açıklanan Türkiye’den gelecek su konularında eleştirerek, UBP’yi ülke iradesini teslim etmekle suçladı.

Bankaların Meclis’in yaptığı yasaları uymadığının açık olduğunu iddia eden Emiroğluları, bunun bir cezası olması gerektiğini ifade ederek, UBP’nin artık bir an önce toplumun önünü açması gerektiğini kaydetti.

Emiroğluları, ülke iradesini kimseye satmayacaklarını bu konuda mücadeleye hazır olduklarını ifade ederek, ülkede artık bazı işlerin “yap işlet yok et” modeline döndüğünü iddia etti.

Ülkede kimsenin hükümeti önemsemediğini iddia eden Emiroğluları, Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’a da seslenerek, KKTC’ye geldiğinde TDP’yi de ziyaret etmesini ve gerçekleri tek taraflı değil, bir de TDP’den dinlemesini istedi.

Emiroğluları, ülkede kimsenin farklı addedilemeyeceğini, sorunların tüm kesimlerle tüm siyasi partilerle konuşularak çözümlenebileceğini ifade ederek, bu konuda Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a da çağrıda bulundu.

TATAR: “YASA UYGULANMIYORSA HUKUK YOLU AÇIK”

Maliye Bakanı Ersin Tatar da, borç ilişkilerini yeniden yapılandırma yasası için uzun süre çalıştığını ve doğru bir yasa ortaya çıktığını ifade ederek, oybirliğiyle geçen yasanın, Barolar Birliği tarafından Anayasa Mahkemesi’ne götürdüğünü, ancak çoğu bankanın yasayı uyguladığını söyledi.

Tatar, yasanın uygulanması gerektiğini, uygulanmıyorsa da mahkemeye taşınabileceğini, ancak Anayasa Mahkemesi’nden sonuç çıkana kadar bazı bankaların uygulamamazlık yapabileceğini, fakat yasanın uygulanması gerektiğini yineledi.

Yasa’nın takipçisi olduklarını, ancak bir yasa uygulanmıyorsa hukuk yolunun açık olduğunu vurgulayan Tatar, muhalefetin Türkiye ile ilgili yaptığı eleştirilerde ise dayanaksız iddialarla “haddini aştığını”, iki ülke arasını açacak eleştiriler yaptığını ifade ederek, Türkiye’nin gerçekten KKTC için çok mesai harcadığını, çok çalıştığını, büyük yatırım ve yardımlar yaptığını belirtti. Tatar, eleştirilerle Türkiye’ye büyük haksızlık yapıldığını kaydetti.

Tatar’ın ardından tekrar söz alan Emiroğluları, Tatar’a birçok kez belge verdiğini, yine vereceğini belirterek, kimsenin burada hamaset yapmadığını, bu kürsüden eleştiri yapılmayacaksa ne yapacaklarını sordu.

Emiroğluları, muhalefet olarak hükümeti uyarmak zorunda olduklarını, hükümetin yaptığı politikaları desteklemek zorunda olmadığını ifade etti.

Türkiye’yi, TDP’nin de görüşlerini alması gerektiği konusunda uyarmak istediğini söyleyen Emiroğluları, Türkiye’de faiz oranlarının yüzde 4’lere düştüğünü, ancak KKTC’de yüzde 30’larda olduğunu ifade ederek, bunun nasıl olabileceğini sordu.

SOYER: “KAMU BANKALARI YASAYI DERHAL UYGULAMALI, ÖN AYAK OLMALIDIR”

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Gazimağusa milletvekili Ferdi Sabit Soyer ise ekonomi, bankacılık ve faiz konularında gündem dışı konuşma yaptı. Soyer, ülkede bu konularda ciddi sıkıntılar yaşandığını, bu yüzden sorunların açık açık tartışılması ve çözümlerin bulunması gerektiğini söyledi.

Soyer, Meclis’ten devletin borçlanmasıyla ilgili bir yasa geçtiğini, ihaleye çıkıldığını ve devletin yüzde 7,5 ile borçlanacağını ifade ederek, devlete yüzde 7,5 veren bankaların vatandaşa yüzde 20 faizle borç verdiğine dikkat çekti.

Bunu eleştiren ve olayın kamudan gizli bir şekilde yapılmaya çalışıldığını iddia eden Soyer, Meclis’ten oybirliğiyle geçen Borç İlişkileri Yasa’nın uygulanmadığını, tüm bankaların bu yasaya tavır aldığını, özelin yanı sıra kamu bankalarının da uymadığını savundu.

Hiçbir bankanın bu yasaya uymama lüksü olmadığını, Hükümet’in bankaların başında “topuz” ile durması gerektiğini ifade eden Soyer, Komite’de tüm partilerin birlikte çalıştığını ve yasayı oybirliğiyle onayladığını, yasanın bankacılık sektörüne zararı olsaydı oybirliği çıkmamış olacağına değindi.

Kamu bankalarının Meclis’ten geçen yasayı derhal uygulayarak, yerleşmesine ön ayak olması gerektiğini vurgulayan Soyer, yasaya uyulması gerektiğini, yasanın beğenilmemesi gibi bir durumun olamayacağını kaydetti.

