Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı, UBP Mağusa Milletvekili aday adayı Resmiye Eroğlu CANALTAY, Kıbrıs Postası TV’de Gökhan Altıner’in sunduğu “Sabah Postası” programına konuk olarak çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi.

Döviz krizi nedeniyle halkın alım gücünün azaldığını, bu durumun büyük bir endişe yarattığını ifade eden Canaltay, “Gerçekleri görüyoruz. Halktan uzak değiliz. Hükümet olarak bu konuda yapabileceğimiz ve yapamayacağımız şeyler var. Bazı ekonomik açılımlara ihtiyaç var. Sayın Başbakan Sucuoğlu gündemine ekonomiyi almış durumda. Halkı rahatlatmak istiyor” dedi.

“LİMAN VE KAPILARLA İLGİLİ YETKİ SAĞLIK BAKANLIĞI’NDA”

Tatar: Kıbrıs’ın uzay görüntülerini görünce çok duygulandım Tatar: Kıbrıs’ın uzay görüntülerini görünce çok duygulandım

Yatırımcılarla birlikte ülkenin kalkınmasına fayda sağlanacağını ifade eden Canaltay, “Çok fazla karmaşık düşünmeye gerek yok. 2018’deki döviz krizini esnaf çok fazla hissetmemişti. Neden? Çünkü ülkeye girişler çok rahattı, pandemi yoktu.  Evet, güneyden alışveriş ciddi şekilde gelişiyor. Ama benim limanları, kara kapılarını rahatlatmam lazım. Bütün kapılarda, limanlarda pandemiden dolayı tüm yetki Sağlık Bakanlığı’nda. Bana kalsa her uçağa izin veririm ama elimde olan bir şey değil” şeklinde konuştu.

“EN BÜYÜK DEZAVANTAJIMIZ, ÜLKEDE İSTİKRARIN OLMAMASI”

“En büyük dezavantajımız, ülkede istikrarın olmaması” diyen Canaltay, “sürekli seçim, işlerin ertelenmesine neden oluyor. Seçim yasakları başlamış durumda. Bu halk hizmet bekliyor. Kriz varken oy istemeye çekiniyorum, kapı kapı gezemiyorum” dedi.

“EĞER SİZ BAKANLIKTA YOKSANIZ, KİMSE OLMAZ”

Bakanlıktaki işlerinin de çok yoğun olduğunu, yol çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Canaltay, “Eğer siz bakanlıkta yoksanız, kimse olmaz. Devam eden petrol krizinden kaynaklı sorunumuz vardı, onu toparladık. Mazot gelmedi, yollar karım kaldı” şeklinde konuştu.

“BİZ İNSANLARLA MEKİK DİPLOMASİSİ YAPMA YOLUNU SEÇTİK”

2012 ila 2020 yılları arasını kapsayan KKTC Master Planı’nın imzalandığını ama sorunların aşılamamasından dolayı yolların kaldığını ifade eden Canaltay, şöyle devam etti:

“322 kilometrelik bir yol, geçen yıldan başlayan bir çalışma var. Lefke ve Kuzey Öevre Yolu. Biz geldiğimizde ekiplerle çok iyi motive olduk ve bir bir kapıları çaldık, insanlarla yüz yüze görüştük. Tapu Dairesiyle istişare ederek bu sorunların çözümü üzerinde çalışma yaptık. Stabilize olarak yapılan yollar eskidi. Örneğin, Balalan – Yenierenköy yolu… Şirket yolun eskidiğini söylüyor. Tamam sorun ne? Erken bir seçim olacağını bilerek geldik ve pratik çözümler üretmek istedik. Yıllardır devam eden sorunlara çözümler ürettik. Örneğin bir yolun üzerinde kesilmemiş ağaç var. Mandıra var, ama mandıranın sahibi, oradaki şahıs değil. Ağacı keseceğini söyleyen ama 10 yıldır kesmeyen var. Ama bu arada kamulaştırma paraları alınmış… Siyasi otoriteyle bu sorunların hepsini halledebilirsiniz. Fakat biz insanlarla mekik diplomasisi yapma yolunu seçtik. Konuşunca herkes anlıyor.”

“TC KARAYOLLARI’NIN TEK İSTEDİĞİ ŞEY, ÖNÜNÜN AÇILMASI”

Pek çok yolun Türkiye Cumhuriyet Karayolları’nın ihalesinde olduğunu ifade eden Canaltay, “TC Karayolları’nın tek istediği şey, önünün açılması. Başka bir ülke buraya gelip bürokrasiyle uğraşmak istemez. Biz sadece önlerini açıyoruz, onlar da görevlerini yapıyorlar” dedi.

