Dünyayı etkisi altına alan hatta gelişmiş ülkelerin bile elini ayağına dolayan Covid-19 salgını KKTC büyük ölçüde yenmesini bildi . Hatta ülkemiz yeni tip koronavirüsü yenen dünyadaki ilk oldu.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI GURURUMUZ OLDU

En başta en büyük teşekkürü Sağlık personelimiz hak etti. Özverili çalışmaları ve gayretleri ile kamuoyundan büyük ölçüde  takdir aldılar. Sağlık personelinin yanında Kıbrıs Türk halkı da korona önlemlerine karşı üzerine düşeni yaptı. Büyük ölçüde kurallara uydu hatta işi daha da sıkı tutarak siyasiler üzerinde önlemlerin gevşetilmemesi için baskı bile kurdu.

Öte yandan sağlık sektöründe bazı özel hastanelerimiz acil servislerini halkın hizmetine ücretsiz olarak sunma erdemini gösterdi.

Tabi bu konuda da kafasını kuma gömen hastanelerimizde oldu. Halkımız özel hastanelere salgın sürecinde notunu verdi...

POLİS, SİVİL SAVUNMA YOĞUN MESAİ YAPTI

Polis'inden  Sivil Savunma Teşkilatı'na belediyelerden diğer elzem kurumlara kadar kurumlarımız da elinden geldiğince salgınla mücadelede yoğun mesai yaptı. Elzem alanlarda çalışan personel kendi ve ailesini riske atmak pahasına çalıştı. Devlet kurumları cezaevleri sürekli ilaçlandı ve önlemler alındı.İhtiyaçlı ailelere gıda yardımı yapıldı.

Medya sektöründe çalışan basın emekçileri de yine çalışmaya devam eden sektörler arasında yer aldı ve teşekkürü hak etti.

SENDİKALAR  DEVLETİN YANINDA OLDU

Bitmek bilmeyen eylemleriyle nam salmış KKTC sendikaları pandemi sürecinde soğuk kanlı tavırlarıyla takdir topladı. Hükümeti kamuda yapılan zorunlu  maaş kesintisine rağmen çok zorlamadılar...

DOSTU DÜŞMANI GÖRDÜK

Pandemi sürecinin diğer bir kazananı ve gönüllerde taht kuranı da bazı iş insanları oldu. Özel uçağıyla memlekete ilaç taşıyan, pahalı ilaçları ülkeye getiren yoksula ihtiyaçlıya yardım elini uzatan iş insanlarımızı unutmadık unutmayacağız.

Bazı iş insanlarımızın ise yardım etmek dururken ölü taklidi yapmaları tabi ki gözden kaçmadı. KKTC'nin tüm imkanlarını kullanarak zenginliklerine zenginlik katan bu insanlar devlet ve halk zora düşmüşken takındıkları bencilce tavır ile hayal kırıklığı yarattı. Binlerce işçisini kapının önü koymaktan tutunda otelini karantina konaklamalarına açmayanları da gördük.

KRİZİ FIRSATA ÇEVİRENLER OLDU

Pandemi nedeniyle neredeyse iki ay iş yapamayan esnaf sabırla işlerin yoluna gireceği günü beklerken özellikle bazı büyük AVM'ler krizi fırsata çevirdi. Elzem ihtiyaçlar dışındaki ürünleri satmaya devam etti küçük esnaf seyretti..

AKINCI  PANİK YAPTI, KAYBETTİ

Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesine gelen salgın mevcut sürece de etki etti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Ersin Tatar ve yardımcısı Kudret Özersay Cumhurbaşkanlığı için kıyasıya bir yarış içindeyken kendilerini korona krizinin içinde buldular.

Pandemi sürecinde sergileyecekleri tavır bir anda  ciddi bir önem kazandı.

Sürecin hemen başında Cumhurbaşkanı Akıncı'nın mücadelenin dışında kalmamak için büyük bir çaba verdiği gözlerden kaçmadı..

Akıncı, hükümetin önlemlerini beklemeden kendi önlemlerini dile getirdi. Hatta ve hatta 15 Nisan’a kadar tedbir alınmaz ise vaka sayısının 22 bin 645 kişiye ulaşacağını iddia ederek haklı paniğe soktu.

Cumhurbaşkanı Akıncı Pandemi sürecinde kendi bilim kurullarını kurarak çift başlılık izlenimi ve kafa karışıklığına yol açtı. Akıncı, sürecin genel anlamda kaybedeni olsa da bulduğu her fırsatı avantaja çevirmesini bildi..
 

ERSİN TATAR HALKIN SESİNİ DİNLEDİ

Başbakan Ersin Tatar. hem ekonomik sıkıntılarla hem de Covid -19 ile mücadele etti. Zaman zaman istemeden de olsa kırdığı potlarda oldu ama genel anlamda imkanlar dahilinde ciddi karaların tümünü vakit kaybetmeden aldı. Başbakan Tatar, toplumun sesini dinleyen ve uygulayan bir başbakan oldu. Başta Sağlık bakanı Pilli olmak üzere tüm kurmaylarıyla ve hükümet ortağı ile uyum içerisinde çalıştı. Tatar için pandemi sınavını başarıyla  geçti diyebiliriz.

