Toparlanıyoruz Hareketi (Temiz Toplum Derneği), devletin idari ve yargısal denetiminden sorumlu Yüksek Mahkeme Başkanı, Başsavcı, Yüksek Yönetim Denetçisi ve Sayıştay Başkanı’na “harcamanın hukuka uygun olup olmadığı aydınlatılmadan yeni makam araçlarını kullanmama” çağrısı yaptı.

Toparlanıyoruz Hareketi’nden yapılan yazılı açıklamada, hükümetin halkın yaşamının iyileştirilmesine harcanması gereken kısıtlı devlet kaynaklarını lüks harcamalar için kullandığı iddia edildi, bu yaklaşımın hükümetin halktan ne kadar kopuk olduğunun göstergesi olduğu kaydedildi.

Açıklamada, “Söz konusu harcamanın hukuka uygunluğu ayrıca tartışmalıdır. Bildiğimiz kadarıyla iki milyon TL tutarındaki bu makam aracı alımına dair ne bir bakanlar kurulu kararı vardır, ne de böyle bir alım için gereken ihale prosedürü izlenmiştir. Üstelik, bu iki milyonluk alış verişin şartlarını düzenleyen herhangi bir sözleşmenin var olup olmadığı bile belirsizdir” ifadeleri kullanıldı.

İki milyon TL karşılığında 17 makam aracı alımının hem usul, hem de hukuksal bakımdan sorgulanmaya muhtaç olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Hal böyleyken, hukuk sistemimizin gerek idari gerekse yargısal denetim mekanizmalarının temelini oluşturan Yüksek Mahkeme Başkanlığı, Başsavcılık, Yüksek Yönetim Denetçiliği ve Sayıştay Başkanlığı makamlarının bu meseleye ilişkin tavrı önemlidir.

Hukukun uygulanması ve adaletin yerine gelmesinde temel bir rol oynayan bu makamların satın alımı hukuken şaibeli görünen makam araçlarını kullanmalarının toplumun adalet duygusuna zarar verecek bir tercih olacağı düşüncesindeyiz. Bu nedenle Yüksek Mahkeme Başkanı’na, Başsavcı’ya, Sayıştay Başkanı’na ve Yüksek Yönetim Denetçisi’ne hükümetin ilgili tasarrufuna ilişkin şaibe ortadan kalkmadığı sürece söz konusu araçları kullanmama çağrısında bulunuyoruz.”
Editör: TE Bilisim