Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Pakistan’ın başkenti İslamabad’ta düzenlene 13’üncü Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirve Toplantısı’nda bir konuşma yaptı.

Üye ülkelerle ilişkilerin geliştirilmekte olmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Akıncı Teşkilata üye ülkelerden gelecek desteğin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ilişkileri daha da geliştireceğini kaydetti.

Kıbrıs Türk Devleti’nin, üye ülkelerle daha fazla ekonomik, kültürel ve sosyal etkileşim içinde olmasını görmek istediklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Akıncı, “Kıbrıs Türk Devleti ve EİT arasındaki ilişki karşılıklı düzenlenecek ziyaretlerle daha da fazla geliştirilebilir. Karşılıklı fayda sağlayacak konuları ele alıp görüşmek üzere bizi ziyaret edecek delegasyonları misafir etmekten onur duyacağız” dedi.

KKTC’nin, geçmişte Ekonomik İşbirliği Teşkilatına, 2015 yılında “Turizm” Çalıştayına, 2013 yılında Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 1. Üniversite Spor Oyunlarına ve 2004 yılında “Atık Su ve Temizleme Teknolojileri Yönetimi Çalıştayı” na ev sahipliği yaptığını önümüzdeki yıllarda daha fazla organizasyona ev sahipliği yapmayı istediğini anlatan Akıncı, “bu doğrultuda, 2017 yılında “Eko-Turizm Uzman Grup Toplantısı”, “Koruma Altına Alınmış Bölgeler Toplantısı”, “Ekosistem Hizmetleri Toplantısı” ve “Biyolojik Çeşitlilik Konusunda Kapasite Geliştirme ve En İyi Uygulamalar İkinci Çalıştayı” konulu organizasyonlara Türkiye ile beraber ev sahipliği yapmayı teklif etmiş bulunmaktayız. Ekonomik İşbirliği Teşkilatının bu gibi toplantıları Kuzey Kıbrıs’ta düzenlemenin faydalı olacağı sonucuna varacağını umuyor ve buna güveniyorum” diye konuştu.

“Hepinizin de bildiği üzere KKTC şu anda ekonomik izolasyonlar altındadır. Doğrudan uçuş veya ticaret Türkiye haricinde yapılamamakta olup, uluslararası finans kuruluşlarına erişimimiz de yoktur. Bu zor şartlar altında Kıbrıs’ta kalıcı barışa ulaşmak için çok çalışıyoruz” diyerek konuşmasını sürdüren

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakere sürecini özetledi ve federasyon kurulması konusunda son aşamaya gelindiğini ifade etti.

ENOSİS plebisitinin Rum okullarında anılması kararı ile müzakerelerin durma noktasına geldiğini de anlatan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Enosis, Kıbrıs sorununun esas sebebidir. Enosis plebisiti Kıbrıslı Türklerin varlığını göz ardı ettiği için, uzlaşma ve barış ruhuna temelde karşıdır. 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti, Enosis ve Ada’yı Yunanistan’la birleştirme emelleri yüzünden 1963 yılında yıkılmıştı. Ada, bir kez daha Enosisi hedefleyen Yunan cuntasının desteklediği askeri darbeyi müteakip 1974 yılında ikiye bölünmüştü. Kıbrıslı Türkler, Sayın Anastasiadis’in söz konusu kararın geri alınması için gerekli çabayı ortaya koymasını görmeyi beklemektedir. Biz ancak o zaman kapsamlı bir çözüm bulmaya yönelik görüşmeleri yeniden başlatabiliriz” dedi.

Bir çözümle birlikte Kıbrıs’ın bütününün kendisini güvende hissedeceğini, Kıbrıs’ın, iki toplumlu, iki kesimli bir federasyon olarak Avrupa Birliği’ne tam üye olacağını, AB’nin üyesi olan birleşik bir Kıbrısın, Doğu Akdeniz’de istikrar ve refahın merkezi olacağını aktaran Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, konuşmasını ”Bir çözümle birlikte Birleşik Federal Kıbrıs’ta iki Kurucu Devlet olacağını açıklığa kavuşturmama izin verin. Her iki Kurucu Devlet de, ticaret, turizm, kültür ve spor alanlarında diğer ülkelerle ikili anlaşmalar imzalayabilecektir. Ayrıca, bu anlaşmaları uluslararası kuruluşlarla da yapılabilecektir.

Dolayısıyla, bir çözüm olsun veya olmasın, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve Üye Ülkeleri’nden gelecek dayanışma ve destek, Kıbrıslı Türkler ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatının on üye ülkesinin halkları arasında hali hazırda var olan ilişkilerin ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan ilerletilmesi ve derinleştirilmesi için çok büyük önem taşımaktadır” diyerek sürdürdü.

Bir çözüme ulaşana kadar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin Türkiye’nin desteğinin yanı sıra, ekonomisini geliştirmek ve refahı artırmak için kardeş Üye Ülkelerin de desteğini beklediğini vurgulayan Akıncı, özellikle, yüksek öğretim ve turizm alanlarında büyük potansiyel gördüğünün altını çizdi.

Yükseköğretim alanında şu anda KKTC’deki üniversitelerde öğrenim görmekte olan 90,000 öğrenci bulunduğunu, bu öğrencilerin %83ünün yurtdışından olduğunu, Ekonomik İşbirliği Teşkilatına üye ülkelerden gelen yaklaşık 4,000 öğrencinin KKTC’de öğrenim gördüğünü belirten Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Yükseköğretim sektörünün KKTC’nin toplam gelirinin neredeyse %38ini oluşturduğu bilgisini de verdi.

Akıncı konuşmasında “ Kuzey Kıbrıs dünyadaki en düşük suç oranlarından birine sahiptir. Üniversite öğretim ücretleri makul olup, yaşam giderleri ortalama düzeydedir. Aslında, biz kardeş üye ülkelerden daha çok öğrencinin ülkemize geldiğini görmek isteriz.

Bu doğrultuda Ekonomik İşbirliği Teşkilatına Üye Ülkeleri’nden olan öğrencilere cazip burslar sunmaktayız. Aynı zamanda, üniversitelerimizdeki araştırma merkezlerinde elde edilen bilimsel uzmanlık, araştırma ve gelişimi paylaşarak Teşkilat’ın çalışmalarına daha etkin bir şekilde katkıda bulunmaktan mutluluk duyarız. Ekonomik araştırma, istatistik, insan kaynakları ve sürdürülebilir gelişim alanlarında projeler, çalıştaylar ve eğitim faaliyetleri sunarak katkıda bulunmaya hazırız ve bu konuda yetkiniz.” Dedi.

Kuzey Kıbrıs’ın turizm potansiyeline ilişkin bilgiler de aktaran Cumhurbaşkanı Akıncı, konuşmasının sonunda kardeş ülkelerden daha fazla ziyaretçi beklediklerini, Ekonomik büyümeyi, küresel barışı ve istikrarı teşvik eden serbest bir ticaret bloku olarak refah içinde bir Ekonomik İşbirliği Teşkilatı bölgesi vizyonunu ülke olarak paylaştıklarını bu amaç doğrultusunda, kardeş üye ülkelerle ticaretin yanı sıra kültürel ve sosyal ilişkileri geliştirmek istediklerini vurguladı.

Editör: TE Bilisim