KIBRIS MANŞET-ÖZEL

GÜRÜLTÜYE KARŞI HUKUK ASKIDA

Eğlence mekanları ve düğün salonlarının gürültüleri, yaşam alanlarında beslenen köpekler, bozuk su motorları, abartılı egzoz sesleri...

Gürültü terörüne karşı hukukun askıya alındığı KKTC’de vatandaşlar artık kanunların işlemesini, denetimlerin artırılmasını istiyor.

Toplu yaşam kurallarının hiçe sayıldığı ülkemizde bu sorun orman kanunlarıyla çözülüyor ya da bununla yaşamaya mecbur bırakılıyorsunuz.

YETKİLİLER SEYİRCİ KALIYOR

* Alo 123 Çevre Şikayet Hattını aradığınızda telefona cevap verilmediğini göreceksiniz.

* Polisi aradığınızda işi başından aşkın Polisin hem sizinle ilgilenemeyeceğini hem de yasal olarak bir şey yapamayacağını öğreneceksiniz.

* Belediyeyi aradığınızda yapacakları bir şey olmadığınıduyacaksınız.

DÜĞÜN SALONLARI KURAL TANIMIYOR

Açık havada müzik yapılan mekan ve düğün salonlarında gürültü denetimlerinin yetersiz yapılması ya da herhangi bir yaptırım uygulanmaması da ayrı bir dert.

Müzik izni bile olmayan düğün salonları çevresinde oturanların hali ise içler acısı.

KÖPEK SESLERİ KABUSA DÖNDÜ

Apartmanda hatta evinin balkonunda av köpeği besleyenler, yanı başınızda yan bahçede  sabahlara kadar havlayan sizi uyutmayan kafes hayatı yaşayanköpekler...

Apartman dairesini köpek çiftliğine çeviren bir komşunuz varsa ve köpekleri yasal olarak kayıtlıysa yapabileceğiniz hiç bir şey yok.

ARKASI SAĞLAM KOMŞULARA HER ŞEY SERBEST

Hele bir de arkası sağlam bir komşunuz varsa köpeği istediği kadar havlayabilir. Hastanız varmış, uyuyan küçük çocuğunuz varmış bunların bir önemi yok.

Dairenizin dibinde bozuk bir su motoru sabaha kadar çalışıp sizi uyutmayabilir. Eğer insaflı bir komşunuz varsa şanslısınız. Yoksa ya o gürültüyle yaşayacaksınız ya da tartışmaya girip başınızı derde sokacaksınız.

POLİS ABARTILI EGZOS SESİNE YETİŞEMİYOR

Bir trafik polisine denk gelmediğiniz sürece abartılı egzozunuzla gece gündüz sokaklarda turlayabilirsiniz. Özellikle Lefkoşa Dereboyu çevresi egzoz sesi denince akla gelen ilk yerlerden birisi.

BÖYLE OTORİTE OLMAZ!

18/2012 sayılı Çevre Yasası altında çıkarılan Çevresel Gürültü Değerlendirmesi ve Yönetim Tüzüğü uyarınca Çevre Koruma Dairesi, çevresel gürültü politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasında strateji ve tedbirlerin tasarlanmasında öncülük yapan bir otorite.

Ancak bu otoritelik sadece büyük ölçüde kağıt üstünde...

GÜRÜLTÜ İNSAN SAĞLIĞINI BOZUYOR

Uzmanlara göre gürültü kirliliği insan sağlığını doğrudan etkiliyor. Bu kirlilik insan sağlığını fizyolojik ve psikolojik olarak da etkiliyor. Sinir, saldırganlık, hipertansiyon, yüksek stres, kulak çınlaması ya da kulak uğuldaması, duyma kaybı, uyku bozuklukları gibi pek çok sonuç doğurabiliyor.

Kuşkusuz kentsel yaşam biçiminin bir parçası olan gürültüyü tamamen sınırlamak imkânsız olsa da bazı  tedbirlerle insanların yaşam kalitesinin artırılması mümkün.

Editör: TE Bilisim