Kurban Bayramında şeker ve şekerli besin tüketiminin yanında et tüketiminin de artış göstereceği bir gerçek. Beslenme uzmanı Orhan Özdengiz Kıbrıs Time Haber müdürü Çiğdem Aydın’ın sorularını yanıtladı.
Özdengiz , etler vücudumuzun yapı taşı olan proteinlerin en önemli kaynağı olduğuna dikkat çekerek, iyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller (özellikle demir, çinko, fosfor, magnezyum) ve vitaminleri (özellikle B12,
B6, B1 ve A vitamini ) de içerdiğini söyledi.

Ancak C ve E vitaminleri içermediklerinden etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesinin özellikle ramazan bayramında sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli olduğunu belirtti.

BAYRAM TATİLİ ZEHİR OLMASIN !

Kurban Bayramında özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı vb. sağlık problemi olan bireylerin ve yaşlıların beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğine değinen beslenme uzmanı Orhan Özdengiz, yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin daha yüksek olduğunu kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyonu olan bireylerin kurban bayramında, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeleri gerektiğini , kısıtlı miktarlarda tüketmeleri ve aşırıya kaçmamaları konusunda uyardı.

Özellikle Bayram tatilini yurt dışında geçirecek olan vatandaşların bayram süresince mutlaka 3 öğün yemek yemeyi ihmal etmemeleri konusunda uyarırken güne mutlaka kahvaltı ederek başlanmasının çok önemli olduğunu söyledi. Özellikle Türk toplumunda ikramların büyük önem taşıdığını ifade eden Özdengiz, verilen ikramlardan küçük miktarlarda tüketilmesi gerektiğini ,ikram edilen hamur tatlıları ve çikolata yerine sütlü tatlıları ve meyvelerin tercih edilmesinin daha sağlıklı olacağını kaydetti.


“KAHVE TÜKETİMİNİ AZALTIN “

Bu arada bayram ziyaretlerinde özellikle kalp veya tansiyon hastalarının ziyaretler sırasında açık çay tercih ve günde 1 fincan kahveyi geçmemeye özen göstermeleri gerektiğini çay, kahvenin aşırı tüketilmesi uykusuzluk, mide rahatsızlıkları ayrıca ritm bozukluklarına neden olabileceğine işaret etti. Kebap, kuzu şiş, pirzola gibi etlerin yanında mutlaka çoban salata veya taze nane-maydanoz tüketilmesi gerektiğini anlatan Özdengiz , kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durulması gerektiğinin altını çizdi.
Beslenme Uzmanı Özdengiz sağlıklı beslenmenin yanı sıra tatili değerlendirerek bol fiziksel aktivite yapın dedi. Sağlıklı bir bayram geçirebilmek için içeceklere dikkat çeken Özdengiz, gazlı içeceklerinin de çok fazla tüketilmemesi gerektiğini vurguladı.

DİYABETLİ BİREYLER DİKKAT
Organ Özdengiz, “önemle vurgulanması gereken böbrek hastalığı, yüksek tansiyon, kalp - damar hastalığı veya mide rahatsızlığı olan bireylerin bayram süresince hastalıklarına özgü diyetlerine devam etmeleri gerekiyor. Bu hastalar özellikle hamur işleri tüketimlerinde sınırlama yapmaları, özellikle diyabetli bireylerin şekerden uzak durmaları gerekmektedir. Diyabetli bireyler kendilerine tatlandırıcı ile hazırlanmış sütlü, meyveli diyabetik tatlılar tüketebilirler’’ dedi.





 
Editör: TE Bilisim