Oda Başkanı Emir Taşcıoğlu yaptığı yazılı açıklamada, kötü yol koşullarının etkisini azaltmak ve sorumsuz araç operatörlerinin kaza yapmasını engellemek için akıllı araçların yapıldığını belirterek, bu araçlara takılan  takometrelerle aracın 3-4 gün öncesine kadar hangi operatörle kaç kilometre  hızda kullanıldığının  tespit edilebildiğini,  araçların, kaygan zemin üzerinde güvenli kullanımın sağlanabilmesi için operatöre hız yapma imkanı vermediğini vurguladı.

Binek otolarda 3 yaştan 5 yaşa çıkarılan ithalat şartının; iş araçlarında, kamyon tipi ağır araçlarda, yolcu taşıma araçlarında12 yaş olarak uygulanmakta olduğuna dikkat çeken Taşcıoğlu, yurt dışından ikinci el durumda ithal edilen kamyonların  büyük oranda ekonomik ömrünü doldurmuş, yardımcı fren sistemlerinden yoksun olduğunu ifade etti.

Değirmenlik Girne dağ yolundaki kazanın konum ve hasar derecelerine bakarak kazanın kamyonun frenleme zaafiyetinden kaynaklandığı değerlendiren Taşcıoğlu, “Araç lastiklerinin kavrama yeteneğinin incelenmesi gerekir. Bu kamyonda eğer kaymayı önleyici ASR sistemi veya dengeli fren yapmayı sağlayan ABS sistemi bulunsaydı belki de bu kaza yaşanmayacaktı” dedi.

Harfiyat kamyonlarına hız limiti şartı konması gerektiğini belirtenTaşcıoğlu,  KKTC Trafik Tüzüğü’nde de hız limiti bulunduğunu ifade etti.

Araçlar ve trafik  konusunda ülkede gözlenen anomali ve muhtemel tehlikelere dikkat çeken Taşcıoğlu, makina mühendisleri  olarak araçların kaza yapmasına sebep olan yol şartlarının etkisini, kullanıcı sorumsuzluğunu ve hatalarını asgari seviyeye indirmek için “akıllı araçların” kullanılması gerektiğini savunduklarını kaydetti.

Taşcıoğlu, yurt dışından ikinci el durumunda ithal edilen tüm araçların fabrikasyon tasarımlarına uygun olduğu hususunda Makina Mühendisleri Odası’ndan teyit alınması gerektiğini belirterek,  Oda’nın bu hizmeti verebilecek kapasite olduğunu vurguladı.

Taşcıoğlu, kamyonların yürüyen aksamları ve yardımcı fren donanımlarının 6 ayda bir mutlaka denetlenmesi, takometresiz iş aracı kullanılmaması gerektiğini belirtti.

Editör: TE Bilisim