İngiliz Okulu Kıbrıslı Türk Aileler Basın Açıklaması

Son günlerde gerek Kıbrıs Türk basını gerekse Kıbrıs Rum basınında İngiliz Okulu’ndaki bayram tatili ile ile ilgili olarak haberler yayınlanmaktadır. Üzücüdür ki bu haberlerin neredeyse tamamı belirli politik görüşlerin etkinde ve taraflı olarak hazırlanmakta ve halka doğruları anlatmamaktadır. Aşağıdaki yazı sürecianlatmaktadır.

İngiliz Okulu 1900 yılında Canon Frank Darvall Newham tarafından kurulmuş, 1960 yılında özel bir yasayla Kıbrıs Cumhuriyetine devredilmiş, adanın önde gelen eğitim kurumlarından biridir. Kuruluşundan 1964 yılına kadar, daha sonra ise kesintilerle 1974 yılına kadar Kıbrıslı Türk ve Rumlar bu okulda birlikte eğitim almıştır. 2003 yılında sınır kapılarının açılmasıyla birlikte Kıbrıslı Türk öğrencilerin okula yeniden girmesi gündeme gelmiş ve 2004 yılından itibaren de Kıbrıslı Türk öğrenciler burada eğitimlerine devam etmektedir. Kıbrıslı Türk öğrencilerin sayısının artması ile birlikte Bayramların ilk çalışma gününün öğrenciler tatil verilmesi düşüncesi gündemdeki yerini almıştır. Bu konu ile ilgili olarak ne yazık ki; yıllardır kalıcı bir karar üretilememiş, kimi yıl onayladığımız, kimi yıl ise tepki gösterdiğimiz, günü kurtarmaya yönelik kararlarla geçiştirilmiştir. Hakim siyasi parti/partilerin fikirlerine göre değişkenlik göstermiş bir mesele olarak yıllardan beridir Kıbrıslı Türk öğrenci ve ailelerin önünde durmaktadır. Okul Yönetim Kurulu bu yıl da meseleye aynı temelde yaklaşım göstermekte ve hem Okul idaresine, hem de Kıbrıs Rum medyasına yanlış veya yalan bilgiler de vererek ortada herhangi karar üretilecek durum yokmuş gibi davranmaktadır. Geçen yılki uygulama, eğitim devam ederken Kıbrıslı Türk öğrencilerin okula gelmemesi yönünde idi. Bu da eğitimde eşitlik ilkesi açısından bizim tarafımızdan kabul edilebilir bir uygulama değildi.
Geçen yıl Kıbrıs Cumuriyeti Ombudsman’ına yaptığımız başvuru neticesinde İngiliz Okuluna gönderilen ve Okulun mevcut uygulamayı değiştirmesi ve Kıbrıs Cumhuriyetinin kurucu ortağı olan Kıbrıslı Türklere eşit muamele etmesi yönünde üretilen karara rağmen, Yönetim Kurulu bu konuda ısrarcı davranmaktadır. 
Gelinen aşamada bu konuyu kalıcı bir karara bağlamak için yargı yoluna gitmekten başka bir yol/yöntem kalmamıştı. Yukarıda yapılan değerlendirmeler ışığında 11 Eylül 2014 günü bir Kıbrıslı Türk ve bir Kıbrıslı Rum veli tarafından Kıbrıs Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi’nde Ombudsman kararının uygulanmasına yönelik bir ‘mandamus’, yüksek mahkeme emri davası açıldı. Davanın bir Kıbrıslı Türk ve bir Kıbrıslı Rum veli tarafından açılması olayın etnik milliyetçi temelde değil, eğitim açısından ve Kıbrıstaki toplumların birbirine duyduğu saygı açısından ele alındığını vurgulaması bakımından önemlidir.Bu süreçte çok sayıda Kıbrıslı Rum veli de bizlerle fikir birliğindedir.

Yüksek mahkeme İngiliz Okulu’nun Kıbrıs Cumhuriyetinin resmi bir kurumu olmadığı gerekçesiyle bu konuda emir vermeyi reddetmiştir (24 Eylül 2014). Bu arada Ombudsman’ın ayrımcılıktan sorumlu komiseri İngiliz Okulu ile temas ederek rapordaki hususların uygulanması yönünde talebini kendilerine yeniden iletmiştir.  İngiliz Okulu velileri olarak yukarıda bahsedilenYüksek Mahkeme kararına karşı bir temyiz başvurusunda bulunacağız.

 

Gelinen aşamada durumun özeti budur. Kıbrısın her iki kesiminde de bu konuda manipülatif haberler yayınlanmakta, davanın kaybedildiği veya meselenin kapandığı yönünde haberler yayınlanmakta, olay etnik milliyetçi manşetler atılarak bir propaganda aracına dönüştürülmek istenilmektedir. İngiliz Okulu velileri bu konunun araştırılmadan, masa başı haberlerle veya Rum basınından yapılan alıntılarla bir propaganda malzemesine dönüştürülmesinden rahatsızdır.

 

İngiliz Okulu Kıbrıslı Türk Aileler Komitesi adına

Cenk Özdağ

Editör: TE Bilisim