Thalassaemia Derneği ülkedeki kan ihtiyacının küçümsenmeyecek oranda olduğunu ifade ederek, Kuzey Kıbrıs halkını kan bağışına duyarlı olup düzenli bağış yapmaya çağırdı.

Dernek Başkanı Ahmet Varoğlu, 14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü nedeniyle bugün yaptığı yazılı açıklamada ülkede kan bağışlama alışkanlığının yetersiz olduğunu vurgulayarak, “Kan Bağışı yaparak hayata bir hediye verin” çağrısında bulundu.

“HİÇBİR KARŞILIK BEKLEMEDEN KAN BAĞIŞLAMAK…”

14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü ile ilgili tarihi bilgi veren Varoğlu, bu günün kan bağışlarını teşvik etmek, kan bağışları hakkında toplumları bilgilendirmek, güvenilir kan ihtiyacının önemini vurgulamak, mevcut ve potansiyel bağışçıları düzenli ve gönüllü kan bağışlamaya teşvik etmek gibi amaçlar taşıdığını vurguladı.

Varoğlu, “Amaç sadece yeni kan bağışçılarının kazanılmasını sağlamak değil, kanlarını hiçbir karşılık beklemeden, sadece hayat kurtardıklarının bilinciyle gönüllü bağışlayan bireyleri kutlamak ve onlara teşekkür etmektir” dedi.

“ÜLKEDEKİ KAN İHTİYACININ KÜÇÜMSENMEYECEK ORANDA”

Dernek olarak Thalassaemia hastalarının tedavisinde temel ihtiyaç olan kanın temini için yıllardır uğraş verdiklerini anımsatan Varoğlu, ülkedeki kan ihtiyacının küçümsenmeyecek oranda olduğunu, kanser hastalarının, trafik kazası sonucu yaralananların, doğum yapanların, ameliyata giren hastaların kana ihtiyaç duyduğunu söyledi.

“Derneğin düzenlediği kan bağış kampanyalarının katkısı büyük ama yeterli değil” diyen Ahmet Varoğlu toplumun konuya duyarlı olmasının önemini yineledi.

Varoğlu, açıklamasında kan vermenin yararlarından da söz ederek, “18- 65 yaş arası 50 kilogramın üzerinde olan herkes eğer önemli bir sağlık problemi yoksa yılda 2- 3 kez kan bağışında bulunabilir. Bağıştan sonra her zamankinden daha fazla sıvı alıp, bir süre dinlendikten sonra günlük işlerini yapmaya devam edebilir” dedi. 
Editör: TE Bilisim