Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Dinçyürek, inceleme sırasında Beyarmudu Belediyesi sınırları içerisinde bulunan Köprülü Barajı’nda kurulacak merkez hakkında AB ve KUŞKOR yetkililerinden bilgi aldı.

Dinçyürek’e ziyaret sırasında Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, AB Destek Ofisi Proje Koordinatörü Alessandra Viezzer ve Beyarmudu Belediye Başkan İlker Edip ve Belediye Meclis Üyeleri eşlik etti.

DİNÇYÜREK

Hakan Dinçyürek, inceleme sonrasında yaptığı açıklamada, bölgenin kuş gözlem merkezine çevrilmesiyle turizm etkinlikleri, özellikle kuşların geçiş dönemlerinde eko gün aktivelerinin yapılmasının amaçlandığını söyledi.

Dinçyürek, proje kapsamında, kuşları ürkütmeden insanların düzenli olarak gruplar halinde bu bölgeye getirip, kuşları gözlemlemelerine olanak sağlanacağını anlattı.

Proje ile ülkenin güzelliklerini ve zenginliklerini göstermek adına bir çalışma planlandığını ifade eden Dinçyürek, yakında yöre halkının da katılımını sağlayacaklarını, bu projeyi tartışacaklarını ve bu kapsamda bir bölge toplantısı hedeflediklerini söyledi.

Sonrasında ortaya çıkacak yol haritası ile en erken zamanda bu bölgeye kuş gözlem merkezlerinin yapılacağını İfade eden Dinçyürek, düzenli bir şekilde bu bölgenin suyu ve çevresinin korunacağı bir yapı ve sistem oluşturmak hedefinde olduklarını dile getirdi.

Adım adım bölgedeki biyolojik çeşitliliği, ülkenin güzelliklerini ve zenginliklerini başta bölge insanı olmak üzere KKTC’deki tüm insanlara tanıtacaklarını vurgulayan Dinçyürek, yurtdışından hiçbir organizasyon yapılmamasına rağmen şu anda birçok katılımcının bulunduğuna dikkat çekti.

Dinçyürek şöyle devam etti:

“Buraya sabahın erken saatlerinde kamerası ile gelip bölgede gözlem yapmaktadırlar. Turizm açısından dünyada çok gelişmiş bir sektördür. Ayrıca ekoloji ve çevre açısından da çok önemli bir sektördür. Bu yapıyı tüm dünyaya tanıtırsak, çok daha sistemli bir şekilde hem bölgeyi koruyacağız, hem de bunu kendi ülkemize ve dünyaya tanıtacağız. Bunlara ek olarak, buradaki yöre insanına da artı bir ekonomik değer kazandıracağız.”

Dinçyürek, barajdaki suyun tutulmasının sadece kuş gözlemi için değil, yeraltı su kaynaklarını beslediği için de büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, bölgedeki birçok köyün hem tarım hem hayvancılık açısından kazanımı olduğunu kaydetti.

EDİP: “BELEDİYE OLARAK DESTEK VERİYORUZ”

Açıklamaya göre Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip de konuşmasında, projeyi bölge için “olumlu bir girişim” olarak değerlendirdiklerini ifade ederek, belediye olarak gereken desteği verdiklerini söyledi.

Projenin belediye sınırları içerisinde olması, doğaya canlılık getirmesi ve bölgede bir farkındalık yaratılması açısından büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirten Edip, bugüne kadar bölgede kuşların ve bu değerlerin olduğunu bilmediklerini anlattı.

Hem suyun korunması ,hem de daha verimli topraklar olması açısından toplantılar gerçekleştirdiklerini ifade eden Edip, doğayı koruma adına girişimlerinin süreceğini belirtti.

VIEZZER: “BİRLİKTE HAREKET ETTİĞİMİZ ÖNEMLİ BİR PROJE”

AB Destek Ofisi Proje Koordinatörü Alessandra Viezzer de, projenin Avrupa Birliği’nin desteklediği bir çalışma olduğunu belirterek, ortaklaşma unsurunun ön planda olduğunu söyledi.

Viezzer, projenin, belediyeler, sivil toplum örgütleri ve merkezi idarilerin birlikte hareket edip, birlikte ortaya bir efor koyduğu önemli bir proje olduğuna dikkat çekti. Viezzer, söyle devam etti:

“Bu proje ile bölgenin kuş gözlemi ve eko turizmi değerleri ön plana çıkacaktır. Bu şekilde ekonomik olarak bölge halkına gelir de sağlanması planlanmaktadır. Bunun için de belli faaliyetler yapılacaktır.

Proje, Kıbrıs Türk toplumuna yardım programı kapsamında desteklenmektedir ve Avrupa Birliği’nin çok önemsediği projelerden biridir. Çünkü özünde, merkezinde çevre unsurları bulunmaktadır. Bu proje Kuşkor önderliğinde gerçekleştirilecek. Beyarmudu Belediyesi ve yerel desteklerle projenin yürütülmesi sağlanacaktır.”

AB'nin bu yöndeki projeleri desteklemeyi hedeflediğini söyleyen Viezzer, yakın zamanda sivil toplum örgütlerini de ilgilendiren yeni teklif çağrıları da yapılacağını bildirdi.

BETON: “BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİBİZ”

KUŞKOR Yönetim Kurulu Üyesi Damla Beton ise, Kıbrıs'ın kuşlar bakımından çok önemli bir bölge olduğuna dikkat çekerek, özellikle göç yolunda olmasının çok büyük bir avantaj olduğunu söyledi.

Kuş gözlemciliği için ülkenin çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Beton, proje kapsamında bölge halkının mali ve ekonomik gelişimine engel olmadan alanın korunmasının amaçlandığını kaydetti.

Beton, kuş gözlem turizminin bugün dünyada pek çok yerde yükselen bir değer olduğunu ifade ederek, ülkede bu konuda girişimler yapılmasının önemli olduğunu belirtti.

Bir bölgenin korunmasının sadece halkın ve devletin ileri gelenlerinin desteği ile gerçekleşebileceğine işaret eden Beton, bu bölgede kurulacak kuş gözlem merkezi ve bununla başlayacak kuş gözlem turizmine halktan da destek geleceğine inandıklarını vurguladı.
Editör: TE Bilisim