Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB)’ne bağlı Maden, Metalurji ve Jeoloji Mühendisleri Odası’nın düzenlediği taşocakları ve rehabilitasyon çalıştayı dün gerçekleştirildi. KTMMOB Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştayda ülkede bulunan taşocaklarının mevcut durumu ortaya kondu ve rehabilitasyon alternatifleri incelendi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Çağatay Pamukçu’nun konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte odanın hazırlamış olduğu Kuzey Kıbrıs Taşocakları Değerlendirme Raporu da açıklandı. Başta odaya ve birliğe bağlı üyelerin ilgi gösterdiği etkinliğe Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Kadri Fellahoğlu da katıldı.

Karaman: “Madencilik önce dayanışmadır”
Çalıştayın açılışında bir konuşma yapan Maden, Metalurji ve Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Birol Karaman, oda yönetimi olarak aktif bir dönem geçirmeyi planladıklarını ve bu yönde çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Madencilikle uğraşanların ya yerin metrelerce altında çalıştıklarını ya da bir dağın başında yapayalnız olduklarını belirten Karaman, bu sebeple madencilik ve yer bilimleri ile uğraşanların önce dayanışmayı bilmesi ve onu bir yaşam biçimi haline getirmesi gerektiğine vurgu yaptı. Doç. Dr. Çağatay Pamukçu’nun da bu mesleki dayanışma ruhu çerçevesinde ülkeye geldiğini bildiren Karaman, çalıştaya ilgi gösteren herkese teşekkür etti.

“Karayolları Dairesi’nin taşocağı için alternatif rehabilitasyon projesi hazırlıyoruz”
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın Karayolları Dairesi’ne ait taşocağı için hazırladığı taslak rehabilitasyon projesine katılmadıklarını söyleyen Karaman, bu ocak için alternatif bir rehabilitasyon projesi hazırlamaya başladıklarını da açıkladı. Ocakla ilgili bir takım tespitleri olduğunu ancak bunların henüz olgunlaşmaması sebebiyle açıklanmasını doğru bulmadıklarını belirten Karaman, “sürdürmekte olduğumuz çalışma sonuçlandığında bunu da kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

Hüdaoğlu: Konuya muhatap olan tarafların bir araya gelmesi önemli
Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Hüdaoğlu da çalıştay açılışında yaptığı konuşmada odanın böylesi bir çalıştayı gerçekleştirmekle önemli bir iş yaptığını ve bunu desteklediklerini söyledi. Taşocaklarının ülkede bir sorun olduğunu ve oda yönetiminin de sorunun çözümü için çalışmalar gerçekleştirdiğini belirten Hüdaoğlu konunun tarafları olan çevre örgütlerinin ve taşocakları ile uğraşan kişilerin bu toplantıya davet edilmelerinin önemli olduğunu vurguladı ve bu konuda oda yönetimini tebrik etti.

Kuzey Kıbrıs Taşocakları Durum Raporu açıklandı
Konuşmaların ardından gerçekleştirilen ilk oturumda Maden, Metalurji ve Jeoloji Mühendisleri Odası’nın Cumhuriyet Meclisi Çevre Komitesi’nin yazılı talebi üzerine hazırlamış olduğu Kuzey Kıbrıs Taşocakları Değerlendirme Raporu açıklandı.
Oda bünyesinde oluşturulan çalışma grubunun iki buçuk aylık bir çalışma sonucunda hazırlayarak Cumhuriyet Meclisi’ne sunduğu raporun içeriğini çalışma grubu adına Birol Karaman açıkladı.
Çalışma grubu olarak detaylı bir inceleme gerçekleştirdiklerini ve konuyu her yönüyle ele almaya çalıştıklarını aktaran Karaman, raporun odak noktası olan ekonomi ile çevresel değerlerin korunmasına eşit derecede önem atfettiklerini belirtti. Raporun sonuç bölümünde sektörün düzenlenmesi ile ilgili kısa, orta ve uzun vadeli öneriler yaptıklarını bildiren Karaman, önerilerinin uygulama şansı bulması halinde bugün yaşanan birçok sorunun çözülebileceğine inandıklarını söyledi.

Pamukçu, rehabilitasyon konusunu irdeledi
Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağatay Pamukçu ise yapmış olduğu sunumda taşocaklarının rehabilitasyonu konusunu irdeledi. Sunumunda dünyanın çeşitli yerlerinde uygulanmış rehabilitasyon projelerinden örnekler veren Pamukçu, Kıbrıs’ta yaşanan sorunun İzmir’in Belkahve yöresindeki sorunlarla benzeştiğini söyledi.
Pamukçu, Belkahve ocaklarının rehabilitasyon sürecinin nasıl geliştiğini ve uygulamanın sonuçlarını detayları ile anlattı. “Önemli olan madencilik işlemlerinin geçici işlemler olduğunu bilmek ve üretim faaliyetlerinin başlangıçtan itibaren rehabilitasyonu da içerecek detaylı projelerle sürdürülmesini sağlamaktır.” diyen Pamukçu bunun yapılması halinde üretim sonrası rehabilitasyon çalışmalarının başarı şansının artacağını vurguladı.
Farklı meslek gruplarından temsilcilerin çeşitli konularda sorduğu sorularla genişleyen etkinlik soruların cevaplanması ile tamamlandı.
 
Editör: TE Bilisim