Soyer, kimsenin hukukun üstünlüğünden üstün olmadığını ifade ederek, Barolar Birliği’nden, “yasa ile ilgili Anayasa Mahkemesi’nden sonuç çıkana kadar yasa uygulanmalıdır” açıklaması beklediğini söyledi.

Bankalar Birliği ve Merkez Bankası’nın da Meclis’ten geçen yasayı uygulamakla mükellef olduğunu anlatan Soyer, kamu bankalarının ise bu yasayı askıya alma hakkının hiç olmadığını kaydetti.

Soyer, Hükümet’ten konuya, ciddiyetle eğilmesini istedi.

TATAR YENİDEN KÜRSÜDE

Maliye Bakanı Tatar, Soyer’e büyük ölçüde katıldığını belirterek, oybirliğiyle çıkarılan yasanın toplumun isteklerine karşılık verdiğine inandığını söyledi..

Meclis’in bankalara zarar vermek için değil, toplum için bu yasayı çıkardığını ve çok dikkatli davranıldığını belirten Tatar, bundan sonraki faiz ayarlamalarında ise iyileşmeler olduğunu, süratle faizlerin düştüğünü, bununla birlikte enflasyonun da düştüğünü ifade etti.

Bu çerçevede bankaların da kendi giderlerini düşünerek faizleri geri çekebileceğini işaret eden Tatar, faizlerin düşmesinin ekonomiye de yansımasının iyi olacağını söyledi.

Tatar, Türkiye’de faizlerin sürekli düştüğünü, artık bunun KKTC’de de böyle olması gerektiğini ifade ederek, kredi faizlerinin düşmesi ve halkın beklentilerinin yerine getirilmesi için banka sektörüne çağrıda bulundu. Faizlerin ekonomiye büyük etkisinin olduğunu vurgulayan Tatar, faizlerin çok daha aşağıya çekilmesi temennisinde bulundu.

SOYER

CTP-BG Gazimağusa milletvekili Soyer yeniden söz alarak, hukukun üstünlüğünü vurgulayarak, bazı davalarda eşitlik olmaması durumunda yargıya güvenin kalmayacağını, bu yüzden yargının da kendi özeleştirisini yapması gerektiğini kaydetti.

ANGOLEMLİ

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Gazimağusa milletvekili Hüseyin Angolemli ise trafik üzerine bir konuşma yaptı.

Angolemli, ülkede yasalara, tüzüklere uyulmadığını, bunun da ülkenin her kesimini etkilediğini ifade ederek, özellikle trafikte kurallara uyulmasını beklendiğini, ancak denetimsizlik ve kuralsızlığın burada da kendini gösterdiğini kaydetti.

Son günlerde ortaya çıkan trafik kazası bilançolarının bunu ortaya koyduğunu ifade eden Angolemli, yollarda gerekli düzenlemelerin geç yapıldığını, bazı önlemlerin ise henüz alınmadığını, özellikle Gazimağusa-Lefkoşa anayolunda orta bariyerlerin olmamasının ölümlü kazaları artırdığını söyledi.

NewJersey korkuluklarının devamının şart olduğunu ifade eden Angolemli, trafikte popülist yaklaşımlar değil, zamanında ve birlikte hareket edilmesinin gerekli olduğunu anlattı.

Denetimlerin, yasaların ve önlemlerin kazaları azaltabileceğini işaret eden Angolemli, sigortalarla ilgili gerekli tüzüklerin çıkarılmasının da kazaların azalması için şart olduğunu, kazaların azalmasında en önemli ayağın sigortacılık olduğuna dikkat çekti.

Angolemli, Karayolları Dairesi’nin de anayollarda gerekli önlemleri vakit kaybetmeden alması gerektiğini vurguladı. Kazalar sonucu ortaya çıkan hasarları sigortaların karşıladığını, ancak altyapıdan kaynaklanan kazalar konusunda suçlu olan belediyeler ile Karayollarının cezalandırılıp cezalandırılmadığını sordu.

Angolemli, yasalar konusunda devleti göreve çağırarak, yasalara uymayanların cezalandırılması ve denetlemesi gerektiğini söyledi. Hüseyin Angolemli, borçlarla ilgili çıkarılan yasaya tüm bankaların uyması gerektiğini anlatarak, konuşmasını dinlemeyen ve Genel Kurul’da yer almayan UBP milletvekillerini eleştirdi.

Angolemli’nin konuşmasının ardından gündem dışı konuşmalar tamamlandı, yazılı ve sözlü sorulara geçildi.

YEKTAOĞLU: “MECLİS’TE SORUMLULUK BİLİNCİ KALMADI”

Meclis Başkan Yardımcısı Mustafa Yektaoğlu da sözlü ve yazılı sorular okunurken, içeride milletvekillerinin ve bakanların yer almamasından dolayı çoğunu ertelemek zorunda kaldı ve “sözün bittiği yerde” olduklarını ifade ederek, Meclis’te sorumluluk bilinci ve verimliliğin kalmadığını kaydetti.  
Editör: TE Bilisim