ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ziyareti sırasında yapılması beklenen Maraş’la ilgili açıklamadan Türk tarafının tutumu nedeniyle vazgeçildiği, perde gerisi çalışmaların sonuç vermediği ancak konunun kapanmadığı ve Amerikalıların çabalarına devam edecekleri bildirildi.

Fileleftheros “Amerikalılara Kırmızı Işık Yaktılar... Yemekte Biden’ın Son Çabaları... Yoannis Kasulidis: Bizi Küçük Düşürmeye Çalıştılar... İşgal Bölgelerine Geçiş 2005 Kararı Temelinde” başlıklı haberinde, Maraş’la ilgili anlaşmanın açıklamasını, perde gerisi çalışmalar sırasında Türk tarafının (Türkiye ve KKTC kastediliyor) sürekli engeller ve talepler ortaya koymasıyla Ankara tarafından “torpillediğini” iddia etti.

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in,Sözcü Nikos Hristodulidis’in de katıldığı dünkü basın toplantısında, ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın ziyaretini değerlendirdiğini yazan gazeteye göre, Kasulidis, Biden’ın niyetinin ABD Başkanı Barack Obama’nın ilk güven yaratıcı önlemlerin başlamasıyla ilgili açıklanmış tezini ileri götürmek olduğunu söyledi.

Bu ilk adımlar arasında uzmanların, inceleme ve sonraki aşamada altyapı çalışmalarına (elektrik, su şebekeleri, kanalizasyon, yollar) başlayabilmesi için proje yapmak maksadıyla kapalı Maraş’a girmesi olduğunu belirten Kasulidis “uzmanlar, dengelilik ve adalet açısından Mağusa Limanı’nın iyileştirilmesi planlarını da üstlenebilirdi” dedi.

“TÜRK TARAFI TALEPLERİYLE BİZİ KÜÇÜK DÜŞÜRMEK İSTEDİ”

Türk tarafının anlaşmaya, uluslararası uzmanların yurtdışından, Kıbrıslı Türk de olabileceği şeklinde özel bir ifade olmasını istedikleri, böylece Kıbrıslı Rumları dışlayarak Rum tarafını küçük düşürmek istediklerini savunan Kasulidis uzmanların Maraş’a girmesiyle ilgili hikâyenin de böylece kapandığını savundu.

Kendilerinin uzmanların Kıbrıslı Rum veya Kıbrıslı Türk olsun demediklerini ancak “tamamen Rum bölgesi olan bir bölge için de Kıbrıslı Rumları yasaklamak adına Kıbrıslı Türklerden söz edilemeyeceğini” savunan Kasulidis bazı “kabul edilemez şeyler daha olduğunu” savundu ve “bu kabul edilemez tavrı onayladığı için özellikle Türkiye’yi karalıyorum” ifadesini kullandı.

Kasulidis, Türk tarafının söyleminde, “Kıbrıs sorununun çözümü arzusu olmasına karşın pratikte hiçbir şey yapmadığını” savundu.

BIDEN’IN KKTC ZİYARETİNDE RUM BAKANLAR KURULU’NUN 2005 TARİHLİ KARARINI UYGULADILAR

Kasulidis, Rum yönetiminin, Joe Biden’ın KKTC ziyaretinde Rum yönetimi eski başkanlarından müteveffa Tasos Papadopulos zamanında Rum Bakanlar Kurulu’nun 9 Haziran 2005 tarihli kararını izleyip uyguladığını söyledi ve bugün Papadopulos’un adını taşıyanların (DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos) bunu hatırlaması gerektiğini söyledi.

Rum Bakanlar Kurulu’nun 2005 tarihli gizli kararından bazı pasajlar da okuyan Kasulidis, Biden’ın KKTC ziyaretinde ilgili karara harfiyen uyduklarını şu ifadelerle anlattı:

“Hükümet, Biden’ın işgal bölgelerini ziyaretinin Bakanlar Kurulu’nun 2005 tarihli kararına uygun gerçekleşmesine özen gösterdi ki ABD Senatosu’ndaki görev süresi boyunca Kıbrıs’ın tezlerini savunan geleneksel iyi bir dostumuzu kaybedecek konuma gelmeyelim, böyle bir konuma gelmeyi asla istemeyiz.”