KUDRET ÖZERSAY YÜKSELİŞE GEÇTİ

Başbakan yardımcısı Kudret Özersay'da sürecin en çok çalışan ve terleyen isimlerinden oldu. Kendini işin içine öyle bir adapte etti ki zaman zaman vakaların sağlık durumlarını Sağlık Bakanlığından önce vermeye başladı. Yurt dışından karantinaya gelen öğrencilerin havlusundan yastık kılıfına bizzat ilgilendi. Bakanlar Kurulu sözcüsü olarak tüm ciddi kararları halkla paylaştı. Özersay, süreci başarıyla atlatan isimlerden oldu.

ALİ  PİLLİ  KÖTÜ BAŞLADI  İYİ TOPARLADI

Kovid-19 krizi mücadelesinde ön cephede yer alan Sağlık Bakanı Ali Pilli, sürece kötü başladı. En çok eleştirilen hatta yerden yere acımasızca vurulan isim oldu. Özellikle 'iletişimi iyi değil' eleştirilerine maruz kalan Pilli uzun süre sürecin kaybedeni gibi gözüktü. Daha sonra gayretleri sözlü iletişiminin önüne geçmeye başladı. Vaka sayılarındaki artışın durması iyileşen hasta sayılarının artması ve Dünyada koronayı yenen ilk ülke unvanının alınması Pilli'nin üzerindeki kara bulutları dağıttı. Pilli, kendi sağlığını bozma pahasına yangından çıkmış devlet hastanesinin şokunu üzerinden atmadan Dünyayı sarsan Covid-19'a karşı pes etmedi ve elinden geleni yaptı.  

AMCAOĞLU PARMAĞININ ARKASINA SAKLANMADI

KKTC önce sağlık dedi. Ekonomik anlamda büyük bir risk aldı ve hayatı adeta durdurdu. Devlet vergi toplayamaz hale geldi. Gelirler düştü. Özel sektör, turizm ve eğitim sektörü bir anda kepenk kapattı. Binlerce çalışan maaşsız kaldı. Uzun süredir Anavatan'dan beklenen kaynak hem gecikti hem yetersiz kaldı. İşte bu şartlar altında Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu kimseye umut pompalamadı. Açık açık madde madde halka gerçekleri anlattı. Tüm olumsuzluklara rağmen Amcaoğlu da takdiri hak etti.

ÇAVUŞOĞLU BİLİMİN SESİNİ DİNLEDİ

Salgın sürecinden ilk etkilenen sektör Milli Eğitim oldu. Okullar hiç zaman kaybetmeden kapatıldı. Öğrenciler büyük bir eğitim açığı içine girdi. Çavuşoğlu sakin ve ayakları yere basan bir tavır izledi. Genel olarak 'bilim ne derse o' dedi. Uzaktan eğitim konusunda ise sınıfta kalındı. Kısa sürede ülke imkanları bu sistemi sağlıklı bir şekilde devreye koyamadı.

PANDEMİNİN KAYIP BAKANI TAÇOY!

Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Toçay salgın sürecinde adeta sermayenin sesi oldu. Büyük AVM'lerin market ürünü dışındaki atışlarına karşı sessiz kaldı. Küçük esnaf ezilirken tek bir tepki bile vermedi. Ekonomiden sorumlu bakan adeta kayıp bir dönem geçirdi.

ÜSTEL UZUN SÜRE SESSİZ KALDI

Salgının kaybedeni Turizm sektörü oldu. Otellerde hayat durdu. Binlerce çalışan kapının önüne kondu. Turizm sektörü çalışanları ilk 1500 TL'lik katkının dışında bile tutuldu. Ünal Üstel ilk şokun etkisiyle uzun süre sessiz kaldı. Üstel, karanlık tablonun biraz düzelmesiyle harekete geçti. Sürecin en ağır hasara uğrayan bakanlığı beklendiği üzere Turizm Bakanlığı oldu. Üstelin karne notu uzun vadede verilecek...

FAİZ SUCUOĞLU KİMSEYE YARANAMADI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu salgın sürecinde en çok yıpranan ve efor sarf eden bakanlardan biri oldu. Özellikle gelirini kaybeden özel sektör çalışanlarına 1500 TL'lik devlet katkısının ödenme süreci sancılı geçti. Her ne kadar da 1500 Liralar büyük ölçüde sorunsuz bir şekilde ödense de organizasyon sorunu yaşandı. Memnun olan da oldu olmayan da....

SERDAR DENKTAŞ YENİDEN DP BAŞKANI GİBİYDİ...

Salgın sürecinde en çok fikir beyan eden siyasilerden biri de Serdar Denktaş oldu. DP milletvekili Denktaş, aykırı açıklamalarıyla hem dikkat çekti hem de DP Genel Başkanı gibi davrandı.

SİBEL SİBER HEP TEMKİNLİYDİ

Başbakanlık Covid 19 Koordinasyon Konseyi Başkanı Sibel Siber hekimlik refleksiyle görevine sıkı sıkıya sarıldı. Ancak hükümet ile konsey arasında çoğu zaman fikir ayrılıkları oldu. Siber oldukça temkinliydi ve açıklamalarıyla sürekli halkı aydınlattı.

Editör: TE Bilisim