Gezici Araştırma Şirketi’nin KKTC Siyasi Araştırma Raporu açıklandı.

Rapora göre, araştırmaya katılanların 2020 yılında gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy vermek istediğine ilişkin dağılım şöyle sıralandı:

Mustafa Akıncı yüzde 32,2
Ersin Tatar yüzde 30,7
Kudret Özersay yüzde 11,1
Erhan Arıklı yüzde 6,2
Serdar Denktaş yüzde 3,1
Tufan Erhürman yüzde 14,9
Sibel Siber yüzde 1,2

Araştırmaya katılanların 2020 yılında gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı Seçiminde, seçim 2’nci tura kalsa ve adaylar Ersin Tatar ve Mustafa Akıncı olsa kime oy vermek istediğine ilişkin dağılım ise şöyle:

Ersin Tatar yüzde 43,4
Mustafa Akıncı yüzde 42,1
Kararsız yüzde 14,5

Ankete katılanlara Kıbrıs sorununda nasıl bir çözümü destekleyen Cumhurbaşkanı adayına oy verirsiniz sorusu da yöneltildi:
Alınan cevaplara ise;
Bağımsız, iki ayrı devletli savunan adaya yüzde 70.9,
Federasyonu savunan adaya 29,1 şeklinde oldu…

Katılımcılar Türkiye’nin garantörlüğü konusunda sorulan soruyu da yanıtladılar.
Araştırmaya katılanların yüzde 83.6’sı Türkiye’nin garantörlüğünün aynen devam etmesi yönünde, yüzde 5,9’u iptal edilmesi ve yüzde 5,5’ü ise AB ve BM’nin garantör olması gerektiği yönünde yanıt verdi 

GENEL DEĞERLENDİRME

Sizlerle son olarak 9 Mart 2020 tarihinde bir açıklama göndermiş,14-16 Mart tarihlerinde yapacağımız üçüncü anketi 20 Mart’ta açıklayacağımızı, ardından 4-5 Nisan ve 18-19 Nisan tarihleri arasında iki anket daha yaparak net verileri ortaya koyacağımızı bildirmiştim.

İddiamız 2015 KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimi ile 2018 KKTC milletvekilliği seçimlerinin sonuçlarını neredeyse yüzde 100’e yakın bir doğruluk oranı ile bilen tek araştırma merkezi olarak 26 Nisan 2020’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını doğru olarak bilmekti. Pandemi nedeniyle seçim 6 ay ertelendi ve biz 11 Ekim 2020 tarihinde yapılacak seçim sonucu ile ilgili olarak aynı iddiamızı sürdürüyoruz.

Pandemi ile mücadele devam ederken, gerekli sağlık koşullarına uyarak 17-19 Temmuz tarihleri arasında yaptığımız araştırma çok titiz bir şekilde gerçekleştirilmiştir.

Araştırmalarımız sürecek ve Eylül ay sonunda kamuoyuna gerçekleştirilecek seçimle ilgili en doğru, en sağlıklı verileri ortaya koymuş olacağız.

Değerli arkadaşlar; Anketimizin sonuçları incelendiğinde pandemi öncesine göre bir değişikliğin olmadığı yarışın Sayın Ersin Tatar ile Sayın Mustafa Akıncı arasında geçeceğinin kesin olduğu net bir şekilde görülmektedir.

Seçim ilk turda bitmeyecek ve bu iki aday Sayın Akıcı ile Sayın Tatar ikinci tura kalacaklardır.

Ankete katılan bireylere herhangi bir isim vermeden kimi Cumhurbaşkanı olarak görmek istedikleri sorulduğunda çoğunlukla söylenen ismin Sayın Tatar olduğu dikkat çekmektedir.

Seçenekler ortaya konulduğunda ise Sayın Akıncı az bir farkla Sayın Tatar’ın önünde çıkmaktadır.