Rum Dışişleri Bakanı “Bazılarımız, güya bazı yabancıların bizim değerimizi düşürüp, sahte devleti yükseltme çabaladığından; uluslararası tanınmış devlet olmamızdan, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarından kendimiz şüphe ediyor olma noktasına varacak kadar korku sendromlarına kapılıyor” dedi ve bu noktada İngiltere Dışişleri eski Bakanı Jack Straw’un KKTC ziyaretini hatırlatarak şöyle devam etti:

“Açıkça Kıbrıs’ın taksiminden yana konuşan Straw en büyük düşmanımız oldu. Kimse de Straw’un eski Kıbrıslı Türk lideri makamında ziyaret etmesini engellemedi, sadece başkan kendisiyle görüşmeyi reddetti.”

Aynı gazete TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın KKTC ziyaretiyle ilgili değerlendirmesini “Biden’ın ziyaretini siyasi açıdan istismar etmeye çalışıyor” yorumu ve “Türk Dışişleri Bakanı Biden’ın İşgal Bölgelerini Ziyaretine Atıfta Bulundu... ‘ABD İki Tarafa Eşit Davranıyor’” başlığıyla aktardı.

“DENGE VE ADALET AÇISINDAN MAĞUSA LİMANI’NIN GELİŞTİRİLMESİ İNCELEMESİ YAPILMASINI KABUL ETTİK”

Politis, Kasulidis’in dünkü basın toplantısında söylediklerini “Az Daha Maraş... Kıbrıslı Türklerin Kabul Edilemez Talepleri Engelledi Ama Çaba Devam Ediyor... Dışişleri Bakanı, Biden’ın Niyetinin Ziyareti Sırasında Bazı Açıklamalar Yapılması Olduğuna İşaret Ederek Anlaşma Olmamasının En Ciddi Nedenlerini Açıkladı” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Habere göre, uzmanların Maraş’a girmesiyle ilgili anlaşmada, “denge ve adalet açısından, Mağusa Limanı’nın iyileştirilmesi incelemesi de yapılmasını kabul ettiklerini” söyleyen Kasulidis, Kıbrıslı Türklerin talepleri nedeniyle mutabakat sağlanamadığını kaydetti. Türk tarafının taleplerini nitelerken “yalnız kabul edilemez değil, aynı zamanda kötü niyetli, bizi küçük düşürmek istediler” ifadelerini kullandı.

Alithia haberine “ABD İçin Çözüm Önemli... Yoannis Kasulidis: AB’nin Yeni Projeleri Doğu Akdeniz’in Yataklarını Ciddi Şekilde Dikkate Alıyor, Kıbrıs Bu yatakların Avrupa’ya Gidiş Yolu Olabilir” başlığını attı.

Habere göre, Kasulidis bugün ABD için Kıbrıs sorununun çözümünün büyük öneme sahip olduğunu, Güney Kıbrıs’ın da Doğu Akdeniz’deki rolünün yükseldiğini belirterek, ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın Güney Kıbrıs’ı “oyuncu-devlet”, “bölgedeki kilit-ülke” ve “stratejik ortak” diye nitelediğini hatırlattı.

RUM DIŞ POLİTİKASININ İKİ SİLAHI: “HİDROKARBONLAR VE ASİMETRİK TEHDİTLERİN SORUMLULUĞU”

Kasulidis’in, bütün bunların Rum Dışişleri Bakanlığı’nın son 15 aylık sistemli çalışmasının ürünü olduğuna işaret ettiğini yazan gazete, haberini özetle şöyle sürdürdü:

“Kasulidis, Dışişleri Bakanı Biden’ın ziyaretinin sonuçlarını değerlendirdiği dünkü basın toplantısında, ABD’nin Kıbrıs sorununun çözümüne çok önem vermesi üzerinde durdu ve bu ziyaretin tarihi önem taşıdığını söyledi.

Kasulidis, hükümetin dış politikasında, pratikte kullanması gereken iki silaha sahip olduğunu belirterek bunlardan birinin, Kıbrıs ortak paydasında bölge devletlerinin işbirliğinde yönlendirilmekte hidrokarbon silahı, diğerinin de küresel bir tehlike olan asimetrik tehditlerin sorumluluğunu tereddütsüz ve geri dönüşler yapmadan alması olduğunu anlattı. ‘AB’nin Ortak Dış Siyaset ve Savunma Politikası’nda Kıbrıs’ın katma değerini göstermek istedik. Bu çalışma bugün somut sonuçlar veriyor’ ifadesini kullandı.

