LAÜ Sinema Salonu’nda gerçekleştirilen panele, o döneme tanıklık eden ve üniversite öğrencisiyken 19 yaşında mücadeleye katılan Erenköy Mücahitleri Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeleri Şakir Öksüz ile Fadıl İncirli katıldı.

Panelin oturum başkanlığını Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İhsan Tayhani yaptı.

TAYHANİ: “HER ULUSUN TARİHİNDE DÖNÜM NOKTALARI VAR”

İhsan Tayhani konuşmasında, her ulusun tarihinde dönüm noktalarının olduğunu belirtti. Tayhani, bu dönüm noktaları ve yaşananlar yüzeysel olarak geçilmeye çalışılsa da, 95 yıl önce bu vatanın kurtulmasında büyük emeği olan büyük kurtarıcı Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarına herkesin borçlu olduğunu kimsenin unutmaması gerektiğini vurguladı.

19 Mayıs ruhunun ne olduğu ve bu ruhu kavrayabilmek için, 19 Mayıs 1919 tarihine dönmek gerektiğini vurgulayan Tayhani, Türkiye’de olduğu gibi, KKTC’nin kurtulmasında da, “Bu ruhu ve ortamı sunan Milli Mücadele’nin kahramanları olan gazi, şehit ve diğer insanların emeklerinin her zaman hatırlanması ve irdelenmesi gereken konular olduğuna” değindi.

İNCİRLİ: “MÜCADELEYE GENÇLER OLARAK OMUZ VERDİK”

Fadıl İncirli de konuşmasında, mücadeleye destek vermek amacıyla üniversite gençliğinin Türkiye’deki yardımseverlerle birlikte yardım topladığını belirtti.

İncirli, toplanan yardımları arkadaşlarıyla birlikte zor yollarla tekne ve farklı araçlarla Erenköy’e getirerek, adanın diğer bölgelerine dağıtıklarını söyledi.

ÖKSÜZ: “HER YERDE FELAKET VARDI”

Şakir Öksüz ise, geçmişte yaşananlarla ilgili anılarını anlattığı konuşmasında, 21 Aralık 1963’teki Kanlı Noel’in ardından her yerde büyük felaketi andıran bir görüntünün hakim olduğunu kaydetti.

Öksüz, Türkiye’den adaya silah getirmek için, arkadaşlarıyla büyük bir mücadele verdiklerini, silahların teknelerle gizli bir şekilde Türkiye’den adaya getirilerek dağıtıldığını söyledi. Öksüz, Kıbrıs Türk mücadele tarihinde önemli bir stratejik konuma sahip Erenköy’ün, savunma mekanizmasının kalbi ve köprüsü olduğunu belirtti.

Panel sonunda Erenköy direnişini anlatan fotoğraf sergisi açıldı.
Editör: TE Bilisim