Bu da şu an için birinci turda başa baş bir yarışın devam etmekte olduğunu göstermektedir

Ancak ikinci turda Sayın Tatar’ın az farkla da olsa kazanacağını düşünenlerin Akıncı’nın kazanacağını düşünenlerden fazla olduğunu da belirtmekte fayda var.

Bu noktada şuna dikkatinizi çekmek ve adayların durumları ile ilgili kısa değerlendirmelerimizi sizlere aktarmak istiyorum;

Bu anketimizde son 4 ay içerisinde meydana gelen bazı yeni olaylarla ilgili sorulara da yer verdik ve bunların adaylara yansımalarını analiz ettik.

 

ERSİN TATAR: KKTC Halkının çok büyük bölümü Sayın Ersin Tatar ve hükümetin pandemi dönemini iyi yönettiği, başarılı olduğu kanaatindedir. Bu dönemde Türkiye ile yeni bir İktisadi ve Mali İşbirliği Antlaşması’nın imzalanması da Sayın Tatar’ın hanesine olumlu puan olarak yansımaktadır. 2009-2013 arasında başarılı bir Maliye Bakanlığı dönemi geçiren Ersin Tatar’ın Başbakanlık’ta başarılı olup olmayacağı tartışmaları bize göre pandemi süreci ile geride kalmıştır. Şurası da bir gerçek ki Kıbrıs Türk Halkı anket yapan arkadaşlarımıza anketten ayrı olarak net bir şekilde Tatar’ın sürekli halkın içinde olmasından, doğallığından ve çalışkanlığından, herkesle diyalog kurabilmesinden övgü ile söz etmişlerdir.

Bu arada Ulusal Birlik Partililerin Genel Başkanları’na ve adaylarına sahip çıkmaları oranı da hayli yüksektir.

Bazı yaşananlar Ersin Tatar için olumsuz yorumlar yapılmasına yol açmışsa da Tatar’ın artıları hala eksilerinden çok fazladır ve bu kendisini yarışta doğal olarak öne çıkarmaktadır.

Kıbrıs konusunda söyledikleri ile Türkiye ile iyi ilişkiler sürdürmesi de Sayın Tatar için önemli avantajlar sağlıyor.

MUSTAFA AKINCI: Kıbrıs konusunun tam bir durağanlık içinde olması ve nerdeyse halkın gündeminden düşmesi Sayın Akıncı aleyhine ortaya çıkabilecek muhtemel gelişmeleri ve doğal yıpranmayı haliyle engellemektedir. Bu da Sayın Akıncı için daha önce oluşan havanın devam etmesi sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Pandemi sürecinin Sayın Akıncı’ya eksi veya artı bir etkisi olmamıştır. Sayın Akıncı için asıl sorun halkın Kıbrıs konusunda artık iki Devletli çözüme yönelmesi, Sayın Akıncı’nın pek savunmadığı Türkiye’nin garantörlüğünün devamı konusunda büyük çoğunlukla devam yönünde ağırlığını koymasıdır.

Sayın Akıncı halkın bir Cumhurbaşkanı’nda aradığı en önemli özelliklerden biri olan Türkiye ile iyi ilişkilerin sürdürülmesi konusunda da ciddi bir handikap yaşıyor. Sayın Akıncı, Kıbrıslılığı ön plana çıkararak, Türkiye’ye kafa tutar gibi yaparak bu handikapını gidermeye çalışıyor ama halkın bunu benimsemesi oldukça zor görünüyor.

Yine de Sayın Akıncı’nın yarışı kazanma şansı Sayın Tatar’dan biraz geride de olsa vardır.

