SUFİ TV’nin Başbakan Yorgancıoğlu ve ona bağlı YYK’nın görev ve sorumluluklarını gereğini yerine getirmemesi sonucu kapatılması üzerine, Star Kıbrıs Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Safa sordu

Star Kıbrıs Medya Grubu bünyesinde bulunan ve yüzde yüz dini içerikli yayın yapan SUFİ TV’nin Türkiye Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından kapatılmasına tepkiler sürüyor.Sadece KKTC’de değil, Türkiye ve dünyada büyük bir izlenme oranı bulunan SUFİ TV’nin yayınlarına, RTÜK tarafından hiçbir yazılı açıklama yapmadan son verilmesinin ardından Başbakan ve YYK’nın sessiz kalması eleştirilirken, “KKTC medyası sahipsiz mi” soruları gündeme geldi.

“BİR HAKSIZ REKABET VAR AMA KİMİN LEHİNE…”
Star Kıbrıs Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özmen Safa,şimdiye kadar hiçbir ceza almayan SUFİ TV’nin, ‘Türkiye’de reklam pastasına girdiği ve Türkiye’deki kanallara haksız rekabet yarattığı’ iddiasıyla kapatılmasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, KKTC medyasının, haksız rekabete maruz kaldığını kaydetti. SUFİ TV’nin tamamen haksız sebeplerden ötürü kapatıldığını belirten Safa, şunları söyledi: “RTÜK’ün, şimdiye kadar hiçbir ceza almayan SUFİ TV’yi, Türkiye’de reklam pastasına girdiğini ve Türkiye’deki kanallara haksız rekabet yarattığı iddiasıyla kapatması manidardır. Bu iddia akıllarda soru işaretlerine yol açıyor. Türkiye’deki kanallar daKKTC’de izleniyor ve reklamlarda yer alan ürünler KKTC’de de satılıyor. Ayrıca Kuzey Kıbrıs’ta satılan ve Türkiye Cumhuriyeti’nden yılda bir milyar doları aşan rakamlarla ithal edilen ürünlerin reklamlarından ülkemiz medyasının hiçbir pay almıyor. Bu durumda RTÜK nasıl haksız rekabetten söz ediyor?”

“SUFİ TV, LİSANSINI KKTC YYK’DAN ALMIŞTIR”
Safa; RTÜK’ün 1 Ekim 2014’de aldığı kararda SUFİ TV’nin kapatılmasına şu sebeplerin gösterildiğini ifade etti: “Birincisi; SUFİ TV’nin Türkiye’de, RTÜK’ten lisans almaması, ikincisi, reklamın bir saat içerisinde yüzde 20’yi aşması… SUFİ TV, lisansını KKTC YYK’dan alıp o lisansla Türksat’a başvurup, KKTC uydu paketinden Türksat’tan yayın yapan bir kanal. Dolayısıyla KKTC izinlendirmesi doğrultusunda yayın yapmaktadır. KKTC’deki Kıbrıs paketinden uydu yayını yapan SUFİ TV,lisansını YYK’dan aldığından dolayı YYK’nın tüm mükellefiyetlerini yerine getiriyor. Reklam konusunda YYK yasasına göre yüzde 50’ye kadar reklam yapma hakkı vardır.”

“HİÇ UYARI GELMEDİ…”
SUFİ TV’nin hiç ceza almadığı gibi, kapatılacağına dair bir uyarı da gelmediğini açıklayan Ali Özmen Safa, kapatılma kararını tesadüfen RTÜK’ün sayfasında gördüklerini söyledi. Bunun üzerine Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nu ve YYK’yı aradıklarını belirten Safa, Başbakan’ın kendileriyle temas kurmadığını, sonrasında da konuyla ilgilenmediğini ifade etti.

“HAKSIZ REKABETTEN MAĞDUR OLAN KKTC TELEVİZYONLARI VE GAZETELERİ…”
Safa sözlerini şöyle sürdürdü: “SUFİ Türkiye’de de izlendiğinden dolayı, Türkiye’ye yönelik reklam yapıyor diye RTÜK’ten lisans alması gerekiyorsa,Türkiye’den yayın yapan ve KKTC’de izlenen 100’lerce TV istasyonunun, reklamları yapılan ürünlerin KKTC’de tüketilmesinden dolayı YYK’dan lisans alması gerekmez mi? Ayrıca şunu da ilave edeyim, YYK Türkiye kanallarının KKTC’ye yayın yapmalarına izin verdiği gibi,orda kalmayıp, Selvili Tepe’den karasal yayın yapmaları için çanaklarına öncülük veriyor.Ayrıca Türkiye’den KKTC’ye bir milyar doları aşan bir ihracat var. Bu malların reklam payı Türkiye’deki hem TV, hem de gazetelere gidiyor. KKTC halkı Türkiye gazeteleriniokuyorlar, Türkiye kanallarını izleyip ithal edilen malları tüketiyorlar. Şayet haksız bir rekabet varsa mağdur olan KKTC televizyonları ve gazeteleridir…”

“ŞİMDİ BİRLİK ZAMANI…”
Kıbrıs Türk Televizyonlar Birliği’nin üç yılı aşkın bir süredir dıştan haksız rekabet konusunu birçok hükümetlerin gündemine taşıdığını vurgulayan Safa, hükümetlerin bu konudaki duyarsız kaldıklarını, bu duyarsızlığın SUFİTV’nin kapatılmasına kadar gittiğini kaydetti.Birliğin son 3 yıldır Başbakana bu haksız rekabete dur demesi ve gerekirse ithal mallara düşük bir vergi koyup, geliri dağıtmayı teklif ettiklerini ifade eden Safa, Başbakanın bu konuda kendilerine kulak vermediğini yineledi.
KKTC medyasına yönelikhaksız rekabeti önlemek için çağrıda bulunan Ali Özmen Safa,“şimdi birlik zamanı” dedi. 
Editör: TE Bilisim