Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu ile bazı yönetim kurulu üyelerini kabulünde yaptığı konuşmada, yeni kurulacak hükümetin, narenciye üreticilerinin Cypfruvex Ltd’den olan alacakları ile ilgilenmesi gerektiğini kaydetti.

Üreticilerin şirketten 20-25 bin ton sıkmalık narenciye ürününün karşılığını alamaması ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Eroğlu, sıkılarak elde edilen konsantre ürünün birden satılamadığından kurumun sattıkça üreticiyi ödeme şeklinde bir planı olduğunu düşündüğünü belirtti.

Üreticinin malını verirken parasını almak istediğini, hükümetin de bu yönde program hazırlaması gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Cypfruvex ben bu malı satarım sonra öderim düşüncesi ile değil malını aldım al paranı düşüncesi içerisine girmelidir” dedi.

Cypfruvex‘in aldığı ürünü pazarlamasının önemine vurgu yapan Eroğlu, üreticilerin sattığı ürünün karşılığını almadığı sürece bahçesinin bakımını da yapamadığını söyledi.

Narenciye ihracatında KKTC’nin Mısır, Kuzey Afrika Ülkeleri, İsrail gibi ülkelerle rekabet etmek zorunda olduğuna dikkat çeken Eroğlu, “Bunlarla rekabet edebileceğiniz bir ürününüz olması gerekir” dedi.

ALİOĞLU

Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu ise görüşmede yaptığı konuşmada, üreticinin Cypfruvex’ten alacağı ile ilgili geçici hükümetle yaptıkları görüşmeden bir netice alamadıklarını belirtti.

Alioğlu, “Çözüm önerileri sunmamıza rağmen dikkate alınmadığımızı gördük” dedi.

Narenciyenin ihracat ürünleri arasında ilk sırada olduğunu kaydeden Alioğlu, KKTC’de üretilen narenciyenin yüzde 86’sını ihraç edebileceğini ifade etti.

Üreticinin ürününün karşılığını alamadığından motivesinin her yeni hükümet döneminde azalmakta olduğunu kaydeden Alioğlu, “Üreticiler ürettiği ürünün karşılığını alamadığından hasat döneminden sonra bahçesinin bakımını tam anlamıyla yapamıyor. Yapamadığından rekoltede de düşüşler olduğunu gözlemledik” dedi.

Cypfruvex’ten üreticinin alacağı ile ilgili Cumhurbaşkanından destek talep eden Alioğlu, şirketin bunu ödeyebileceğine inandığını kaydetti.

Cypfruvex’in özelleştirilmesine karşı olduklarını ifade eden Alioğlu, hükümetlerin kurumu arka bahçe gibi kullandığını ve yönetim kuruluna daha uzman kişilerin atanması gerektiğini savundu.

BEŞ YILLIK TARIM POLİTİKASI

Alioğlu, ayrıca Birliğin yeni hükümetten 5 yıllık tarım politikası oluşturmasını beklediğini belirtti. 
Editör: TE Bilisim