8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü çerçevesinde Levent Koleji öğrencilerinin girişimiyle oluşturulan ‘Liseliler 8 Mart Platformu’ Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’nda düzenledikleri basın toplantısıyla düşüncelerini aktardı.

“Liseliler 8 Mart Platformu”nun açıklamasını okuyan platformun Basın Sözcüsü ve Levent Koleji öğrencisi Hilmi Arıca, dünyada ve ülkede, mevcut ataerkil eşitsiz sistemin sonucunda kadınların ve diğer cinsel yönelime sahip bireylerin yıllardır eşitsizlik sorunlarıyla mücadele ettiklerini vurguladı.


“Cinsel ve sınıfsal sömürü kadınları mücadeleye itmiştir”
Arıca, “Kadınlar üzerindeki cinsel ve sınıfsal sömürü onları yıllardır çeşitli alanlarda farklı taleplerle mücadele etmeye itmiştir” dedi. “Tıpkı 8 Mart 1857 yılında New York’ta dokuma işçisi kadınların daha iyi koşullar için çıktıkları, polis şiddetine maruz kaldıkları ve sonrasında da canlarına mal olan grevlerinde olduğu gibi bugün de kadınlar baskı ve şiddeti hayatlarının her alanında hissetmektedirler” ifadelerine yer verilen açıklamada,
Kadınların hak arama mücadelelerinde şiddete maruz kaldıklarına dikkat çekildi.
Açıklamada, “Ülkemizde yıllardır kadınlar kimi zaman açığa çıkan kimi zaman aydınlatılmayan şekilde şiddete uğramaktadırlar ve bu şiddet kendini ekonomik, psikolojik, cinsel ve fiziksel olarak göstermektedir” tespitinde bulunularak, yetkililerin adli ve hukuki açıdan üstlerine düşeni yapmaları istendi.

“Seks köleliği insanlık ayıbıdır”
“Özellikle tüm toplumumuzun gözleri önünde gerçekleşen ve yöneticilerin bir sorun olarak görmekten kaçındığı, kadınların cinsel olarak sömürülmesi ve kölelik koşullarında yaşamaları, biz gençlerin ülkemizde görmek istemediği bir insanlık ayıbıdır” görüşlerinin paylaşıldığı açıklamada, Özgecan’a yönelik vahşetin herkesin yüreğine dokunduğu ve kadına yönelik şiddet ve tecavüzün bir an önce son bulması gerektiği kaydedildi.

Açıklamayı okuyan Arıca, liseli gençler olarak toplumun dikkatini kadınların ve diğer cinsel yönelimli bireylerin sorunlarına çekmek için yola çıktıklarını belirtti.

8 Mart’ta “Liseliler 8 Mart Platformu” olarak meydanlarda olacaklarını ifade eden Arıca, tüm öğrencileri, öğretmenleri ve ailelerini “kadınların mücadele gününde” saat 17.00’da Kuğulu Park’ta olmaya çağırdı.

Arıca, aydınlık bir geleceğin, cinsiyet değil eşitlik perspektifinden bakılabildiği zaman geleceğini sözlerine ekledi.

 
Editör: TE Bilisim