Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk olarak onaya ve bilgiye sunuşlar gerçekleştirildi.

Toplantıda komitelerde görüşülen; “KKTC Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Arasında Ortak Gümrük Komitesi Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı (Onay) Yasa Tasarısı, KKTC Merkez Bankası Teşkilat (Değişiklik) Yasa Tasarısı; Veteriner Hizmetleri Yasa Tasarısı; Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik)Yasa Tasarısı; Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik)Yasa Tasarısı; Sayıştay Komitesi’nin Kalkınma Bankası 12.10.1998-31.12.2004 Dönemine Ait Sayıştay Denetim Raporuna İlişkin Raporu; Sayıştay Komitesi’nin Yayın Yüksek Kurulu 2011 Mali Yılı Hesaplarına İlişkin Mali Denetim Raporuna İlişkin Raporu’nun Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesine ilişkin tezkereler onaylandı.

Genel Kurul’da daha sonra Başbakanlığın 2016 Mali Yılı Bütçesi uygulama sonuçlarına ilişkin tezkereler milletvekillerinin bilgisi ve onayına sunuldu.

Genel Kurul’da daha sonra iç tüzük gereği konuşmalara yer verildi.

ERÇAL

Dünya Diyabet Günü ile ilgili söz alan CTP Milletvekili Hüseyin Erçal, bugünün 14 Kasım Dünya Diyabet günü olduğuna işaret ederek, diyabetin bugün ülkede ciddi sorunlara ve ekonomik kayıplara yol açtığına dikkat çekti.

Diyabet konusunda yapılabileceklerin tartışılabilmesi açısından meclis gündemine taşıdığına işaret eden Erçal, ülkedeki diyabet oranın yüzde 30’larda olduğunu, bu konuda halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

İnsülin kullanmak zorunda kalan hastalara, ilaç imkanı sağlanamamasının sosyal devlet anlayışına uymadığına dikkat çeken Erçal, bunu eleştirdi.

Erçal, diyabet için Meclis olarak projeler üretilerek, ulusal politikalar geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

SUCUOĞLU

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu da Erçal’a cevaben yaptığı konuşmasında, diyabetin önümüzdeki yıllarda ciddi hastalıklar arasında yer alacağına dikkat çekti.

Bugün dünyada her 11 kişiden birinin diyabetli olduğuna işaret eden Sucuoğlu, buna rağmen bir çok insana diyabet tanısı konulmadığını ve diyabetli olduğunu bilmediğini kaydetti.

Diyabet konusunda yapılan çalışmalara değinen Sucuoğlu, hastaların insülin ve insülin iğnesi ve ölçüm cihazı çubuğu alabilmeleri için çalışmaları olduğunu anlattı.

TÖRE

Müzakerelere ilişkin konuşma yapan UBP Milletvekili Zorlu Töre, yarın KKTC’nin 33 yıldönümü olduğuna işaret ederek, KKTC’nin kuruluş yıldönümü kutlamalarının bu yıl son olacağı yönünde söylentiler olduğuna dikkat çekti.

İsviçre’de yapılan zirvede gizli kararlar alındığı yönünde ciddi endişeleri olduğunu ifade eden Töre, etrafta Rum tarafının daha fazla toprak istediği, Türkiye’nin garantörlüğünü kabul etmediği söylentileri bulunduğunu dile getirdi.

Töre, bu tür konuların Meclise getirilmemesini temenni ederek, kırmızı çizgilerin net olduğunu kaydetti.

ORTAK GÜMRÜK KOMİTESİ…

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra KKTC Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Arasında Ortak Gümrük Komitesi Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı (Onay) Yasa Tasarısı ele alınmaya başladı.

İlk sözü alan CTP Milletvekili Birikim Özgür, Maliye Bakanlığı döneminde gümrüklere ziyaretler de gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek, gümrüklerin modernizasyonu konusunda yetersiz kaldığını söyledi.

Gümrüklerdeki işlemlerin ekonomik büyümeye katkısının önemine işaret eden Özgür, konu hakkında TC-KKTC arasında 2007’de bir protokol imzalandığını anımsattı.

