Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB) Başkanı Hüseyin Güven, hükümetin, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’ndaki (BRTK) Yönetim Kurulu üyelerini derhal ataması ve kurumun sorunlarına çare üretmesi gerektiğini belirtti.

Güven yaptığı yazılı açıklamada, BRTK’da “çok ciddi yasal, yönetsel ve mali sorunlar bulunduğunu, bu sorunların, ilgisizlik ve ciddi projeler üretilmemesi, önerilere kulak tıkanması nedeniyle katlanarak artmakta ve devam etmekte olduğunu” kaydetti.

Çalışanların toplu sözleşmeden doğan hakları ve ek mesai ödeneklerinin uzun zamandır ödenmemekte olduğunu, BRTK’nın sürekli grevler ve eylemlerle gündeme gelmekte olduğunu ifade eden Güven, “Bütün bunlardan daha da önemlisi, kurum çalışanlarının dörtte üçü yıllardır geçici statüde görev yapmakta, gelecek belirsizliği yaşamaktadır. Böyle bir ortamda da çalışanlardan verim beklemek olanaksızdır” dedi.

“BRT’nin sorunlarına çözüm bulması gereken başta hükümet olmak üzere BRT yönetim kurulu ve müdürdür” ifadelerine yer veren Güven, şunları kaydetti:

“Hükümet ise, bunca soruna rağmen görev süreleri 31 Temmuz’da dolan üyelerin yerine yönetim kuruluna bugüne kadar atama yapmamıştır. BRT Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Erdinç Gündüz, bu duyarsızlık karşısında kamuoyunun dikkatini konuya çekmek amacıyla bir açıklama yapmış, BRT’de sorunlar bulunduğunu belirterek görevden affını istediğini duyurmuştur. Buna karşılık ise Sayın Başbakan’dan, ‘Zaten görev süresi dolmuştu’ şeklinde talihsiz bir açıklama gelmiştir. Hükümet, bu tür açıklamalar yerine derhal yönetim kurulu üyelerini atamalı ve BRT’nin birikmiş sorunlarına çare üretmelidir.”

BRTK’nın, yasası gereği müdürü ve yönetim kurulu tarafından yönetilmekte olduğunu, kurum yeni ve daha çağdaş bir yasaya kavuşturulana kadar da bu yasanın gereklerinin yerine getirilmesi gaerektiğini kaydeden KTGB Başkanı Güven, şunları dile getirdi:

“Ancak ne yazık ki şu anki BRT yönetimi, yönetim kurulunu işlevsiz hale getirmeye çalışmaktadır. Hükümet de, yönetim kurulu üyelerinin atanmasını geciktirerek buna katkıda bulunur duruma düşmektedir. BRT’nin görev süresi dolmuş olsa bile kendi Yönetim Kurulu Başkanı Erdinç Gündüz’ün yaptığı açıklamanın BRT tarafından sansürlenme çabaları, şu anda BRT’nin nasıl bir anlayışla yönetildiğinin en bariz örneğidir.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin BRT yasası gereği yönetim kurulunda bir temsiliyeti vardır ve görev süresi dolmadan günler önce seçim yaparak üyesini belirlemiş ve BRT yönetimine bildirmiştir. Gazeteciler Birliği, BRT Kurumu’nda herşeyin yasalar çerçevesinde ve doğru yapılması için yönetim kurulundaki temsilcisi aracılığıyla çaba göstermektedir ve göstermeye devam edecektir. Birlik olarak BRT’nin sorunlarının çözümüne katkıda bulunmaktan başka hiçbir amacımız yoktur. Ancak yönetim kurulunun işlevsiz hale getirilmesi, BRT yasasının çiğnenmesi ve kurumun ‘bir usta bir memleket’ anlayışıyla yönetilmesine göz yummaya da niyetimiz yoktur.

Hükümeti bir kez daha yönetim kurulu temsilcilerini bir an önce atamaya, kurumun sorunlarını çözmeye ve yasalar çerçevesinde yönetilmesini sağlamaya çağırırız.” 
Editör: TE Bilisim