TUFAN ERHÜMAN: Sayın Tufan Erhürman’ın durumunda pandemi öncesine göre çok önemli bir değişim söz konusu değildir. Belli ki Sayın Erhürman pandemi döneminde yeterince adını duyurmuş değildir. Halk onu olumlu ya da olumsuz yönde rol almış, etkin olmuş bir politikacı olarak görmüyor. Bu da hala Sayın Erhürman’ın tabanından çok önemli miktarda bir oyun Sayın Akıncı’ya gitmesine neden oluyor. Halk, pandemi döneminde hükümete muhalefet görevini Sayın Erhürman’dan çok Sayın Akıncı’nın yaptığının farkındadır. Bir de Sayın Erhürman’ın çok başarılı bir Başbakanlık dönemi geçirmemiş olması da hala halk arasında konuşuluyor. Sayın Erhürman için olumlu olarak söylenen şeylerin başında ise güzel konuşması geliyor. İkinci tura kalması söz konusu değildir ama izleyeceği doğru politikalar gelecekte bir sonraki seçimlerde ciddi bir aday ve Cumhurbaşkanı olarak ortaya çıkmasını sağlayabilir.

 

KUDRET ÖZERSAY: Sayın Özersay’ın ikinci tura kalma şansı yoktur. Hükümetin pandemi dönemindeki başarıları büyük ölçünde Başbakan Sayın Tatar’a yansımıştır.

Hükümette yaşanan bazı sıkıntılardan ise UBP ve Sayın Tatar’dan daha büyük oranda HP kanadı sorumlu tutulmaktadır.

Sayın Özersay’ın merkez sağ kesimle arasının açık olduğu, sol kesimin ise Sayın Özersay’a Sayın Tatar’dan çok daha fazla tepkili olduğu da verilerle karşımıza çıkmaktadır.

Sayın Özersay bu seçim sürecinde doğru karar verirse siyasetçi olarak yoluna devam edebilecek ama yanlışta ısrar ederse işi çok zor.

ERHAN ARIKLI: Sayın Arıklı belli ki kendi kitlesinin telkinleri sonucu seçime girmektedir ama o kitlenin oyunu önemli oranda alması bile mümkün görünmüyor.

Sayın Arıklı’nın da bu seçim döneminde şu ana kadar izlediği tutumdan farklı bir tutum izlemesi partisinin ve kendisinin siyasal geleceği bakımından elzemdir.

Sayın Arıklı ve partisinin kendilerine yakın olan UBP adayı Ersin Tatar’a destek vermeleri ise seçim anket ve seçim sonuçlarını değiştirebilecek güçte ve niteliktedir.

SERDAR DENKTAŞ: Aday olmayacağım demişti ama son günlerde aday olabileceğine dair haberler basında yer alınca biz de halka sorduk. Sayın Serdar Denktaş’ın da oyları partisinin bile gerisinde kalıyor. Belli ki partilileri dahi kazanamayacaklarını bildikleri Sayın Denktaş için değil, kazanabileceğini düşündükleri başka aday veya adaylar için oy kullanıyorlar.

SİBEL SİBER: Sayın Sibel Siber, hep ifade ettiğimiz gibi Saygın bir isim ama seçilme şansı yok. Oy oranı düşük. Ancak her hangi bir adaya destek verirse o adaya bir miktar katkı sağlayacağı aşikardır.

 

BULGULAR

OLASI BİR MİLLETVEKİLİ SEÇİMİNE İLİŞKİN SONUÇLAR

Tablo 1. Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’nın Yarın Milletvekili Seçimi Olsa Oyunu Nasıl Kullanmak İstediğine İlişkin Dağılım

Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın yarın milletvekili seçimi olsa oyunu nasıl kullanmak istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 40,6’sı UBP’ye oy vermek istediğini ifade ederken,

% 24,8’i CTP’ye ve % 12,6’sı ise HP’ye oy vermek istediğini ifade etmektedir.

 

Tablo 2. Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’nın 2020 Yılında Gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Kime Oy Vermek İstediğine İlişkin Dağılım

***Bu soru açık uçlu sorulmuştur, herhangi bir seçenek verilmemiştir !!!

Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın 2020 yılında gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 33,5’i Ersin Tatar’a oy vermek istediğini ifade ederken % 29,1’i Mustafa Akıncı’ya ve % 15,1’i Tufan Erhürman’a oy vermek istediğini ifade etmektedir.

