Yazılı açıklama yapan Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ayer Yarkıner, tasarıyı değerlendirdi.

Yarkıner, KIBTEK santrallarının ve aksamlarının bakımı ve arızalarının onarımlarının üretici firma tarafından yapılması için hazırlanan gerekçelerin, bakım onarım hizmetleri prensiplerine uygun olmadığını ve rekabetçi tedarik faaliyetlerine engel olacağını belirtti.

“PERİYODİK REKABETÇİ İHALELER İLE TEDARİK YAPILABİLİR”

Periyodik bakım malzemelerinin önceden planlanabilen, stok seviyesi belirlenen   (makina üreticisinin dışında da OEM olarak üretilen) malzemeler olduğunu belirten Yarkıner, bu nedenle sadece üreticiden tedarik edilmesinin doğru olmadığını savundu.

Yarkıner, şöyle devam etti:

“KIBTEK envanterinde bulunan dizel güç kaynaklarının arızaları ile ilgili ihtiyaç duyulan tecrübe süresi yaşanmıştır. Muhtemel arızaların onarımı için gerekli yedek parça ve diğer sarf malzemeleri de rekabetçi tedarik yöntemleri ile stoklanabilirdir. Güç ünitelerinde kullanılan turbo, radyatör vb. malzemede sanayiciler tarafından standartlarına uygun olarak üretilmekte ve piyasaya sunulmaktadır. Dolayısı ile belirlenen stok seviyelerine istinaden periyodik rekabetçi ihaleler ile tedarik yapılabilir.”

Söz konusu makina üreticilerine; hangi gerekçeye istinaden direkt alım yapılacak kadar güven duyulabildiğini soran Yarkıner, “Mutlaka yasa taslağında belirtilmelidir. Bu maksatla geçmiş dönemlerde yapılan alımların birim fiyatları ile muadil alımların birim fiyatlarının mukayese edilmesi ve rekabetçi bir sonuç olduğuna dair geçerli bir veri olması gerekir.” dedi.

Tedarik edilen her türlü malzemenin makinaya montajını müteakip garanti süresi bulunduğuna işaret eden Yarkıner, bu garanti süresinin sözleşmelerde belirtilmesi ve yükleniciden taahhütname alınması gerektiğini kaydetti.

Yarkıner, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Getirilen malzemenin uygun evsafta olmadığı, zamanından evvel kullanım dışı olduğu tespit edilmesi halinde teminattan kesilmeli ve müteakip tedarik safhasında önleyici tedbirler alınmalıdır. Bunlar yapılmadan yasa tasarısı hazırlanması eksik sorumlulukların ve ihmallerin hesabının sorulmasını engelleyecektir. Bu nedenle ‘malzeme makina ile uyumsuz’ gerekçesi kurumun sorumluluğunun ihmali ile alakalıdır giderilmesi gerekir.”

“KIBTEK’TE LOJİSTİK HİZMETLERİN YÜRÜTÜLMESİNDE DENETİM VE MEVZUAT ZAFİYETİ VAR”

Yarkıner, KIBTEK ile ilgili tedarik faaliyetlerinin iyileştirilmesi için; öncelikle ihtiyaç makamı, tedarik makamı ve kabul makamlarının görev tanımlamalarının yapılması ve hukuki sorumluluklarının belirlenerek periyodik denetimlerin gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

KIBTEK lojistik birimlerinde güncel ve periyodik denetim ve teftişlerin yapılmadığının, Haziran 2020 tarihindeki bilirkişi talep yazılarından anlaşıldığını belirten Yarkıner, şu ifadeleri kullandı:

“KIBTEK’te lojistik hizmetlerin yürütülmesinde çok ciddi denetim ve mevzuat zafiyeti vardır. Bu zafiyet de tedariklerde şaibeye neden olmaktadır. Öncelikle tedarik usullerini içeren, görev tanımları, hukuki sorumluluklar tespit edilmeli, her mali yıl da teftiş ve denetimleri yapılmalıdır.

KIBTEK de stok seviyesi hesaplaması bilinmiyor, ne zaman stok bütünlemesi yapılacağı bilinmiyor, stoktan kullanım yerleri bilinmiyor, santrallar için güvenli stok seviyesinin ne olduğu bilinmiyor. Bu standartlar belirlenmeden söz konusu yasa tasarısının gerçekleşmesi sistemin daha şaibeli olmasına ve rekabetsiz tedarike yasal istinat oluşturacaktır.”

Yarkıner, yasa tasarısının iyileştirilmeye ve geliştirilmeye ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Editör: TE Bilisim