Sürdürülebilir Barış ve Demokratik Kalkınma Merkezi (SeeD), 8 Mart tarihinin, kadınların Kıbrıs’taki barış sürecine katılması ve dolayısıyla karar vericiler olarak kapasitelerinin artırılması fikrinin kamuoyu tarafından savunulması için oldukça önemli bir fırsat olduğunu savundu.

SeeD, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, “Kadınların barış sürecine katılımı” üzerine hazırladığı “siyasi yol haritası”nın özetine yer verdi. Hem Kıbrıs’taki liderler, hem de BM İyi Niyet Misyonu ile paylaşılan yol haritasında, “Yalnızca Ulusal Eylem Planı’nın oluşturulması ve uygulamaya konması, toplumlararası ilişkileri kısa vadede değiştiremeyebilir; fakat mutlaka yeni anlayışları harekete geçirerek, sürdürülebilir bir gelecek ve sürdürülebilir barış için hayati önem taşıyan demokratikleşmeyi ve katılımcı süreçler desteklenmeli” denildi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un 2010’da hazırladığı Kıbrıs’taki İyi Niyet Misyonu raporunda kadınların barış sürecine katılımının desteklemesini sağlayacak projelerin yürütülmesini önerdiğine işaret edilen mesajda, barış sürecinde müzakere edilen konular üzerinde cinsiyet eşitliğini temel alan öneriler yapılması için de çağrı yapıldığı kaydedildi.

Müzakerelerin, önümüzdeki aylarda yeniden başlayacağı beklentisiyle, adanın iki tarafında bulunan çeşitli örgütlerin Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ‘Kadınlar, Barış ve Güvenlik’ konularında hazırlamış olduğu 1325 sayılı kararın Kıbrıs’ta nasıl uygulanabileceği üzerinde fikir alışverişinde bulunduğu belirtildi.

SeeD’in mesajı şöyle devam etti:

“BMGK, 1325 numaralı kararı kadınların, görüşmelere hem karar verme hem de diplomatik seviyede etkin katılımının sağlanması,ayni zamanda barışı koruma ve rehabilitasyon sürecinde daha belirgin görevlerin verilmesi için tüm ülkelere yapılan küresel bir çağrıdır. Bu bağlamda, SeeD, BMGK 1325 numaralı kararının Kıbrıs’taki resmi müzakere çerçevesine dahil edilmesi gerektiğini hatırlatmaktadır.

Sonraki adımlar ne olmalı? SeeD müzakereler çerçevesinde bir Ulusal Eylem Planı’nın (UEP) resmi olarak kabul edilmesini ve uygulanmasını önermektedir”

Editör: TE Bilisim