Gümrüklerdeki işlemleri hızlandırmak adına bir takım çalışmalar yapıldığını anımsatan Özgür, işbirliğini somutlaştırmak adına birlikte bir komite kurulmasının kararlaştırıldığını, bugün gündeme gelen Yasa Tasarısının da bu amaçla hazırlandığını belirtti.

Yasanın önemine işaret eden Özgür, komitenin çalışmalarını sürdürülebilmesinin önemine işaret ederek bunu sağlamanın yürütmenin görevi olduğunu kaydetti.

Özgür, tasarıya olumlu oy vereceklerini kaydetti.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar da gümrüklerin önemine işaret ederek, sorunların aşılmasının ticaret ve ekonomiyi canlandıracağını söyledi.

Haksız kazancın kayıt dışlığa sebep olduğuna işaret eden Tatar, işbirliğinin hayırlı olmasını temenni etti.

Tatar, gümrükler için kuralların konulacağını ve herkesin bu kurallara uyması gerekeceğini belirterek, KKTC’nin ekonomi ve ticaretine önemli katkıları olacağına inanç belirtti.

Tatar, uygulamayla sınırların da kontrol edileceğini söyledi.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de, ülke sorunlarını çözmek konusunda başarılı olunmadığını belirterek, gümrüğün de bunlardan biri olduğunu söyledi.

Gümrüklerin çok iyi olması ve buralarda uzman kişilerin bulunması gerektiğini belirterek, ülkedeki gümrükte denetimin zayıf olduğunu kaydetti.

Çözüm ararken TC ile işbirliği çalışması yapılmasını doğru bulmadığını ifade eden Angolemli, bunun içte halledilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu anlaşmadan beklentiler olduğunu ancak, ülke içinde alınması gereken önlemler bulunduğunu ifade eden Angolemli, bu önlemlerin de bir an önce alınması gerektiğini söyledi.

Angolemli KKTC’ye esas ambargonun Türkiye tarafından uygulandığı algısının da yaygınlaştığına işaret ederek, Mersin gümrüğünden bir çok malın geri döndüğünü kaydetti.

ULUÇAY

CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay da, kurulması planlanan komitenin önemine işaret ederek, kendilerinin buna onay verdiğini kaydetti.

Karşılıklı yapılan ticarette kayıt dışılığı, haksız rekabeti önlemek ve pratikte yaşanan sorunların aşılabilmesi açısından komitenin kurulmasının önemli olduğunu vurgulayan Uluçay, uygulamanın bir an önce yürürlüğe girmesinin önemine işaret etti.

Uluçay, Fatura uyuşmazlıklarından ötürü yaşanan sıkıntıların aşılabilmesi için de atılacak adımın gerekli olduğunu ifade etti.

ATUN

Ekonomi ve Enerji Bakan Sunat Atun da, tasarının bugüne gelme sürecini anlatarak, aslında yasa tasarsının çok daha önce Meclis’e gelmesi gerektiğini belirtti.

Gümrüklerin modernizasyonun çok önemli bir konu olduğunu ifade eden Bakan Atun, 108 ülkenin dokümantasyonu ortadan kaldırarak, tek sisteme geçtiğini ve Türkiye’yle yapılacak anlaşmayla, ülkenin de bu sisteme dahil olacağını kaydetti.

Elektronik ortama entegrasyona geçileceğini ifade eden Atun, bu uygulamayla gümrüklerdeki farklı uygulamaların da son bulacağını söyledi.

Atun, anlaşmayla dünyadaki global uygulamalara süratli bir uyum sağlanacağını kaydetti.

Mersin limanı üzerinde son yıllarda siyaset üretme modası olduğunu ifade eden Atun, artık dünya ticaretinin anlaşılması gerektiğini vurguladı.

Tasarının bütünü üzerindeki görüşmelerin tamamlanması ardından, yasa tasarısı madde madde görüşülerek, oy birliğiyle kabul edildi.

Cumhuriyet Meclisi Danışma Kurulu gündemin sırasında değişiklik yaparak, Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik)Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı.
Editör: TE Bilisim