 

Tablo 3. Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’nın 2020 Yılında Gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Kime Oy Vermek İstediğine İlişkin Dağılım

Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın 2020 yılında gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 32,2’si Mustafa Akıncı’ya oy vermek istediğini ifade ederken % 30,7’si Ersin Tatar’a ve % 14,9’u Tufan Erhürman’a oy vermek istediğini ifade etmektedir

 

Tablo 4. Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’nın 2020 Yılında Gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Seçim 2. Tura Kalsa ve Adaylar Sn. Tatar ve Sn. Akıncı Olsa Kime Oy Vermek İstediğine İlişkin Dağılım


Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın 2020 yılında gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde seçim 2. tura kalsa ve adaylar Sn. Tatar ile Sn. Akıncı olsa kime oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 50,8’i Ersin Tatar’a oy vermek istediğini ifade ederken % 49,2’si ise Mustafa Akıncı’ya oy vermek istediğini ifade etmektedir.

 

Tablo 5. Araştırmaya Katılan Halkın 7 Ocak 2018 KKTC Milletvekili Genel Seçimlerinde Kime Oy Verdiği ile Seçim 2. Tura Kalsa Kime Oy Vermek İstediği Arasındaki İlişki

7 Ocak 2018 Milletvekili Genel Seçimlerinde KKTC Halkı’nın Oy Verdiği Partiye İlişkin Dağılım

2020 Yılında Gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Seçim 2.

Tura Kalsa Kime Oy Vermek İstersiniz?

Ersin Tatar

Mustafa Akıncı

Kararsızım

Toplam

UBP

81,3

12,9

5,8

100

CTP

16,0

70,1

13,9

100

HP

60,8

28,5

10,7

100

TDP

0,0

95,2

4,8

100

TKP – YG

30,0

70,0

0,0

100

DP

50,8

33,9

15,3

100

YDP

72,9

12,5

14,6

100

MDP

75,0

10,0

15,0

100

Karma Oy

30,1

59,1

10,8

100

Sandığa Gitmedim

35,7

34,9

29,4

100

Araştırmaya katılan halkın 7 Ocak 2018 KKTC milletvekili genel seçimlerinde kime oy verdiği ile seçim 2. Tura kalsa kime oy vermek istediği arasındaki ilişki incelendiğinde UBP’ye oy verdiğini ifade edenlerin % 81,3’ü Ersin Tatar’a oy vermek istediğini ifade ederken % 12,9’u Mustafa Akıncı’ya oy vermek istediğini ifade etmektedir. CTP’ye oy verdiğini ifade edenlerin

% 16’sı Ersin Tatar’ a oy vermek istediğini ifade ederken % 70,1’i Mustafa Akıncı’ya oy vermek istediğini ifade etmektedir.

 

Tablo 6. Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’na Göre Cumhurbaşkanlığı Seçimi İkinci Tura Kalsa, İkinci Turda Hangi Adayın Kazanacağı ile İlgili Görüşlerine İlişkin Dağılım

Araştırmaya katılan KKTC Halkı’na göre Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalsa, ikinci turda hangi adayın kazanacağı ile ilgili görüşlerine ilişkin dağılım incelendiğinde % 36,7’si Ersin Tatar’ın kazanacağını ifade ederken % 31,9’u Mustafa Akıncı’ya oy vermek istediğini ifade etmektedir.

 

Tablo 8. Araştırmaya Katılan Halka Göre KKTC Cumhurbaşkanı’nın Kıbrıs Sorunu Konusunda Nasıl Bir Tutumu Olması Gerektiği ile İlgili Görüşlerine İlişkin Dağılım


 

Araştırmaya katılan halkın nasıl bir Cumhurbaşkanı istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 29,1’i Federasyonu savunan bir Cumhurbaşkanı istediğini ifade ederken 70,9’u bağımsız iki devleti isteyen bir Cumhurbaşkanı istediğini ifade etmektedir.