“KIBRIS, DOĞAL GAZIN NAKLİYESİNDE FAYDALI OLABİLİR”

Kasulidis’e göre Kıbrıs, doğal gazın, bölgedeki bazı ülkelerden direkt yapılamayacak nakliyesinde faydalı olabilir. Hükümet politikasının, doğal gazın ana ihraç metodunun Vasiliko’da terminal kurulması olmaya devam ettiğini de belirten Kasulidis şunları söyledi:

‘Ancak Afrodit yatağındaki miktarın beklenenin altında olması nedeniyle terminal sürdürülebilir olmayacak. Şirketler, doğal gaz miktarının sürdürülebilir görülebilmesi için İsrail tarafından yatakların bir bölümünün Kıbrıs’ınkilere eklenebileceğine karar verirse o zaman terminal inşaatı hemen başlayabilir. Böyle bir karar verilmezse ENI ve TOTAL’in sonuçlanmasından sonra başlayacağız. Yüzer terminal veya Mısır gibi alternatif seçenekler de olmalı. Kıbrıs sorununun çözülmesi halinde Türkiye’ye boru hattıyla ilgili işbirliği perspektifi ve varlığını koruyor ancak bu terminal projesini ortadan kaldırmıyor.’

Dışişleri Bakanı AB’nin Doğu Akdeniz yataklarını ciddiyetle dikkate alan yeni projeleri hakkında da konuştu ve Kıbrıs’ın, bu yatakların, anlaşmaya varılırsa daimi pazar olarak veya olağanüstü hal durumlarında Avrupa’ya gidiş yolu olabileceğini söyledi. Kasulidis, Kıbrıs’ın Rusya ile ilişkilerinin değişmediğini ‘Rusya ile bozulan bir şey yok. Rusya dış politikamızı ait olduğumuz alanda, yani AB içerisinde uygulama hakkımıza saygı gösteriyor’ sözüyle ortaya koydu.”

KASULİDİS YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI VENİZELOS’A TELEFONLA BİLGİ VERDİ

Kasulidis’in Biden’ın ziyareti kapsamında Maraş’la ilgili açıklamanın yapılmamasıyla ilgili söylediklerine de yer veren gazete, Rum Dışişleri Bakanı’nın dün Yunanistan Dışişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Evangelos Venizelos’u telefonla arayarak, Biden’ın görüşmelerinin içeriği hakkında bilgi verdiğini yazdı.

Gazete, Venizelos’un Kasulidis’e, Yunanistan’ın bütün gelişmeleri yakından takip ettiği ve her zaman Güney Kıbrıs’ın yanında olduğu teminatı verdiğini ekledi.

Simerini haberine “Yoannis Kasulidis ve Ahmet Davutoğlu, Biden ziyaretini Olumlu Değerlendirdi... Farklı Nedenlerle Uzlaşıyorlar... Kıbrıs Rum Tarafı ABD’den Aldığı Sembolizmi ve Mesajları Kutladı, Türk Tarafı Da Kutladı Çünkü Amerikan Başkan Yardımcısından Eşit Muamele Gördüğünü Düşünüyor” başlık ve spotlarını attı.

Gazete, Biden’ın ziyaretini değerlendirdiği dünkü basın toplantısında söylediklerine yer verdiği Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis’in, yürütülmekte olan Kıbrıs müzakereleri hakkında “Müzakerelerin yapılmakta olduğu çerçeve bugün farklıdır çünkü zemini ve ilkeleri netleştirdik, ayrıca Ankara ile doğrudan müzakere vardır” dediğini yazdı.

Biden ziyaretini Kasulidis gibi TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da olumlu değerlendirdiğini belirten gazete, Davutuoğlu’nun ziyaretin doğru zamanda, doğru gündemle ve doğru çerçevede gerçekleştiği, çözümün de istikrarlı ve sağlam adımlarla ilerlediği açıklamasını okurlarına aktardı.

Haravgi haberi “Davutoğlu Da Memnun... ‘Biden’ın Ziyareti Doğru Zamanda, Doğru Gündem ve Çerçevede’” başlığıyla okurlarına aktardı.
Editör: TE Bilisim