Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’ndan (KTEZO) yapılan açıklamaya göre, esnaf kredileriyle ilgili olarak bazı çevrelerin ve “göstermelik oluşumların” verdikleri gazete ilanlarında ve dağıttıkları el broşürlerinde esnaf ve zanaatkarı “paraya boğacaklarının” duyurusunu yaparak yanlış yönlendirme yaptıkları ifade edildi.

Açıklamada, bu duyurularda, kredinin alınabilmesi için esnaf ve zanaatkarın para karşılığında sadece bahse konu “göstermelik oluşum” ve kooperatife üye olmalarının yeterli olacağı izleniminin verildiği kaydedildi.

TC – KKTC arasında imzalanan protokolün olumlu içeriğine ve kredi alma noktasında kolaylaştırıcı açılımlarına rağmen, esnaf kredisi verilmesi noktasında başvuruların, gerek kooperatifler gerekse de Halk Bankası tarafından bankacılık kriterleri çerçevesinde değerlendirmeye tabi tutulacağının belirtildiği açıklamada, bunun da ilan ve broşürlerde söylendiği gibi sadece üye olmanın kredi almak için yeterli olmayacağı anlamına geldiği, esnafın yanlış yönlendirildiği ve bu durumun para toplamak için fırsatçılık olarak kullanıldığı vurgulandı.

TC ve KKTC arasında imzalanan, faiz oranı yüzde 5 olup, 100 bin TL’ye kadar verilecek esnaf kredisine ilişkin dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde durulan açıklamada şunlar ifade edildi:

“K. T. Esnaf ve Zanaatkarlar Odası üyesi olan 10 bini aşkın esnaf ve zanaatkarımızın söz konusu kredilerden yararlanabilmesi için KTEZO üyeliği ve KTEZO Yardımlaşma ve Teminat Kooperatifi dışında başka yerlere üyelik için yeni bir harcama yapmasına gerek yoktur. Dün olduğu gibi bugün de esnaf ve zanaatkarımız tüm kredi programlarından kriterler çerçevesinde öncelikli olarak yararlanacaktır.

Kredilerin kullandırılması amacıyla çalışmalar devam etmekle birlikte henüz tamamlanmış değildir. Dolayısıyla esnaf ve zanaatkarımız herhangi bir soru veya sorunda Oda ile irtibat kurmayı ihmal etmemelidir”

Editör: TE Bilisim