Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararla Kalecik’te “Kirli Sanayi ve Enerji Depolama Alanı” kurulmasına tepkiler sürüyor.

Petrol Dolum Tesisine Hayır İnisiyatifi  adına Doğan Sahir’in verdiği bilgiye göre, buna tepki gösteren bölge halkı, Ergazi köy kahvehanesinde toplandı. Toplantıya, Petrol Dolum Tesisine Hayır İnisiyatifi temsilcileri de katılarak, konu ile ilgili son değerlendirmelerini yöre halkı ile paylaştılar.

Yöredeki 20’ye yakın köy muhtarı veya temsilcileri ile Ergazi köylüleri yanında bölgedeki diğer köylerden gelenlerin de katıldığı toplantıda, inisiyatif temsilcileri köylülerin kendi geleceğine daha çok sahip çıkmasını ve bu uğurda yapılan mücadeleye destek vermelerini istedi. Bakanlar Kurulu’nca alınan kararın yanlış olduğunu söyleyen inisiyatif temsilcileri, bu kararın ancak halkın kararlı duruşu ile değişebileceğini belirtti.

Toplantıda, Abdülkerim O. Karamanoğlu, Teksen Köroğlu, Ayşe Dönmezer, Ediz Tuncel , Hüseyin Öztörel ve Doğan Sahir Kalecik’te kurulması düşünülen Petrol Dolum Tesisi ile ilgili halkı bilgilendirici konuşmalar yaptı.

İnisiyatif temsilcisi ÇEKOVA üyesi Abdülkerim O. Karamanoğlu yaptığı açılış konuşmasında, yapılması tasarlanan petrol dolum tesisiyle 100 kat daha fazla zararlı maddenin doğaya saçılacağı ve bu tesisin Kalecik bölgesine kazandıracağı tek şeyin bölgeyi adanın kanser merkezi haline getirmesi olacağını savundu.

Tabipler Birliği Asbaşkanı ve İnisiyatif üyesi Teksen Köroğlu da, şu an KKTC de 8 Bin kanser hastası olduğunu ve bu rakamın her geçen gün arttığını belirterek, böyle bir yapının vereceği zararın 3-5 yıl sonra ortaya çıkacağını ve yeni yetişen nesil üzerinde en başta kanser ve kısırlık etkisi yaratacağını anlattı.

“BÖLGEDE EKONOMİK YIKIM VE SOSYAL ÇÖKÜNTÜ”

Görselli bir sunum yapan Ayşe Dönmezer ise, Kalecik köyünün kirli bölge olmasında ekonomik bir getirinin sağlanmayacağını ve iddia edildiği kadar istihdam yaratmayacağını söyledi.

Dünyada yaşanan petrol felaketlerinden görüntüler ve maddi bilançolar sunan İnisiyatif üyesi ve TEMA-Kıbrıs Başkanı Ediz Tuncel, Türkiye’nin petrol kaçakçılığı ile yaşadığı sorunları da dile getirdi ve “Bu tehdidi bu kadar yakınımıza getirmek hiçbir akla uymaz” dedi.

Petrol Dolum Tesisine Hayır İnisiyatifi temsilcilerinden Hüseyin Öztörel de, “İskele Kurumsallaşma Platformu” olarak halk ile inisiyatif arasındaki iletişimi kurma görevini yapabileceğini, başarının birlikte hareket etmekten geçtiğini söyledi.

İnisiyatif  temsilcilerinden Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir de, petrol kirliliğinin geçici olmadığını, büyük tahribatlara ve maddi kayıplara neden olduğuna dikkat çekti.

Yapılması planlanan etkinliklerden de söz eden Sahir, gelecek hafta Boğaz’da yapılacak “Konser” ile ilgili geniş bilgilerin pazartesi günü Kıbrıs Türk Tabipler Birliği’nde yapılacak basın toplantısında duyurulacağını açıkladı.

Bu çerçevede bölgede başlatılan “İmza Kampanyası”na desteğin de hızla arttığı kaydedildi.

Editör: TE Bilisim