Girne Amerikan Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulvi KESER , katıldığı programda Kıbrıs Adası’nın bir kültür hazinesi olduğunu vurguladı .
Programda "100. Yılında Çanakkale Zaferi ve Kıbrıs’ta Çanakkale Esirleri Mağarası" ve yeni kitabı "Kıbrıs’ta Karadeniz'in Kahraman Evlatları"nı anlatan Prof. Dr. Ulvi Keser, Kıbrıs’taki Ermeni Kampları" ve GAÜ Araştırma merkezi tarafından ortaya çıkartılan “Posta Faaliyetlerinde Rum Propagandası” gibi konular konuşuldu.

Çanakkale Eserleri Mağarası
Kıbrıs'taki Çanakkale Esirleri Mağarası’nın Ergenekon köyünde bulunduğunu anlatan Prof. Keser, "Kıbrıslı Türkler ile Çanakkale askerlerini bir araya getiren bir mağaradır, bu mağarada Türk savaş esirlerinin kıyafetleri de ortaya çıkarılmıştır" dedi.
Mağaranın konumu itibariyle muhteşem bir manzarası olduğunu vurgulayan Ulvi Keser
"Ülkemizin güzelliklerinden biri olan bir bölgede bulunuyor, bu bölgelerle ilgili farkındalık yaratmak ve doğayı keşfetmeye, Kıbrıs'a gelen turistler ve halkımızı alışveriş merkezlerinin dışına çıkmaya, bu muhteşem güzellikleri ziyarete davet ediyorum, bu güzel ülkeyi anlatacağımız şeyler sadece gazinolar olmamalı” diye konuştu

Karadeniz'in Kahraman Evlatları

"Kıbrıs’ta Karadeniz'in Kahraman Evlatları" başlıklı kitabı, Karadenizli birer kahraman olan Ahmet Oğuz Kotoğlu ve Reşat Kaptan’ın anısına yazdıklarını anlatan Prof. Keser, “Bu insanlar hiç bir çıkar gözetmeden 1958’de Mersin’den küçük bir tekne ile Kıbrıslı Türkler'e silah taşıdılar ve bu bilgi 2008’e kadar saklı tutuldu.. Bu teknenin ismi de “Elmaz gemisi” idi fakat fakat bazı kayıtlarda “Bereket Teknesi” olarak da geçiyor” dedi.

Kıbrıs’ta Ermeni Kampları
“Türkiye’de Fransız üniforması giyen Ermenilerin Kıbrıs'ta yetiştirildiğini, bu kampların Mağusa bölgesinde bulunduğunu anlatan Ulvi Keser, “Bu kampla ilgili Fransızca arşivim var ve hiçbir bedel beklemeden herkese bu arşivi açmaya hazırım, yeter ki insanlar doğruları bilsin” dedi.

“Posta Faaliyetlerinde Rum Propagandası”
GAÜ Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan “Posta Faaliyetlerinde Rum Propagandası” konusuna da değinen Prof. Keser “Rumlar yıllarca postaların üzerine propaganda içeren pullar ve damgalar yapıştırarak bu etkinliği sürdürdüler" diye konuştu.
Keser, Rumların günümüze kadar gelmiş olan “Türk mandası tarafından harap edilen kiliselerimiz” isimli bir pul serileri olduğuna da dikkat çekerek “bizler ise bu konuda ne yazık ki hiç bir şey yapmadık, sadece izliyoruz” dedi.
 
Editör: TE Bilisim