Rum basınında bugün yer alan haberlerde, liderlerin İsviçre’de gerçekleştireceği müzakerelerle ilgili haberlere yer verildi.

“Herkesin gözünün Mont Pelerin’e çevrildiğini” yazan Alithia gazetesi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis yanı sıra, liderlere eşlik etmekte olan teknokratlar grubunun, toprak başlığının kapatılmaya çalışılacağı, iki kritik güne hazırlanmakta olduklarını ifade etti.

Gazete “Gerçeğin Vakti” başlığıyla iç sayfadan yayımladığı haberinde, yalnızca iki günlük bir program belirlenmesinin, toprak başlığında yapılacak çok iş kalmadığını gösterdiğini de öne sürdü.

Müzakere masasındaki ilerleme mesajının, Rum siyasi parti başkanlarının son saatlerde yaptıkları açıklamalardan da ortaya çıktığını yazan gazete, bahse konu siyasi parti başkanlarının şu veya bu şekilde “ret cephesi” olarak adlandırılan şeye ait olduklarını ifade etti.

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Mont Pelerin kasabasında gerçekleştirilecek olan müzakereler için dün İsviçre’ye hareketinden önce yaptığı açıklamada ise, sürecin ilerlemesi konusunda kararlı olduğunu dile getirdiğini aktardı.

Her şeyin iyi gitmesi durumunda, bir sonraki adımın garantiler ve güvenlik konusuyla ilgili çoklu bir konferans olduğunu kaydeden gazete, çoklu bir konferanstan bahsetmenin erken olmasına rağmen, bu konunun Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras arasında dün yapılan telefon görüşmesinde ele alındığının görüldüğünü belirtti.

Görüşmenin ana konusunun Kıbrıs sorunu olduğunu yazan gazete, Yunanistan Başbakanı Çipras’ın birkaç gün önce yaptığı açıklamada, çoklu konferansta ele alınacak konunun toprak değil, garantiler konusu olması gerektiğine işaret ettiğini kaydetti.

ANASTASİADİS

Gazeteye göre, Anastasiadis ise dün adadan ayrılışından önce yaptığı açıklamada, Mont Pelerin’e “kendilerini nihai aşamalara ve en nihayetinde de bir çözüm bulunmasına sevk edecek koşullar yaratmak ve daha fazla ilerleme sağlanması için, çalışma kararlılığıyla gittiğini” dile getirdi.

Anastasiadis’in dün İsviçre’ye hareketinden önce Rum siyasi partileriyle olan temaslarını tamamladığını da yazan gazete, Anastasiadis’in “müzakerelerde temsil etmekte olduğu Kıbrıs Helenizminin, aynı zamanda siyasi parti başkanlarının kaygı ve endişelerini göz ardı etmediğini söylediğini” de iletti.

Gazeteye göre Anastasiadis, siyasi parti başkanlarıyla yaptığı görüşmeler konusunda ise, görüşmelerin oldukça verimli ve tam anlamıyla yaratıcı geçtiğini söyledi ve var olan her türlü fikir ayrılığına rağmen, tartışmanın yaratıcı bir çerçeve içerisinde gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

PARTİ BAŞKANLARI

Gazeteye göre, DİSİ Başkanı Averof Neofitu açıklamasında “memleket için vereceği mücadelede” Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e güç diledi ve toprak başlığına atıfta bulunarak, Anastasiadis’in Rum kesiminin istediği şeyleri sağlamayı başarmasını umduğunu ifade etti.

Gazeteye göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise açıklamasında, iki liderin, uluslararası konferansın belirlenmesinin mümkün olması için anlaşma mesafesine ulaşmayı başarmaları amacıyla, Anastasiadis’in çabasının başarıyla taçlandırılmasını umduğunu söyledi.

Habere göre, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ise açıklamasında, partisinin Anastasiadis’e, hem fikir olup olmadıkları tezleri ilettiğini, aynı zamanda ileriki adımlara ilişkin öneriler ortaya koyduklarını söyledi.

Papadopulos, Ulusal Konseyi toplamadığı için Anastasiadis’e eleştirilerde de bulundu.

Gazeteye göre EDEK ise yaptığı açıklamada, Anastasiadis’e olası bir çoklu konferansın yalnızca Kıbrıs sorununun uluslararası boyutuyla meşgul olması meşgul olması gerektiğine dair tezini ilettiğini ifade etti.

Habere göre Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise açıklamasında, “ilk kez, toprak konusunda Kıbrıs Türk ve Rum tarafları arasındaki mesafenin azaldığına” dair değerlendirmesini ortaya koydu.

Rum Ekologlar Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis, Kıbrıs sorununda görüşülenler konusunda karartma yapıldığı hususunda Anastasiadis’i suçlarken, ELAM Başkanı ise açıklamasında, Başkan tarafından bilgilendirilmelerinin akabinde endişelerinin artmakta olduğunu dile getirdi.

Haravgi gazetesi ise “Büyük Beklentilerle İkinci Tur… Çözüm Bulunması İçin Kararlılıkla” başlıklarıyla yer verdiği haberinde, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamaya yer verdi.

Gazeteye göre açıklamasında, toprak başlığında ilerleme olduğunu dile getiren Kiprianu, ancak başka tartışmalar da olduğunu ve iki liderin Mont Pelerin’de daha fazla ilerleyip, anlaşma mesafesine ulaşmalarını umduklarını dile getirdi.

Mahi gazetesi ise “Toprak Anahtar… Anlaşma Olursa Çoklu Konferansa Gidiyoruz- Mont Pelerin’de İki Sıcak Gün” başlıklı haberinde, müzakerelerin geleceğinin abartısız bir şekilde Mont Pelerin’de belirleneceğini yazdı.

Gazete “ortak kanıya göre, ya beyaz duman çıkacağını ve çözüme giden son milin kilidini açacak şekilde toprakta anlaşma olacağını, ya da işlerin çıkmaza sürükleneceğini” belirtti.

Haber Fileleftheros gazetesinde “İyi Dilekler ve Fikir Ayrılıklarıyla”, Simerini’de ise “Sonucu Beklerken” başlıklarıyla yer aldı.

Kathimerini ise “Anastasiadis-Andros Arasında Tam Uzlaşma” başlıklı haberinde, “Cumhurbaşkanı Akıncı’nın İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında, toprak oranının yüzde 30’un altında olmamasında ısrar ettiği zaman, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun kendi kaynaklarından bu detay hakkında bilgi aldığını ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e telefon ederek, böyle bir tavizde bulunması halinde, AKEL’i karşısında bulacağına netlik kazandırdığını” yazdı.

“Aynı kaynaklara dayanarak, Anastasiadis tarafından kayda geçirilen bu uyarının sonucunda, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın en nihayet geri çekildiğini” iddia eden gazete, “bu hareketin gayet açık ve net bir şekilde Anastasiadis’in AKEL’i bilgilendirdiği ve istişarede bulunduğu gerekli bir müttefik olarak addettiğini gösterdiğini, çünkü AKEL’in takınacağı tavrın, oyunun sonunu belirleyeceğini” ekledi.
Editör: TE Bilisim