Kıbrıs Türk Sanayi Odası 28. Olağan Genel Kurulu bugün yapıldı.

Genel Kurul toplantısı Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nda saat 10:00’da başladı.
Genel Kurul’da açılış ve saygı duruşunun ardından başkanlık divanı oluşturuldu. Daha sonra Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ile Genel Kurul’a katılan konuklar birer konuşma yaptılar. Verilen aranın ardından Genel Kurula sunulan karar tasarıları görüşüldü, faaliyet raporu ile mali raporlar sunulup onaylandı. Dilek ve temennilerin ifade edilmesinin ardından genel kurul sona erdi.

Genel Kurul’da sırasıyla Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Maliye Bakanı Zeren Mungan, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Başbakan Özkan Yorgancıoğlu birer konuşma yaptı.

Genel Kurul’a katılan Başbakan Yardımcısı Ekonomi, Kültür, Turizm ve Spor Bakanı Serdar Denktaş ise geçirdiği diş operasyonu nedeniyle konuşma yapmadı.

ÇIRALI: “ÇÖZÜM BÜYÜK FIRSATLARI BERABERİNDE GETİRECEK ANCAK HAZIR DEĞİLİZ…”

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı konuşmasında, Kıbrıs sorununa çözümün çok büyük fırsatları beraberinde getireceğine inandıklarını kaydetti. Bununla birlikte yasal altyapılar ve ekonomik anlamda çözüme hazır olunmadığını kaydeden Çıralı, yasal mevzuatın tamamlanması ve bu yasaların uygulanmasının denetlenmesinin etkin şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

Sanayi sektörünün iyice köklenerek, güçlü bir yapıda çözüm sürecine girmesinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Çıralı, tüketimi teşvik eden politikalar yerine üretimi destekleyen politikalara zaman ve kaynak ayrılması gerektiğini dile getirdi.

“Sanayi Odası’nın , hükümetin yerli üretimin desteklenmesi konusunda daha fazla kayıtsız kalmasına tahammülü kalmamıştır” diyen Çıralı, kendi ayakları üzerinde duran, sürdürülebilir bir ekonomi isteniyorsa üretimin artırılması konusunda radikal önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

“HÜKÜMET GİRDİ MALİYETLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ KONUSUNDA NERDEYSE HİÇBİR ADIM ATMADI”

Hükümeti, girdi maliyetlerinin düşürülmesi konusunda neredeyse hiçbir adım atmamakla suçlayan Çıralı, aksine girdi maliyetlerini artıran yığınla kararlar alındığını savundu.

Türkiye Cumhuriyeti’nden su temini projesiyle ilgili çalışmaların somutlaştırılmadığını, toplumlumla yeterince paylaşılmadığını ileri süren Çıralı, ayrıca Türkiye’den kablo ile elektrik projesinin elektrik üretiminde çeşitlilik ve Avrupa ile enterkonnekte sisteminin sağlanması konusunda çok büyük önem arz ettiğini ifade etti.

Çıralı, ilgili yasanın organize sanayi bölgeleri dışına sanayi yatırımı yapılmasına olanak tanıyacak şekilde düzenlenmesi, ihracatın en az 3 kat artırılması, sanayi sektörünün mevcut durumunun analiz edilerek ileriye dönük sanayi politikaları geliştirilmesi ve sanayi stratejisi çıkarılması gerektiğini de kaydetti.

KKTC’de bir eksiklik olan metroloji ve kalibrasyon merkezi kurulması konusunda çalışmalar başlatıldığını belirten Çıralı, 2014 yılı içerisinde TSE ile birlikte akredite olacak ortak bir merkezin kurulması konusunda somut girişimler yapılmasının hedeflendiğini dile getirdi.

Çıralı, yerli ürünlerin kullanımını ve sürdürülebilirliğini artırmak amacıyla 2013 yılında Kuzey Kıbrıs Ürünü Projesi’nin uygulanmaya başlandığını da kaydederek, üyelerin daha fazla sahip çıkmasıyla halkın desteğinin artarak devam edeceğine inandıklarını söyledi. 
Editör: TE Bilisim