Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Başkanı Zihni Turkan, birliğin, Ülkesel Fizik Plan’ın hazırlanma sürecine dâhil edilmediğini, planın ayrıntılarından halkla birlikte haberdar edildiklerini dile getirerek, yasal olarak görüş bildirmeleri gereken 40 günlük sürenin değerlendirme yapmak için yetersiz olduğunu ifade etti.

KTMMOB, Şehir Planlama Dairesi tarafından hazırlanıp halkın ve sivil toplum örgütlerinin görüşüne sunulan “Ülkesel Fiziki Plan” hakkında görüşlerini sunmak üzere, bugün birlik binasında basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda KTMMOB Başkanı Zihni Turkan’ın yanı sıra, Maden Jeoloji Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Ertan Akün, Şehir Plancıları Odası Başkanı Ali Kanlı, Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş ve Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge konuşma yaptı.

Zihni Turkan, yaptığı konuşmada Ülkesel Fizik Plan hazırlanırken birlikten görüş istenmemesini eleştirdi.

Oldukça kapsamlı olan ve uzun sürede hazırlanan planı değerlendirmeleri için 40 günlük sürenin yeterli olmayacağını dile getiren Turkan şunları söyledi:

“Ülkesel Fizik Plan, yaklaşık 700 sayfa ve 20 civarında plan ile tartışmaya açılmış ve bu noktada da birliğimiz halk ve diğer sivil toplum örgütleri ile aynı kategoride addedilerek, kırk günlük yasal süreçte görüş vermeye davet edilmiştir.

Hâlbuki plan, her beş yılda hazırlanması gereken ‘Kalkınma Planı’ olmadan, ülke nüfusu gibi önemli verilerden yoksun olarak hazırlanmış, birliğimiz ile de hiçbir istişarede bulunulmamıştır.”

Birliğin uzun süredir Ülkesel Fizik Plan çalışmalarının başlatılmasıyla ilgili taleplerini Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı ve yetkili makamlara birçok kez ilettiğini belirten Turkan, planın hazırlanmasına katkı koyma taleplerinin önemini şu sözlerle açıkladı:

“Odalarımızın teknik verilerini ve görüşlerimizi planın oluşum sürecine sunmak, bugün tartışmaya açılan planın teknik alt yapısını güçlü kılmayı sağlamak doğrultusunda olmuştur.

Ancak bu talebimiz, hiçbir zaman olumlu yanıt bulmamış; geçmişte yetkili tüm makamlarla defalarca yaptığımız görüşmeler ve talepler hep sonuçsuz kalmıştır”

“PLANLA İLGİLİ OLUŞTURDUĞUMUZ EKİP ÇALIŞMALARA BAŞLADI”

Planla ilgili eksik veya yanlışları tespit ederek gereken teknik katkıyı koymak için ilgili odalardan oluşturulan bir ekibin çalışmalara başladığı bilgisini veren Zihni Turkan, yasal sürecin bu çalışmaları yapmak için yeterli olmadığını tekrarlayarak, “KTMMOB kırk günlük süreç sonrasında yaşanacak değerlendirme çalışmalarına mutlaka dahil edilmeli ve örgütümüzün özel durumu göz ardı edilmeden aktif rol ile katkı yapabilmesi sağlanmalıdır” dedi.

ÖGE: “BU KADAR KISA SÜREDE ÖZÜMSEMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Toplantıda konuşan Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge, Ülkesel Fizik Plan’ın vizyon ve politikalarla desteklenmesi gerektiğini ifade ederek, “31 ayda hazırlanan planların 2 haftada okunup özümsenerek felsefesinin anlaşılması mümkün değil” dedi.

Oluşturulan planlara sahip çıkacak ve uygulanmasına destek olacakların sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri olduğunu dile getiren Öge, “Planlamaya karşı değiliz, bu planı da destekliyoruz. İtiraz ettiğimiz şey yöntemdir” dedi.

KANLI: “22 YIL SONRA HAZIRLANDI”

Şehir Plancıları Odası Başkanı Ali Kanlı da toplantıda yaptığı konuşmada planın gecikmesini eleştirerek, “Gelmiş geçmiş tüm siyasilerin bu toplumdan özür borcu vardır. 1989 yılında kendi çıkardıkları yasada 2 yıl içinde hazırlanmasına karar verilen plan ancak 22 yıl sonra hazırlanmıştır” diye konuştu.

İmar Yasası’nda revizyona gidilmesi gerektiğini savunan Kanlı, mevcut yasa gereği çoğu yetkinin merkezi idarede olduğunu, bu yetkilerin bir bölümünün yerel yönetimlere dağıtılması gerektiğini dile getirdi.

AKÜN: “MESLEK ETİĞİ UNUTULMAMALI”

Maden Jeoloji Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Ertan Akün ise yaptığı konuşmada meslek etiğinin önemine vurgu yaptı. Etik gereği planın hazırlanması aşamasına dahil edilmeleri gerektiğini kaydeden Akün, “Bu tür çalışmalar sonucu ülkeye küçük orta ve büyük ölçekte yatırımlar yapılacak. Planda hata olması durumunda önemli yatırımlar boşa gidebilir” dedi.

BEKTAŞ: “YATIRIMLAR FİZİK PLAN’DAN SONRA HAYATA GEÇİRİLMELİ”

Fizik Plan Çalışmaları devam ederken başlanan yatırımları eleştiren Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş, bu yatırımlara plan uygulamaya geçene kadar ara verilmesi gerektiğini ifade etti.

Petrol dolum tesisi ve Dipkarpaz yol çalışmalarına planda yer verilmediğini söyleyen Bektaş, bu durumun plana olan güvenlerini zedelediğini dile getirdi.

Editör: TE Bilisim