Yerel ve AB uzmanlarının birlikte yer aldığı etkinlikler hafta içinde Gaziveren, Akdeniz, Mağusa ve Mehmetçik’te gerçekleşti. Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli ve Girne Kaymakamı Mehmet Envergil’in bizzat katılarak konuşmalarıyla destek verip yüreklendirdikleri etkinliklerde 4 yöreden de olağanüstü katılımcı ilgisi yaşandı.
Gaziveren Çiftlik Evi, Akdeniz Caretta Restoran, Mağusa Bandabuliya ve Mehmetçik Çelebi Garden Otel Restoranda yer alan, daha önce hibelerden yararlanıp halen üretime devam eden yatırımcıların da konuk konuşmacı olarak hazır bulundukları etkinliklerde AB uzmanı Bernard Musyck, AB Yaşam Boyu Eğitim ve Özel Sektör Teknik Destek Projelerinden Thomas Kinch, Jean Claude Duplouy ve Niyal Öztürk,Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan Bilgehan Kayalar sunumla birlikte yöneltilen soruları da yanıtladılar. Toplantılarda Avrupa Birliği’nin Kırsal Kalkınma Destek Programı hakkında Latife Turganerve Deniz Solyalı,AB bursları ve mesleki gelişim fırsatları hakkında Aslı Köprülü Ergüven ve Dilek Behçetoğulları sunumlarını yapıp katılımcıların sorularını yanıtladılar. KAYAD’ı temsilen proje koordinatörü Burcu Mahmutoğlu ve ASD’yi temsilen proje koordinatörü Gülcan Yalınca ise kadınlara özel destek projeleri ve etkinliklerini tanıtarak katılımcıları bilgilendirdiler. Etkinliklerde AB deneyimlerini aktarmak amaçlı hibe yararlanıcı KOBI’leri temsilen Hüseyin Arsal, Nursel Ekici, Tarık T. Bozalan ve Tevfik Kırımlı’da yer aldılar.
Kadınlar ve erkekler arasında fırsat eşitliğinin garanti altına alınması, Avrupa Birliği’nin önemli bir önceliğidir. Bu, aynı zamanda kırsal kalkınmanın uygulanabilirlik ve sürdürülebilirliği için de pratik bir gerekliliktir.
Sürdürülebilir kalkınma için gerekli olan dönüşümsel ekonomik, çevre ve toplumsal değişimi elde edebilmek için kırsal kesimde yaşayan kadınlar kilit etmenlerdir. Ancak sağlık ve eğitim kredilerine sınırlı erişim, kırsal kesimlerde yaşayan kadınların karşılaştığı pek çok zorluktan yalnızca birkaçıdır ve bunlar küresel gıda ve ekonomi krizleri ve iklim değişikliği ile daha da ciddileşiyor. Kadınların güçlendirilmesi sadece bireylerin, ailelerin ve kırsal toplumların refahı için değil aynı zamanda genel olarak ekonomik verimlilik için de kilit bir rol oynuyor.
2015 yılı sonuna kadar olan dönemde Kıbrıs Türk toplumuna yönelik yardım programı çerçevesinde, Kırsal Kalkınma Destek Programı aracılığıyla AB tarafından Kıbrıs Türk toplumuna yaklaşık 55 milyon € destek sağlandı. Lha
 
Editör: TE Bilisim