KIBATEK (Kıbrıs-Balkanlar-Avrasya Türk Edebiyatları Vakfı) 24. Edebiyat Şöleni, 20-24 Mart tarihleri arasında “Edebiyatta Bahar. “Edebiyatta Kıbrıs” başlığı ile gerçekleştiriliyor.

KIBATEK tarafından yapılan açıklamaya göre, şölenin Gazimağusa ve Girne’de yer alacak olan oturumlarına katılmak üzere 10’u aşkın ülkeden 60’ın üzerinde kültür-sanat insanı, edebiyatçı ve akademisyenin KKTC’ye gelmesi bekleniyor.

Edebiyat Şöleni; 21 Mart Perşembe günü saat 09.00’da DAÜ “Prof. Mehmet Tahiroğlu Salonu”nda Vakıf Başkanı İsmail Bozkurt’un açılış konuşması ile başlayacak.

Açılış konuşmalarının ardından KIBATEK Edebiyat ve KIBATEK Hizmet Ödülleri sahiplerine takdim edilecek.

Birinci gün, yedi ayrı oturum halinde gün boyu sürecek olan sempozyumda, konuk bilim adamlarının kendi ülkelerine ilişkin sunumları yanında, Kıbrıs Türk edebiyatına ilişkin olarak da birçok konuda bildiriler sunulacak.

Sunulacak bildiriler arasında; Prof. Dr. Oğuz Karakartal’ın “Milliyetçi Şiire Yeni Bir Halka: Kıbrıs Türk Şiirinde Fikret Kürşad’ın Yeri”; Prof. Dr. Emel Kefeli’nin “Kıbrıs Türk Edebiyatı’nda Roman: Tarih, Bellek, İnsan”; Harid Fedai’nin “Divan Edebiyatında Bahar Şiirleri”; Doç. Dr. Ulvi Keser’in “Türk Şiirinde Nazım Hikmet ve Şiirlerine Yansıyan Bahar İmgesi”; Prof. Dr. F. Gül Özaktürk’ün ile Prof. Dr. Fafo Telatar’ın “Kıbrıslı Tanrıça Venüs ve Bahar”; Şair Havva Tekin’in “Kıbrıs Türk Şiirinde Bahar ve İmgeleri”; Doç. Dr. Esra Karabacak’ın “Bir Kıbrıs Gazetesi “Söz” Üzerine Dil ve Edebî Değerlendirmeler”; Dervişe Güneyyeli Kutlu’nun “Hikmet Afif Mapolar’ın İlk Romanı Olan Kasırga Hakkında Bir İnceleme ve Kıbrıs”; ve Doç. Dr. Işıl Altun ile Doç. Dr. Ulvi Keser’in “Kıbrıs Türk Mücadele Tarihinde “Nacak” Gazetesi ve Edebiyat” konulu bildirileri de yer alıyor.

KIBATEK Edebiyat Sempozyumu, 22 Mart Cuma günü de GAÜ’de (Girne Amerikan Üniversitesi) devam edecek. GAÜ’de sempozyumlarda sunulacak bildiriler arasında Ali Nesim’in “Doğa, Mitoloji ve Kıbrıs”; Dr. Mustafa Yeniasır’ın “Tarih-Edebiyat İlişkileri Bağlamında İsmail Bozkurt’un “Bir Gecede” Romanının İncelenmesi”; Meryem Yıldız’ın ve Özden Selenge’nin “Fincandaki Kraliçe” Öykü Kitabındaki Baş Kahramanlar Üzerine Tespitler”; Yrd. Doç. Dr. Yurdal Cihangir’in “Kıbrıs Türk Şiirinde Geçmişten Bugüne Bahar”; Gülcan Güvercin’in “Arif Nihat Asya’nın “Kıbrıs Rubaileri” Adlı Kitabında Yer Alan Rubailerin Bahar İmgesi Açısından İncelenmesi”; ve Öğr. Gör. Selma Bardakçıoğlu’nın “Nevzat Yalçın’ın “Daha Yeni Daha Yakın” Adlı Eserinde Folklorik Unsurlar” başlıklı bildirileri de bulunuyor.

KIBATEK Edebiyat Şöleni; 23 Mart Cumartesi akşamı saat 20.00’de İskele Atatürk Kültür Merkezi’nde yer alacak “KIBATEK Şiir Dinletisi” ile sona erecek. 
Editör: TE Bilisim