Geleneksel İskele Festivali 26 Haziran’da başlıyor.

Larnaka’da deniz festivali olarak 1968 yılında başlayan ve  1974 Barış Harekatı’nın ardından Kuzey Kıbrıs’ta devam eden, KKTC’nin en köklü festivallerinden bir olan 45. Geleneksel İskele Festivali, 7 Temmuz’a kadar devam edecek.

Festival kapsamında bu yıl, Uluslararası İskele Belediyesi Halk Dansları Festivali’nin 18’incisi, KKTC’nin yanısıra Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Rusya, Endonezya, Hindistan ve Togo ekiplerinin katılımıyla gerçekleştirilecek.

Ayrıca festivalin klasikleri arasında yer alan Yılın Genç Kızı Genç Erkeği Yarışması’nın da bu yıl 30’uncusu yapılacak.

Geçmiş  yıllarda olduğu gibi  bu yıl da ses yarışması düzenlenecek. Türkiye’nin ünlü sanatçılarından Mustafa Ceceli de sahne alacak.

12 gün sürecek festival kapsamında, sosyal, kültürel, sportif  ve yarışmalar olmak üzere toplam 30 etkinlik düzenlenecek.

İskele Belediyesi kaynakları,  sponsor katkıları ve sivil toplum örgütleri destekleriyle karşılanan 500 bin TL bütçeli festivalin tüm etkinliklerine giriş ücretsiz olacak.

Festivalin açılış töreni 26 Haziran akşamı saat 19.45’te Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun da katılımıyla gerçekleştirilecek.

İskele Belediye Başkanı Halil İbrahim Orun, Belediye Meclis Üyeleri, festival komitesi başkan ve üyeleri ile 1971’deki festivalin komite başkanlığını yapmış olan Kıbrıs Balkanlar Avrasya Türk Edebiyatları Vakfı (KIBATEK) Başkanı İsmail Bozkurt’un da katılımıyla  Osman Ağa Kültür Evi’nde basın toplantısı düzenleyerek festival programını açıkladı.

ORUN

İskele Belediye Başkanı Halil Orun, “Festivaller Festivali” olarak nitelediği Geleneksel İskele Festivali’nin 45’inci yılına girdiğine dikkat çekerek, festivalin tarihsel süreciyle ilgili bilgi verdi.

1963-1974 yıllarını kapsayan milli mücadele  sürecinin  ada coğrafyası üzerinde  kanlı ve silahlı izler bıraktığını kaydeden Orun, Kıbrıs Türk toplumunun  bu süreçte sosyal, kültürel ve sanatsal yaşamında mucizeler yarattığını İskele Festivali’nin de bunlardan biri olduğunu ifade etti.

Orun, “Kıbrıs Türk halkı, adanın neresinde yaşarlarsa yaşasınlar, Larnaka Türklerinin gerçekleştirmiş olduğu bu ilk deniz festivaline, silâhlı Rumlar tarafından yollarda kurulan yoklama barikatlarına aldırmadan bir nehir gibi aktı, ‘‘Larnaka Deniz Festivali’’ne sahip çıktı ve bu festivali zaman içerisinde tarihsel bir efsaneye dönüştürdü” dedi.

Larnaka Deniz Festivali’nin gerçek anlamda bir efsane olduğunu vurgulayan Orun,‘‘45 yıl öncenin sosyal ve siyasal koşulları içerisinde yaktığımız o küçücük kıvılcım yıllar içerisinde büyümüş, ciddiye alınacak bir sevgi meşalesine dönüşmüş ve bugün, festival bünyesine kattığımız uluslararası bir kimlikle kapılarımız, çeşitli dünya ülkelerinden genelde ülkemize, özelde İskele ilçemize konuk olan kültür insanlarına onurla, gururla ve en önemlisi… Kıbrıs Türk insanının çağdaşlığına yaraşır bir ev sahipliğinde, medeniyetler buluşmasına açılmıştır” diye konuştu..     

Orun, bu yılki festivalde bir ilke daha imza atılacağını,  Larnaka Deniz Festivali’nde 1970’li yıllarda gerçekleştirilen Genç Müzik Grupları Yarışması’nı, genç müzisyenleri teşvik amacıyla yeniden gündeme getireceklerini ifade etti.

BOZKURT

KIBATEK Başkanı İsmail Bozkurt, Larnaka’daki festival komitesine her yıl bir Türk  milletvekilinin başkanlık yaptığını belirterek, kendisinin de 1971 yılındaki festivalin komite başkanlığında bulunduğunu söyledi.
 
Bugünkü Geleneksel İskele Festivali’nin temelinin o dönemde atıldığını kaydeden Bozkurt, bugün festivalin uluslararası nitelik kazanmış ve efsaneleşmiş bir festival olduğunu da sözlerine ekledi.

GÜNKUT

Bülent Günkut da, festivalin 45’inde de bulunmaktan duyduğu onuru dile getirdi.

Günkut, 30. Yılın Genç Kızı Genç Erkeği yarışmasıyla ilgili bilgi verdi.

18. Uluslararası İskele Belediyesi Halk Dansları  Festival Komitesi Başkanı Özlem Kadirağa ile diğer festival komitesi üyeleri etkinlikleri hakkında bilgi verdiler.

Editör: TE Bilisim