Türkmenköy’de restorasyonu tamamlanan “Kültürel Miras Avlusu”nun açılış töreni gerçekleştirildi.

Açılış törenine Amerika’nın Güney Kıbrıs Büyükselçisi John Koenig’in yanı sıra, projeyi yürüten Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB), Kontea Miras Vakfı ve restorasyonu finanse eden Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP-ACT) ile USAID kurum temsilcileri katıldı.

Açılışta bazı Kıbrıslı Türkler ve Rumlar da bir araya geldi. Kıbrıslı Türkler ve Rumlar, yanlarında getirdikleri yiyecekleri avluda pişirme ve paylaşma fırsatı buldu. Döner, lokma ve bulgur köftesi en fazla ilgi gören yiyecekler oldu.

PERİKLEUS

Kontea Miras Vakfı Başkanı Haralambus Perikleus açılışta yaptığı konuşmada, UNDP,  USAID, KTMMOB, ENGAGE Proje Ekibine ve halka restorasyona verdikleri destek nedeniyle teşekkür etti.

Perikleus çalışmalar başladığında kilse avlusunun bir harabe halinde olduğunu, bunları düzeltirken, Türk ve Rum halkları arasında ilişkilerin de düzeldiğini, restorasyonla, 1000 yıllık bir tarihi geçmişe sahip tarihi mekanın yeniden hayata döndürüldüğünü söyledi.

Perikleus konuşmasına, bunun, Kıbrıslı Türk ve Rumların hem geçmişi hem geleceği yeniden kurabileceğini gösterdiğini de ekledi.

AKYEL

KTMMOB Temsilcisi Sercan Akyel ise konuşmasında, projede katkısı bulunan ve emeği geçenlere teşekkür ederek, bölgenin Osmanlı su kanalları, Katolik kilisesi ve mezarlığı gibi tarihi değerleriyle özel bir bölge olduğunu söyledi.

Akyel,  işbirliğinin önemine de işaret ederek, birlikte çalışıp kültürel mirası gelecek nesillere aktarmak gerektiğini kaydetti.

KANOL

ENGAGE Temsilcisi ve STÖ Destek Merkezi Direktörü Bülent Kanol, barış sürecine katkı yapmak ve ülkenin geleceği için birlikte çalışıldığına dikkat çekerek, birlikte çalışma alanları yaratmanın önemli olduğunu söyledi.

Kültürel mirası yeniden canlandırma adına birlikte çalışan insanları görmenin kendisini  mutlu ettiğini söyleyen Kanol, projede emeği geçen tüm kesimlere teşekkür etti.

LUIS

UNDP Kıdemli Program Müdürü Christopher Luis ise konuşmasında, 15 yıldır adada çalışmalar yaptıklarını anlatarak, barışın insanlar arasında uzlaşının yaratılmasıyla mümkün olabileceğini bildirdi.

Birçok kişinin barış sürecine katkı yapmak istediğini fakat seslerini duyuramadıklarını söyleyen Luis, son 5-6 yılda elde edilenlerin insanların ortak bir gelecek vizyonunu elde edebileceklerini gösterdiğini söyledi.

KOENIG

ABD Büyükelçisi John Koenig açılıştaki konuşmasında,  kilse avlusunun yeniden düzenlenmesi projesi gündeme geldiği dönemlerde kimsenin bunun başarılabileceğine inanmadığını, fakat her iki toplumdan insanlar ve onları destekleyenlerin yaratıcılıkları ve çalışkanlıklarıyla başarının yaratıldığını söyledi.

Koenig, hem insanlar hem de çocukları için daha güzel bir ada yaratma adına önemli bir iş başarıldığını kaydederek konuşmasına, Henry Ford’un “Bir araya gelmek başlangıç, bir arada olmak ilerleme, bir arada çalışmaksa başarıdır” sözleriyle son verdi.

Koenig daha sonra restorasyon dolayısıyla asılan plakanın açılışı yaptı.

Editör: TE Bilisim