 

Tablo 9. Araştırmaya Katılan Halkın Türkiye’nin Garantörlüğü Konusunda Ne Düşündüğüne İlişkin Dağılım


Araştırmaya katılan halkın Türkiye’nin garantörlüğü konusunda ne düşündüğüne ilişkin dağılım incelendiğinde % 83,6’sı aynen devam etmesi gerektiğini ifade ederken % 5,9’u iptal edilmesi gerektiğini ve % 5,5’i ise AB ve BM’nin garantör olması gerektiğini ifade etmektedir.

Tablo 10. Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’nın Gazimagusa, İskele ve Yeni Boğaziçi İmar Planı Konusunda Hükümet Ortakları Arasında Oluşan Krizin Sorumlusu Olarak Kimi Gördüğüne İlişkin Dağılım

 

Gazimagusa İskele Ve Yeni Boğaziçi İmar Planı Konusunda Hükümet Ortakları Arasında Bir Kriz Oldu. Sizce Bu Krizin Sorumlusu Kimdir?

Yüzde (%)

Kudret Özersay

12,3

Ayşegül Baybars

49,3

Ersin Tatar

25,3

Hepsi

13,1

Toplam

100

Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın Gazimagusa, İskele ve Yeni Boğaziçi imar planı konusunda hükümet ortakları arasında oluşan krizin sorumlusu olarak kimi gördüğüne ilişkin dağılım incelendiğinde % 49,3’ü sorumlunun Ayşegül Baybars olduğunu ifade ederken, % 25,3’ü Ersin Tatar ve % 12,3’ü ise Kudret Özersay olduğunu ifade etmektedir.

Tablo 11. Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’nın Pandemi Sürecini Hükümetin Nasıl Yönettiği ile İlgili Görüşlerine İlişkin Dağılım


Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın pandemi sürecini hükümetin nasıl yönettiği ile ilgili görüşlerine ilişkin dağılım incelendiğinde % 72,3’ü iyi yönettiğini ifade ederken, % 17’si ise iyi yönetilmediğini ifade etmektedir.

 

Tablo 12. Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’nın Ersin Tatar Liderliğinde Türkiye ile KKTC arasında imzalanan İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşmaları sonucu, Türkiye’den KKTC’ye 3 milyar TL Bir Kaynak Sağlanmasını Nasıl Değerlendirdiğine İlişkin Dağılım


Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın Ersin Tatar liderliğinde Türkiye ile KKTC arasında imzalanan İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşmaları sonucu, Türkiye’den KKTC’ye 3 milyar TL bir kaynak sağlanmasını nasıl değerlendirdiğine ilişkin dağılım incelendiğinde, % 68,6’sı olumlu bulduğunu ifade ederken, % 21’i ise olumsuz bulduğunu ifade etmektedir.

 

Tablo 13. Araştırmaya Katılan Halkın Başbakan Ersin Tatar’ın Başkanlığındaki Hükümetin, Covid 19’a Yönelik Yürürlüğe Koyduğu Birinci ve İkinci Ekonomik Tedbirler ve Destek Paketlerini Nasıl Bulduğuna İlişkin Dağılım

Başbakan Ersin Tatar’ın başkanlığındaki Hükümetin, Covid 19’a yönelik yürürlüğe koyduğu Birinci ve İkinci Ekonomik Tedbirler ve Destek

paketlerini nasıl buluyorsunuz?

Yüzde (%)

Başarılı buluyorum

48,1

Başarılı bulmuyorum

40,2

Fikrim yok

11,7

Toplam

100

Araştırmaya katılan halkın Başbakan Ersin Tatar’ın başkanlığındaki hükümetin, Covid 19’a yönelik yürürlüğe koyduğu birinci ve ikinci ekonomik tedbirler ve destek paketlerini nasıl bulduğuna ilişkin dağılım incelendiğinde % 48,1’i başarılı bulduğunu ifade ederken, % 40,2’si başarılı bulmadığını ifade etmektedir.

Tablo 14. Araştırmaya Katılan Halkın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 5 Yıllık Görev Süresince Dış Politikayı Nasıl Yönettiği ile İlgili Görüşlerine İlişkin Dağılım

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 5 yıllık görev süresince dış politikayı nasıl yönettiğini düşünüyorsunuz?

