Kanser Hastalarına Yardım Derneği, “Kansere Karşı Farkındalık Ayı” dolayısıyla “Dünyada ve Türkiye’de Kansere Karşı Mücadele” konulu seminer düzenledi.

Türkiye Kanser Savaş Derneği Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin’in verdiği seminer, Merit Lefkoşa Otel’de yer aldı.

Etkinliğe, Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu, Türkiye Lefkoşa Büyükelçiliği’nden yetkililer, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Özdemir Berova, dernek başkanı Raziye Kocaismail ile diğer yetkililer ve vatandaşlar katıldı.

HASİPOĞLU

Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu burada yaptığı konuşmada, KKTC’nin kanser vakası konusunda dünyada beşinci sırada yer aldığını, hatta nüfusa göre bakılsa birinci sırada yer alabileceğini, ancak bunun sürekli gündemde tutulmasının  insanları tedirgin etmekten başka bir şey olmayacağını vurguladı.

Hasipoğlu, kanser vakalarında ilk sıraları Danimarka ve Hollanda gibi gelişmiş ülkelerin aldığını, geri kalmış ülkelerde bunun az olduğunu çünkü yaş ortalamasının gelişmiş ülkelerde daha yüksek olduğuna dikkat çekerek, ülkede daha önceki yıllarda trafik kazaları ile kanserden ölümlerin eşit olduğunu ancak şimdi kanser vakalarının üç kat daha fazla olduğunu kaydetti.

Devlet dernek işbirliğine büyük önem verdiklerini, bu çerçevede özellikle Thalassaemia vakalarını ülkede sıfıra indirdiklerini, ülkede sıtmanın olmadığını anlatan Hasipoğlu, basında iyi işler değil hep kötülerin ön plana çıkarıldığını savunarak, “Halkı tedirgin etmenin anlamı yok. Her bölgede tarama çalışmalarımız devam ediyor. Sağlık alanında yatırımlarımız sürüyor. Tüm amacımız bu hastalığı azaltmak ve insanlarımızı yurtdışına veya Rum’a mahkum etmemek” dedi.

Hasipoğlu, okullarda yaptıkları taramalarda özellikle ilkokul ve ortaokul çocuklarında obezite ve hipertansiyon tespit ettiklerini ifade ederek, beslenmenin önemine dikkat çekti ve herkese hayat şartlarını iyileştirme çağrısında bulundu.

“ÇÖZÜM HAYALİNDEN UZAKLAŞIP EVİMİZİ DÜZENLEMELİYİZ”

Kıbrıs sorununun çözümünde bir umut taşımadığını, bu yüzden “çözüm hayalinden” uzaklaşıp KKTC’yi geliştirip kendi evlerini düzenlemeleri gerektiğini ifade eden Hasipoğlu, KKTC’yi Anavatan Türkiye’nin desteğiyle en iyi noktalara taşıyacaklarını vurguladı.

GÜLTEKİN: “KANSER GLOBAL BİR SORUN VE VAKALAR GİDEREK ARTACAK”

Türkiye Kanser Savaş Derneği Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin de, kanserin KKTC’ye veya Türkiye’ye özel bir hastalık olmadığını, bunun global bir sorun olduğunu ifade ederek, Sağlık Bakanı Hasipoğlu’nun dediği gibi bunu KKTC’ye özel göstererek halkın tedirgin edilmesine gerek olmadığını kaydetti.

Gültekin, kanser vakalarının dünyada daha da giderek artacağını işaret ederek, önemli olanın kansere karşı politikalar üreterek kanseri azaltmak ve kontrol altına almak olduğunu vurguladı.

BEROVA

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Özdemir Berova da, gün geçtikçe artan kanserde erken teşhisin önemine dikkat çekerek, herkesin belli bir yaştan sonra düzenli kontrollerini yaptırması gerekliliği üzerinde durdu.

Beslenmenin önemine de dikkat çeken Berova, kaser vakalarında en etkili olan besin, su ve hava temizliği için de devletin daha etkin çalışması ve yasaları uygulaması gerektiğini kaydetti.

Vatandaşların da beslenme ve yaşam şekline dikkat etmesi, güneşten korunması ve doğal besinler tüketmesi gerektiğini ifade eden Berova, birlik olarak bu konularda üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeye hazır olduklarını söyledi. 

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail de, ülkede artan kanser vakalarını önlemek konusunda artık bir yasanın çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Editör: TE Bilisim