Merhum Rızkı için önce saat 09:30’da Girne 20 Temmuz Stadyumu kavşağında, Ziya Rızkı büstü, ardından saat 10:30’da Karaoğlanoğlu Mezarlığı’nda tören düzenlendi.

Törenlerde merhum Rızkı’nın büst ile kabrine çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunuldu, Karaoğlanoğlu Mezarlığı’nda yapılan törende ayrıca konuşmalar yapıldı.

Törene, Cumhurbaşkan Adayı Mustafa Akıncı, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Girne Kaymakamı Mehmet Envergil, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Ziya Rızkı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Ceyhun Birinci, bazı siyasi parti, sivil toplum örgütü, kurum kuruluşların başkan ve temsilcileriyle merhum Rızkı’nın dost ve sevenleri katıldı.

Törende, Rızkı’nın milletvekilliği yaptığı ve faal mensubu olduğu Toplumcu Kurtuluş Partisi eski başkanlarından, Cumhurbaşkan Adayı Mustafa Akıncı, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ve Ziya Rızkı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Ceyhun Birinci konuşma yaptı.

Merhum Rızkı’yı anma etkinlikleri kapsamında yarın saat 20:00’de GAÜ Spectrum Merkezi’nde Çatalköy Belediye Tiyatrosu, “Padişah-ı Hal-i Osman” adlı oyunu sahneleyecek.

BİRİNCİ

Ziya Rızkı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Ceyhun Birinci de yaptığı konuşmada, tüm hayatını Kıbrıs Türk toplumuna adayan lider Ziya Rızkı’yı 20’inci ölüm yıldönümünde bir kez daha rahmetle andıklarını söyledi.

Rızkı’nın milletvekili, belediye başkanı, mücahit komutanı ve spor adamı olarak hayatın bir çok alanında hizmetleri bulunduğunu anımsatan Dr. Birinci, onun 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda İngiliz Üsleri’nde esir düşen Kıbrıslı Türklere yaptığı önderliğin hiçbir zaman küçümsenemeyeceğini vurguladı

Birinci, Rızkı’yı hayatta başarılı kılan ve bugün aranan özellikleri ise; “adalet, dürüstlük, namus, halkçılık ve halka hizmet” olarak sıraladı.

AKINCI

Mustafa Akıncı ise merhum Ziya Rızkı’yı anma için düzenlenen törende onu ve temsil ettiği değerleri bir kez daha saygı ve özlemle andıklarını söyledi.

Ziya Rızkı’nın önemi onun temsil ettiği değerlerden kaynaklandığını ifade eden Akıncı, söz konusu değerlerin bugün toplumun sosyal ve siyasi yaşamında ihtiyaç duyulan özellikler olduğunu kaydetti.

Akıncı, Ziya Rızkı’nın şahsında, diğer özellikleri yanında; “dürüstlük, şeffaflık, başkasının hakkını yememe, sosyal adalet, alın teri ve emeğe değer verme” gibi kavramların toplandığını belirtti.

Akıncı, O’nun bugüne dek pek dile getirilmeyen bir özelliğinin de 1938 yıllında Limasol Türk Spor Kulübü’nün kuruluşu yanında, Atatürk İlke ve Devrimleri’nin Kıbrıs Türk toplumu tarafından benimsenmesindeki katkıları olduğuna vurgu yaptı.

Akıncı, söz konusu değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması yönünde vakfa önemli görevler düştüğüne de işaret etti.

GÜNGÖRDÜ

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de Ziya Rızkı’yı 20’inci ölüm yıldönümünde saygıyla andığı belirterek, lise yıllarında tanıdığı merhumun onu Girne Belediyesi’nde işe alan kişi olduğunu kaydetti.

Rızkı ile çok kısa süre birlikte çalışma imkanı bulduğunu ifade eden Göngördü, onunla kısa süre çalışmasına rağmen üzerinde bıraktığı en olumlu etkinin disiplinli çalışma olduğunu belirtti.

ÖZYİĞİT

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise “Ziya Baba” olarak hitap ettiği Ziya Rızkı’yı kendisinin 78’de Öğretmen Koleji’nde öğrenci olduğu sırada, “dürüst, demokrat ve ilerici” kişiliğiyle tanıdığını belirterek, onun ilke ve ideallerini kendine rehber etmeye çalıştığını söyledi.
Editör: TE Bilisim