Başbakan İrsen Küçük, Bayrak Haber’de yayınlanan Sabah Haber’in konuğuydu. Osman Kurt’un gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Başbakan önemli açıklamalarda bulundu. Başbakan İrsen Küçük, konuşmasının başında tüm kadınların, kadınlar gününü kutladı. Başbakan, geçmişe oranla kadına karşı uygulanan şiddet konusunda büyük azalmalar olduğunu ancak hala belli oranlarda şiddet yaşandığını söyledi.

Şiddetin tamamen ortadan kaldırılması konusunda çalışmaların sürdüğünü anlatan Küçük, kadın biriminin kurulmasının isabetli bir karar olduğunu ve yoğun olarak çalışma yaptığını belirtti.

Başbakan Küçük, kadınların idari mekanizmada daha çok etkin olması gerektiği düşüncesiyle, hak edenin hak ettiği yere atandığını, Başbakanlıkta kadın müdür sayısının da bunun örneği olduğunu söyledi.

Bir soru üzerine kurultay sürecinin devlet işlerini etkilememesi için büyük bir çaba harcadıklarını kaydeden Başbakan İrsen Küçük, ancak sürecin uzamasının parlamento çalışmalarını olumsuz etkilediğini anlattı.

Kurultayın geride kaldığını parlamentoda bekleyen yasalar bulunduğunu anlatan Küçük, komite başkanlarıyla görüşerek daha sık toplanmalarını ve tespitini yaptıkları öncelikli yasalarla ilgili çalışmalarını istediğini açıkladı.

Başbakan 2013-2015 Sürdürülebilir Ekonomiye Geçiş Programıyla ilgili soruları da yanıtladı. Geçmiş programda Türkiye’nin attığı imzanın tamamen arkasında durduğunu ve protokolün uygulandığını anlatan Küçük, yeni ekonomik programın ülke gerçeklerine göre hazırlandığını belirtti.

Yeni programla altyapı, cari harcamaları azaltarak yatırımın önünü açıcı tedbirler alındığını ifade eden Küçük, programla mali katkının arttığını rakamlarla aktardı.

Küçük, talep ettikleri tüm koşulları yerine getiren Türkiye yetkililerine teşekkür ederek, programla ilgili hedeflerini anlattı.

Türkiye’den gelecek suyun da tarımın önünü açacağını ve ada genelinde yeni sulama alanlarında yüzde 70 artış sağlanacağını kaydeden Küçük, bunun yıllar itibarıyla tarım ve hayvancılığın önünü açacağını söyledi.

Ekonomik Protokolün ekonomik hayata katkısının yapılacak yatırımlar olduğunu, belli oranlarda istihdamın önünün açılmasının toplumun her kesimine yansıyacağını belirten Küçük, bu protokolle devletin yüklü miktarda borçlanmasının önüne geçildiğini belirtti.
Başbakan, ilk kez bu protokolle devlet borçlarının faizi için kaynak yaratıldığını ve her yıl 100 milyon kullanılacağını belirtti.

Gümrükte son dönemlerde yaşananlarla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Başbakan Küçük, Gümrük ve Rüsumat dairesinde denetimsiz ürün piyasaya sunulduğu iddialarının ortaya atıldığını ve konuyla ilgili bazı tespitlerin de yapıldığını anlattı.

Küçük, gelinen aşamada bazı tedbirler almalarının gündeme geldiğini, olayın daha da büyüyüp büyümeyeceği konusunda şimdilik bir şey diyemeyeceğini, somut 2 olayın ortada olduğunu belirtti.

Küçük, özel sektör temsilcilerinin bilerek veya bilmeyerek bazı suiistimallerinin olduğunu ve konunun araştırıldığını, görevden uzaklaştırmanın araştırmanın daha süratli yapılması için başvurulan bir tedbir olduğunu kaydetti.

Bir soru üzerine, ekonomik programın uygulanmasıyla fert başına düşen milli gelirin artmasını öngördüklerini dile getiren Başbakan Küçük, beklentilerinin kişi başına düşecek gelirin 17 bin dolara çıkması olduğunu vurguladı.

Küçük, programın uygulanmasında aksaklıkların olmaması için bir kuruluşa ihtiyaç duyulduğunu ve bunun süratle hayata geçeceğini de anlattı.

7 Nisan’da yapılacak LTB seçimleriyle ilgili soruları da yanıtlayan Küçük, Hasan Sertoğlu’nun ardından meclis üyesi adaylarının açıklanmasıyla birlikte çalışmaların başladığını kaydetti.

Sertoğlu’nun önceden aday olmayacağını açıklamasının bir dezavantaj yaratmayacağını, Sertoğlu’na parti tarafından görev verildiğini kaydeden Küçük, LTB seçimlerinde politika yapmayı değil iş yapacak adayı belirlediklerini söyledi.

Kendi tabanına güvenmeyen ve endişe duyan siyasal partilerin endişelerini giderebilmek adına aday tespitlerinde siyasi davrandıklarını ve milletvekillerini aday gösterdiklerini kaydeden Küçük, kendilerinin Sertoğlu’na görev verirken tek düşüncelerinin Lefkoşa’ya hizmet olduğunu vurguladı.

LTB’de birçok kararın oy birliğiyle alındığını, LTB bir çıkmaza gelmişse 4 partinin katkısı olduğunu belirten Küçük, “belediye bu duruma düşünce hep birlikte çalışacağımıza üyelerini çekmişlerdir” dedi.

DP adayı Mustafa Arabacıoğlu’nun pek çok kez siyaseti bırakacağını açıklayan bir kişi olduğunu anımsatan Küçük, kendilerinin tabanlarına güvendiklerini ve UBP’nin endişesi olmayan bir parti olarak hizmet için yola çıktıklarını söyledi.

LTB’de istifa etmeyen 7 Meclis üyesinin seçilmiş kişiler olduğunu anımsatan Küçük, istifa etmek için kimseyi zorlayamayacaklarını, istifa etmeme kararının kendi tercihleri olduğunu anlattı.

Bir soru üzerine LTB’yi genel seçimin bir provası olarak görmediğini kaydeden Küçük, partilerinin ayakta ve hizmete hazır olduğunu söyledi.

Küçük, seçim bütçesinin sorulması üzerine bu konuda yeterince deneyimleri olduğunu, kampanya sonunda yapacakları harcamayı kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi.

UBP’nin bu seçimde rakibi olmadığını savunan Küçük, seçimlerle ilgili henüz yapılmış bir anketleri bulunmadığını ve ilk anketi bu hafta sonu yaptıracaklarını kaydetti.

Ülke ekonomisini düze çıkarmak adına bazı kararların oylarında gerileme yaratabileceğini kaydeden Küçük, UBP’nin her halükarda yine birinci parti olduğunu vurguladı.

UBP’nin 2014’te yeniden tek başına iktidar olabilmesi için çalışmalarını sürdüğünü kaydeden Küçük, 2004’te CTP-DP hükümetince işten çıkarılanların bazılarının kendileri tarafından vasıflarına göre istihdam edildiğini belirtti.

Başbakan Küçük, Sayıştay mağdurlarına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de Kamu Hizmeti Komisyonu’nun şaibeli olduğunu ve bu şaibeden en erken sürede kurtulması gerektiğini söyledi 
Editör: TE Bilisim