Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, müzakere heyetinin görüşmelerde Kıbrıs Türk halkının bazı temel haklarını koruyarak belli bir esneklik içerisinde çözüm yönünde çalışacağını kaydetti.

Müzakereci Özersay, eğitim verdiği Doğu Akdeniz Üniversitesi(DAÜ) İşletme ve Ekonomi Fakültesi organizasyonuyla DAÜ Senato Üyeleri ve bir grup akademisyene “Kıbrıs Müzakerelerinde Son Durum” konulu bir sunum yaptı. Sunum basına kapalı olarak gerçekleşti.

DAÜ Rektörlüğü Senato Toplantı Odasında verdiği sunum öncesi yaptığı açılış konuşmasında Özersay, DAÜ’nün bir üyesi olmaktan gurur duyduğunu dile getirdi. 

Şubat ayında Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiades’in üzerine imza attığı ortak açıklamaya değinen Özersay, “Bir çerçeve ortaya çıkmış durumda, en azından kurmayı düşündüğümüz federal ortaklığın temel parametreleri, temel karakteristikleri bu çerçeve metin içerisinde yer alıyor” dedi.

Özersay, “Taraflar bunu daha farklı yorumlama eğilimi içerisinde olabilir zaman zaman, eğer olumlu bir sonuç elde etmek istiyorsak olabildiğince ileri bakmak gerekir. Metin içerisindeki terimleri yeniden yorumlamak ve yeniden yazmak eğilimi içerisinde olmamak gerekir” dedi.

Özersay, özlü konuların ele alındığı müzakere sürecinin ikinci aşamasına dün geçildiğini ve zor bir aşama olacağını kaydetti. Sonuç alabilmek için sadece Kıbrıs Türk tarafının değil Kıbrıs Rum tarafının da bazı konularda esneklik göstermesi gerekeceği bir süreç olacağını ifade eden Özersay, Kıbrıs Türk halkının içerisinde bulunduğu belirsizlik ve statü sorunundan dolayı bir kapsamlı çözüme ulaşmanın genel bir beklenti olduğunu kaydetti.

Özersay, “Temel bazı haklarımızı gözeterek belli bazı esneklikler içerisinde karşılıklı kabul edilebilir bir uzlaşıya gitmek için müzakere heyeti olarak elimizden geleni yapacağız” dedi.

Toplumu süreç hakkında bilgilendirmenin önemini vurgulayan Özersay, toplumun tümünü bilgilendirmenin kendileri açısından önem taşıdığını belirtti.

Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, milletvekillerine müzakere tutanaklarının gönderildiğini buna ek olarak da siyasi parti ve sivil toplum örgüt temsilcileriyle zaman zaman bir araya gelerek Kıbrıs müzakereleri hakkında bilgilendirdiklerini kaydeden Özersay, üniversitelerin müzakere süreçlerinde ayrı bir yeri bulunduğunu, KKTC’nin üç Cumhurbaşkanına da müzakere süreçlerinde ciddi anlamda katkıda bulunduğunu ancak DAÜ’nün katkısının hissedilir olduğunu ifade etti.

Özersay diğer üniversitelerdeki akademisyenlerle de bir araya geleceklerini ifade etti.

ÖZTOPRAK

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Abdullah Öztoprak ise, Kudret Özersay’ın Kıbrıs müzakerelerinde müzakereci olarak yer almasından gurur duyduğunu söyledi.

Liderlerin imzaladığı ortak açıklamanın Kıbrıs’ta bir antlaşmaya varılması yönünde kendilerini umutlandırdığını ve 1968’de başlayan görüşmelerin bu kez bir çözümle sonuçlanmasını görmek istediklerini ifade eden Öztoprak, adada bir antlaşmaya varılması halinde DAÜ’nün “çok daha önemli yerlere” geleceğini ifade etti.
Editör: TE Bilisim