“ÖNEMLİ BİR KONU OLDUĞUNDA ARIYORUM, İLETİŞİME GEÇİYORUZ”

Soru üzerine, Türkiye’deki hükümetle ve muadili bakanla ilişkilerinin iyi olduğunu, iyi iletişimin oldukça önemli bir konu olduğunu ifade eden Canaltay, “Önemli bir konu olduğunda arıyorum, iletişime geçiyoruz. Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay Bey ve ekibi de bizlere çok yardımcı oluyor” şeklinde konuştu.

“BİR LİDERİN ÇOCUĞU OLMAK ÇOK ZOR BİR ŞEYDİR”

“Bir liderin çocuğu olmak çok zor bir şeydir, onun verdiği bir ağırlık vardır” diyen Canaltay, Serdar Denktaş’ın da kendisiyle aynı şeyleri yaşadığını, bir Eroğlu olmanın gurur verici olduğunu ifade etti.

Canaltay, “Gittiğim her yerde babamın halka nasıl dokunduğunu; özlemle, saygıyla andıklarını görmek gurur verici. Yapılan eleştirilere kırılmıyorum. Bu ülkeye çok şey veren bir liderin kızıyım” açıklamasını yaptı.

“BİZ ŞIMARIK ÇOCUK OLMAMALIYIZ”

Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilerin sorulması üzerine Canaltay, şöyle devam etti:

“İlişkilerimiz saygı ve samimiyetle devam etmeli, ediyor. Biz şımarık çocuk olmamalıyız. Ülkemize sahip çıkıp, gerekli düzenlemeleri yapalım, ekonomik çarkımızı döndürelim. Onların bize destek olmadığı bir zaman var mı? Kasım maaşlarına destek yapılmamasına eleştirel yönden bakmamak lazım. Benim kulağıma gelen bir sorun yok.”

“AKARYAKIT KRİZİ NEDENİYLE KARAYOLLARININ BÜTÜN İŞLERİ DURDU”

Yol çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Canaltay, Akdoğan – Türkmenköy yolunun maalesef kaldığını, bunun bir sebebinin yağmur bir diğer sebebinin ise mazot krizi olduğunu ifade ederek, “Akaryakıt krizi nedeniyle Karayollarının bütün işleri durdu. Tam petrol geldi, bu sefer yağmur yağdı. Ekiplerimiz bölgeyi inceliyor, 3 gün güneşli olması halinde asfalt dökülecek” dedi.

“YOLLARLA İLGİLİ TALEPLER GELİYOR, PROJEYE 55 KM’LİK EK YOLLAR EKLEDİK”

Lefkoşa – Dikmen yolunun bittiğini, Lefke yolunun ise başlamak üzere olduğunu ifade eden Canaltay, dağ yolu olarak bilinen Çatalköy – Değirmenlik yolunun kazı çalışmalarının yapıldığını kaydederek şöyle devam etti:

“Balalan – Türkmenköy yolu, Ziyamet – Dipkarpaz yolu ve Dipkarpaz – Zafer Burnu yolumuz var. Zafer Burnu yolunun ihalesi Rekabet Kurulu’na gitti. Kuzucuk – Boğaziçi yolumuz yapılıyor. 322 kilometrelik yola, 55 kilometrelik yollar ekledik. Talepler geliyor, değerlendiriyoruz.”  

“BU PARTİDE HER YERE TIRNAKLARIMLA GELDİM”

Son olarak UBP üyelerine seslenen Canaltay, Cumartesi günü gerçekleşecek Milletvekili aday seçiminin oldukça önemli olduğunu ifade ederek, “Ben Resmiye Eroğlu CANALTAY. Partinin her kademesinde yıllarca çalıştım. Bu partide her yere tırnaklarımla geldim. Partilinin abasıyım, anasıyım, benim birçok evladım var. Aynı zamanda çok da kardeşim, abim, ablam vardır. Yaptıklarım meydanda. O kadar yoğun çalıştım ki çok fazla dışarı çıkamadım. Her zaman 9 aya 4 yılı nasıl sığdırırız konusunu düşündük. Üyelerimizin doğru kararı vereceğine inanıyorum” dedi.  

Editör: Haber Merkezi