Komitenin ilk gün toplantısı saat 14.45 sıralarında tamamlandı.
Bütçe Komitesi, yeni yılın bütçesiyle ilgili tasarıyı madde madde görüşmeye önümüzdeki çarşamba günü başlayacak. Çarşamba günkü toplantıda Cumhurbaşkanlığı, Cumhuriyet Meclisi, Başbakanlık bütçeleri ele alınacak.

ANGOLEMLİ

Yemek arasından sonra yeniden toplanan UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar başkanlığındaki komitede konuşmasını sürdüren TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, kayıt dışı ekonomiye değindi.

Akaryakıt istasyonlarında ödemeler karşılığında makbuz verilmediğini; dolayısıyla vergi kaçırmanın mümkün olabileceğini kaydeden Angolemli, Maliye Bakanlığı’nın ne gibi önlemler aldığını veya almayı düşündüğünü sordu.

Özel hastanelerin denetlenmediğini, bu hastanelerin sıkıştığı her durumda hastalarını devlet hastanelerine sevk ettiğini belirten Hüseyin Angolemli, oysa özel hastanelerin hangi hastaları kabul edebileceğine, hangi ameliyatları yapabileceğine dair bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini kaydetti.

Angolemli, devlet hastanelerindeki sorunlar nedeniyle halkın özel hastanelere gittiğini ancak herkesin devlete sağlık için vergi ödediğini, karşılığında düzgün sağlık hizmeti alamadığını, devlet hastanelerine güven kalmadığını belirtti.

Angolemli, bir doktora 3 bin 500 TL maaşla işe başla demenin doğru olmadığını vurguladı.

Eğitimde de öğretmen eksikliği sorunu yaşandığını kaydeden Hüseyin Angolemli, ülkede, üniversitelerdeki 92 bin öğrenci için yeterli altyapının olmadığını belirtti.

Hüseyin Angolemli, güvenlik sorunlarına dikkat çekerek, özel güvenlik kurumlarının da yetersiz kaldığını anlattı.

“ÖZEL SEKTÖRDE SENDİKALAŞMA TEŞVİK EDİLMELİ”

Özel sektörde çalışanların sendikasız olduğunu ve işverenin iki dudağı arasında çalıştığını belirten Angolemli, mutlaka özel sektör çalışanlarının da sendikalaşması gerektiğini ifade etti. Angolemli, hükümetin, Çalışma Bakanlığı’nın bu konuda teşvik edici önlemleri almasını istedi.

Angolemli, konuşmasının son bölümünde, Kıbrıs müzakerelerine de değindi ve ümitli olduğunu ifade etti. Rum tarafının 5’li zirve konusundaki söylem farklarına işaret eden ancak kendisini, bunlardan çok hükümetin tutumunun düşündürdüğünü belirten Angolemli, Cumhurbaşkanı’nın müzakerelerle ilgili toplantılara yaptığı davetlere katılmadığı gerekçesiyle Başbakan Hüseyin Özgürgün’ü eleştirdi.

“KIBRIS SORUNUNDA ORTAK HAREKET ETMELİYİZ”

Hüseyin Angolemli, “Kıbrıs sorunu konusunda ortak hareket etmeliyiz” dedi. Olası bir referandum için kendisinin şu anda ne evet, ne hayır dediğini; önce metni görmek gerektiğini söylediğini belirten Angolemli, oysa bazı siyasilerin ret kampanyası başlattığını kaydetti.

Bütçelerin yapıldığını ama yetkinin hükümetin elinde olmadığını savunan Angolemli, üretici kesimlerin büyük bir çıkmazla karşı karşıya olduğunu, hayvancıların eylem yapmakta haklı olduğunu; özellikle mazot konusunun çözümlenmesi gerektiğini söyledi.

Angolemli’nin konuşmasının ardından 2017 Mali Yılı bütçe Yasa Tasarısı’nın genel görüşmesi tamamlandı ve madde madde görüşülmesine geçilmesi oy çokluğuyla kabul edilerek toplantı kapatıldı.

Editör: TE Bilisim