Sayın Erhan ARIKLI

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Ekonomi ve Enerji Bakanı;

Sayın Bakan,

İsmindeki “ekonomi” ifadesine bakıldığı zaman, sadece bakanlığa bağlı “ticaret” ve/veya “sanayi” gibi işlerden değil, Kuzey Kıbrıs’ta sürdürebildiğimiz tüm ekonomik faaliyetlerden belli ölçülerde de olsa sorumlu olduğunu anladığımız bakanlığınızın sizden sonra en yetkili kişisi olan müsteşarınız Sayın Şahap AŞIKOĞLU’nun televizyon programlarında ekonomi politikası ile ilgili olarak belirttiği görüşler turizm camiamızda tepki ve hatta infial ile karşılanmaktadır.

Sayın Müsteşar, son olarak, BRT’de katıldığı Eko-Gündem programında “turizm sektörünün kamu maliyesine bir katkısı olmadığının görüldüğünü” ileri sürmüştür. Yine basından öğrendiğimize göre Sayın Aşıkoğlu, katıldığı programlarda sadece kendisinin bildiği yeni bir ekonomik kalkınma planından söz etmektedir. Kaldı ki, söz konusu programda kullandığı “2018’deki ekonomimiz de normal değildi. Oraya dönmeye çalışmak hata olur. Madem her şey çöktü, doğruları görebiliyoruz, yeni bir normal yaratmamız lazım” ifadeleri de Sayın Aşıkoğlu’nun turizm ve yükseköğretim gibi sektörlerin Kıbrıs Türk halkına katkılarından memnun olmadığını göstermektedir.

Sayın Bakan,

Salgın öncesi resmi ekonomi istatistikleri turizm sektörünün ülkemize ve insanlarımıza sağladığı gelirin 960 milyon dolar kadar olduğunu ortaya koymaktadır. Çok sayıda turizm işletmesi ve çalışanı; bu işletmelere hizmet ve ürün sunan ticaret erbabı, sanayici, çiftçi ile esnaf ve zanaatkar ortada dönen bu kaynaktan verimlilikleri oranında pay almakta ve ailelerini geçimini sağlayarak işletmelerini ayakta tutmaktadırlar. Bilinen bir diğer gerçek ise, KKTC devletinin yaratılan değerin ortalama olarak %35 kadarına dolaylı ve dolaysız vergiler ile el koyduğudur. Buna göre 960 milyon doların 300-350 milyon dolar kadarının devlet kasasına girdiğini varsaymamız hatalı olmayacaktır.

Ortada böylesine açık gerçekler varken, Ekonomi ve Enerji Bakanı Müsteşarı’nın bilinmeyen karanlık sulara yelken açma sevdasına kapılması ve halkı yanlış yönlendirmesi kabul edilebilir bir durum değildir. KKTC ekonomisini salgının etkilerinden bir an önce kurtarmak için turizm ve yükseköğretim sektörlerimizi en erken bir zamanda geri kazanmanın yollarını bulmamız gerektiği açıktır. Zaten mensubu olduğunuz hükümet de bu doğrultuda çalışmalar yapmakta ve yeterli aşılamanın yapılması ve diğer güvenlik önlemlerinin alınması ile birlikte bu sektörlerimizin daha etkin olarak faaliyet gösterebileceğinin bilincinde hareket etmektedir.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın yanısıra Başbakan Yardımcısı görevini de sürdürdüğünüz hükümetin bu yaklaşımını benimsediğinizi açıklamanızın hükümetimizin yürüttüğünü inandığımız çabalarına güvenmemize katkıda bulunacağını, salgının etkilerini ortadan kaldırma mücadelemize destek olacağını belirtir, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Saygılarımızla,

KITSAB Yönetim

Kurulu Adına

Orhan TOLUN

Başkan.

Editör: TE Bilisim