Anavatan Türkiye yetkililerinin en üst düzeyde bu yönde yapmış oldukları son açıklamalar, zamanlı ve doğru yönde atılmış bir adım olarak değerlendiren Beşparmak Düşünce Grubu, bu politika ve uygulamaların kararlılıkla sürdürülmesinin önem taşıdığını belirtti.

Beşparmak Düşünce Grubu yaptığı yazılı açıklamayla, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri değerlendirdi.

Açıklamada, KKTC’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde BM Genel Sekreteri Guterres’in seçimlerden sonra Kıbrıs konusunda beşli bir görüşme düzenleyeceğini açıkladığı anımsatıldı.

Bu açıklama sonrasında Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde UBP’nin adayı Ersin Tatar, bağımsız aday Kudret Özersay, YDP’nin adayı Erhan Arıklı ve bağımsız aday Serdar Denktaş’ın benzer söylemlerini takiben TC hükümetinin de “Bundan sonra bize göre federasyonla ilgili konuşacak hiçbir şey kalmamıştır” şeklinde yapmış olduğu açıklamanın, Türkiye’nin Kıbrıs politikasında ciddi bir dönüm noktasına işaret ettiği kaydedildi.

Gerçeklerin dayattığı yeni bir vizyon etrafında Kıbrıs Türk halkının birliğini sağlamak için her şeyden önce nesnel hakikatler zemininde federal çözüm modelinin neden artık gündemden düştüğünün doğru anlaşılmasına ihtiyaç olduğu kaydedilen açıklamada,  Kıbrıs Türk tarafının dünyada benzer durumlar yaşamış örneklere bakarak bunlardan çıkarılacak dersler ışığında kendine alternatif bir yol seçmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada, dünyadaki federalizm deneyimleri ve araştırma sonuçları da incelendi.

İçten çok güçlü destek olmadan, zorlama veya dış telkinlerle “dünyanın en zor yönetim modellerinden olan” ikili bir federasyonun sürdürülebilir olmasının mümkün olmadığı, Kıbrıs’ta siyasi bir ortaklığın gerçekleşememesinin birinci nedeninin Rum ve Yunan taraflarının hegemonyacı arayışları, ikinci nedenin de BM’nin üslendiği aracılık rolündeki başarısızlığı olduğu savunuldu.

BM’nin başarısızlığının altında Güvenlik Konseyi Daimî Üyesi küresel güçler arasındaki rekabetin etkileri ve bu Daimi Üyelerin Güvenlik Konseyi’ni kendi ulusal çıkarlarını ileri götürmek için bir araç olarak kullanmalarının yattığı savunulan açıklamada, “Bunlar BM’yi ilkelerin ve hukukun üstünlüğünün hâkim olduğu uluslararası bir organ olmaktan uzaklaştırmaktadır.” denildi.

Federalizm konusunda uluslararası deneyime ve yapılan araştırmalara değinilen açıklamada, Kıbrıs’ta ikili bir federal ortaklığın sürdürülebilir olabilmesi için gereken koşulların bulunmadığı belirtildi.

Açıklamada, “Esasında federal çözümün tek seçenek olarak görülmesi hatalı bir müzakere stratejisi olması yanında Kıbrıs Türkünün var olan kendi geleceğini tayin hakkına bir sınırlama, hatta ipotek koyma anlamına gelir.” ifadeleri kullanıldı.

Editör: TE Bilisim