Lefke ve Çevre Köyleri Dayanışma ve Kalkındırma Derneği (LEKAD) Başkanı Hakan Oran, bir heyetle birlikte Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ı ziyaret etti.
Oran:
Bakanlıkta gerçekleşen görüşmede konuşan LEKAD Başkanı Hakan Oran, dernek olarak çalışmaları hakkında bilgi verirken, bölge halkı adına taleplerini içeren bir dosyası Bakan Denktaş’a takdim etti.
Hakan Oran, özelde Lefke ve çevre köylerinin, genelde yurdun sosyal, ekonomik, çevresel kalkınması yönünde çalışmaları olduğuna dikkati çekti.
Görüşmede, tıpkı Güzelyurt’un olduğu gibi Lefke’nin de müzakerelerde pazarlık konusu olmasının bölge halkı üzerinde psikolojik etkiler yaratıldığı dile getirilirken, ayrıca merkezden uzak olmanın yarattığı bir takım rahatsızlıklar tartışıldı.
Oran; “devletin bu bölgelerde yapacağı kurumsal ve turizme yönelik yatırımlar bölge halkına güven verecek ve yatırım yapmasının önünü açacak” dedi.
Bölgenin ve yine tüm ülkenin ekonomik kalkınmasına ivme kazandırmak amacıyla limanların dış dünyaya bağlanması için çalışmalar yapılması gerektiğini savunan LEKAD yönetimi, böylelikle özellikle Türkiye ile KKTC arasındaki ulaşımını sağlaması ve üretimde başı çeken narenciye ve sair ürünlerin ihracına olanak verilebileceğini dile getirdi.

Oran: “CMC Malları kamulaştırılarak Türk emlakı haline getirilmeli”
CMC mallarının kamulaştırılarak ülke insanının daha fazla fayda görebileceği bir noktaya taşınması gerektiğine de dikkati çeken Hakan Oran, bunun aynı zamanda bölgedeki Türk varlığının kalıcılaşması ve yerleşiminin artmasına da katkı sağlayacağına olan inancını dile getirerek; “CMC Malları kamulaştırılarak Türk emlakı haline getirilmeli” diye konuştu.
Oran: “Lefke’nin ‘İlçe’ olması Anayasal bir hak”
“İmar Sorunları ve Kentleşme, Eğitim, LAÜ, Turizm, Aplıç Kapısı” gibi konuların da ele alındığı görüşmede, LEKAD Başkanı Hakan Oran, hükümetin son dönemlerde bölge halkının da talebini göz önünde bulundurarak gündeme getirdiği Lefke’nin İlçe olması yönünde attığı adımları da takdirle karşıladıklarını belirterek; “Lefke’nin İlçe olması Anayasal bir haktır” dedi.
Oran; “Venedik döneminde Baronluk merkezi, Osmanlı döneminde Kaza, İngiliz Sömürge yönetimi döneminde 53 köyün nahiye merkezi olan Lefke, şimdilerde bucak ve KKTC Meclisinde dahi temsil edilmeyen bir hüviyete sahip. Tarihsel geçmişi ve var olan değerleri, alt yapısı göz önüne alındığında demografik ve ekonomik koşullar gereği Anayasal bir hak olarak da statüsü bulunan Lefke’nin ‘İlçe’ olma hakkı kendisine verilmeliydi. Hükümetinizin bu hakkı dile getirmesi ve bu yönde çalışmalar başlatması bizleri sevindirmiştir.”
Denktaş:
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ise konuşmasında, Lefke’nin Kıbrıs Türk tarihinde var olan önemine değindi ve kendisinin de Lefke’ye özel bir bağı olduğundan bahsederek bölgenin kalkınmasına yönelik düşüncelerini aktardı.
Denktaş, İlçeleşme konusuna olumlu bakmakla birlikte yöre halkının bu nedenle beklentilerini çok yükseltmemesi gerektiğini, bölge halkına psikolojik bir motivasyon sağlayacağını ancak çok daha büyük beklentilerin giderilmesine katkı sağlamayacağının da bilinmesi gerektiğini söyledi.
Editör: TE Bilisim