Yüzde (%)

İyi

28,8

Orta

21,0

Kötü

50,2

Toplam

100

Araştırmaya katılan halkın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 5 Yıllık görev süresince dış politikayı nasıl yönettiği ile ilgili görüşlerine ilişkin dağılım incelendiğinde % 28,8’i iyi yönettiğini ifade ederken, % 50,2’si ise kötü yönettiğini ifade etmektedir.

 

Tablo 15. Araştırmaya Katılan Halkın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 5 Yıllık Görev Süresince İç Sorunlarla İlgili Tavrını Nasıl Değerlendirdiğine İlişkin Dağılım

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 5 yıllık görev süresince iç sorunlarla ilgili tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yüzde (%)

İyi

28,4

Orta

19,8

Kötü

51,8

Toplam

100

Araştırmaya katılan halkın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 5 yıllık görev süresince iç sorunlarla ilgili tavrını nasıl değerlendirdiğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 28,4’ü iyi olduğunu ifade ederken, %51,8’i kötü olduğunu ifade etmektedir.

Tablo 16. Araştırmaya Katılan Halkın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Seçim Öncesinde Türkiye’ye Yönelik Eleştiriler Yapmasını Nasıl Değerlendirdiğine İlişkin Dağılım

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, seçim öncesinde Türkiye’ye yönelik eleştiriler yapmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yüzde (%)

İyi

23,2

Orta

12,1

Kötü

64,7

Toplam

100

Araştırmaya katılan halkın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın seçim öncesinde Türkiye’ye yönelik eleştiriler yapmasını nasıl değerlendirdiğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 64,7’si kötü bulduğunu ifade ederken, % 23,2’si iyi olduğunu ifade etmektedir.

 

Tablo 17. Araştırmaya Katılan Halka Göre Seçilecek Cumhurbaşkanı’nın Türkiye ile İlişkilerinin Nasıl Olması gerektiği ile İlgili Görüşlere İlişkin Dağılım

 

Araştırmaya katılan halka göre seçilecek Cumhurbaşkanı’nın Türkiye ile ilişkilerinin nasıl olması gerektiği ile ilgili görüşlere ilişkin dağılım incelendiğinde % 84,9’u iyi olması gerektiğini ifade ederken, % 10,5’i iyi olmak zorunda olmadığını ifade etmektedir.

 

Tablo 18. Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’nın 2020 Cumhurbaşkanlığı Seçiminden Sonra Görev Yapacak Cumhurbaşkanından Beklentilerinin Neler Olduğuna İlişkin Dağılım

*Araştırmaya katılan halk birden fazla tercih yapmıştır. Toplamı yüz yapmaz.

2020 Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra görev yapacak Cumhurbaşkanından Beklentileriniz Nelerdir?

Yüzde (%)

Ülkenin sorunlarına sahip çıkması

76,0

Ekonomiden iyi anlaması

61,4

Kıbrıs Türk Kültürünün korunmasına önem verilmesi

33,4

Türkiye ile iyi ilişkiler kurması

78,7

Siyasi partilere karşı eşit mesafede durması

12,3

Rum tarafı ile iyi ilişkiler kurması

13,4

Avrupa Birliği ile iyi ilişkiler kurabilmesi

13,1

Hükümet ile uyumlu olabilmesi

20,9

*Araştırmaya katılan halk birden fazla tercih yapmıştır.

Araştırmaya katılan KKTC Halkının 2020 Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra görev yapacak Cumhurbaşkanından beklentilerinin neler olduğuna ilişkin dağılım incelendiğinde % 76’sı ülkenin sorunlarına sahip çıkmasını ifade ederken, % 61,4’ü ekonomiden iyi anlaması gerektiğini ve % 33,4’ü Kıbrıs Türk Kültürünün korunmasına önem verilmesi gerektiğini ifade etmektedir.

 


 

23

Editör: TE Bilisim