EL-SEN Başkanı Çağlayan Cesurer, KIB-TEK’in içinde bulunduğu durumları ve özerkleştirme konusunda atılacak adımları ADA TV’de katıldığı Gündemde Bugün programında anlattı. KIB-TEK’in yakıt durumundan AKSA’nın alım garantilerinin ülkeye zarar verdiğini savunan Cesurer, siyasilerin özerkleştirme konusunda verdikleri sözü tutmalarını istedi.
“Her dönem maalesef KIB-TEK’in birikmiş borçlarıyla ilgili sıkıntılar gündemi meşgul ediyor. Son günlerde yakıta gelen artış nedeniyle 2013 yılı içerisinde doların yüzde 30’lara yaklaşan yükselişi ve KIB-TEK’in aldığı yakıtın dolar endeksli olmasıyla maliyet artışının yarattığı sıkıntılar devam ediyor” diyen Cesurer, bugün gündemde olan 22.5 milyon doların ödemesinin yaklaşık 8 ay önce alınan bir yakıtın maliyet tutarı olduğunu belirtti.

“AYRIM OLMADAN HERKES BORCUNU ÖDEMELİ”
Cesurer programda şu ifadeleri kullandı: “Tam bu yakıtın alındığı döneme rastlayan günlerde yanılmıyorsam 2013 Ocak ayında Elektrik İnkişaf yasası ile ilgili bir düzenleme yapılarak, birikmiş olan bakiye borçların ayrım göz etmeksizin tüketicilere yönelik olarak bu borçları ödemeyenlerin belirtilen kıstaslara göre elektriklerinin kesilmesiyle ilgili hükümler yasada belirtilmişti. Burada yapılan bir düzenleme aslında yıllar önce yapılması gereken bir düzenleme idi.

“FAKİRİN ELEKTRİĞİNİ KESECEKSİNİZ, ENSESİ KALIN BİRİNİ KORUYACAKSINIZ!”
Aslında sendikamızın sıkça yaptığı çıkışlarda yapılan bu düzenlemenin hiç kimseye tolerans tanınmadan uygulanmasını gerektiriyordu. Yani 100 lira borcundan dolayı gariban vatandaşın ödeyemediği elektriği keseceksiniz öte yandan binlerce borcunu ödemeyen ensesi kalın birilerini koruyacaksınız, işte bu kabul edilemez. Çünkü çıkarılan bu yasa artık tüm herkese eşit statüde müeyyide uygulanmasına olanak sağladı ve sendika üyesi EL-SEN çalışanları da bu yasayı uyguladı.

İBRET VERİCİ SAYIŞTAY RAPORU
Devletin AKSA ile yapılan alım garantileri ve bazı uygulamalar son olarak 6 Şubat 2012 Sayıştaylık raporunda gerçekten ibret verici ayrıntılar yer almaktadır ve ben bunu herkesin okumasını tavsiye ediyorum. Yani bu raporda devlet ciddiyetine yakışmayan kararların alındığı bunun yanında alım garantili anlaşmaların KIB-TEK’i uğrattığı zararlar ortaya konuyor. Ve son dönemde de ısrarla 35 megawatlık yapmak istedikleri santrallarla açıkça şunu söylemek istiyorlardı, yani siz ısrarla 2 tane yerine 26 tanesinin parasını vereceksiniz.

“ÖZERK BİR YAPI ŞART”
Biz gerek önceden gerekse de son seçimlerde partilerin aldığı oy oranlarına bakarak yaklaşık yüzde 74 oranında vatandaşların KIB-TEK’in özerkleştirilmesine onay verdiğini görüyoruz. Çünkü bu partilerin söylemlerinde KIB-TEK’in özerkleştirilmesi vardı. Ve vatandaşlarımız bu partilere oy vermekle bir şekilde o partilerin programlarını da desteklemiş oldular. EL-SEN hiçbir zaman özerkleştirmede kurumu sendikanın yönetmesi anlamında iddia da bulunmamıştır, biz ortak bir akılla KIB-TEK zarara uğratılmadan tüm kesimlerin fikir birliği içerisinde uzman kişilerin de katılımıyla oluşacak bir özerk yapıya kavuşturulmasını arzu ediyoruz. Bu yapı içerisinde sorumlu kişilerin aldıkları kararlarda hesap verebilir bir konumda olmaları şartı da yer almalı. Bu yapının kurulması için gerekli düzenlemeler de yapıldıktan sonra bu yılsonuna kadar eğer ciddi iseler bu kanun tasarısı meclise getirilerek yasalaşması sağlanmalıdır. Böylelikle daha sonraları hiç kimsenin mazerete üretmesine de fırsat tanınmamış olur.


“ALIM GARANTİLERİ DEVLETİ ZARAR UĞRATTI”
AKSA Elektrik santrali kurulduğunda yaklaşık yüzde10 gibi bir ihtiyaç için başlamıştı. Ancak ihalenin başlangıç sürecinde sözleşme daha hayat bulmadan santrali 20 megawattan 30 megawata çıkarıyor ve bunun ardından da bazı bilinmezler yaşanıyor. Bunlardan biri de AKSA’nın yapacağı santral KIB-TEK’in kendi arazisinde olması gerekirken bu yapılmadı. Bunun sonucunda KIB-TEK’in yaptırım gücü azaldı ve devlet zarar gördü bu işten. Diğer taraftan bu süreç içerisinde 2033 den 2009 yılına kadar hükümette olan tüm siyasi partilerimiz AKSA’ya alım garantisini artırarak devam ettirdiler. Ve bu alım garantileri şu anda yüzde 55-58 seviyelerine çıkarıldı ve 2014 yılına kadar anlaşma yapıldı. İşte bu noktada bu alım garantileri sayesinde Teknecik üretimi kısmak zorunda kaldı, devlet daha ucuza imal ettiği elektrik yerine daha pahalı olan AKSA’dan bu elektriği aldı hem de alım garantisi anlaşmalarıyla.”

(STAR KIBRIS)

Editör: TE Bilisim